2012-06-24

Assange och de rosa kaninerna

Julian Assange har nu i två år befunnit sig i Storbritannien. I Storbritannien har Assange känt sig säker, trots att landet har gjort sig känt som den lydigaste och mest trogna av Amerikas knähundar.

Assanges skräck har varit att bli utlämnad till Sverige. Sverige kommer i sin tur att utlämna honom till USA, tror sig Assange veta, och väl där kommer han att bli avrättad.

Om Assanges nästa utspel går ut på att han är förföljd av rosa telepatiska kaniner från yttre rymden med hypnosblick, så kommer åtminstone inte jag bli särskilt förvånad.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SR1, SR2, SR3, SR4, GP1, GP2

8 kommentarer:

 1. lättare att få någon utlämnad i sverige då det räcker med underskrift från någon på ud medan i storbritannien så måste dom gå genom domstol

  SvaraRadera
 2. http://www.andyworthington.co.uk/2010/07/15/uk-sought-rendition-of-british-nationals-to-guantanamo-tony-blair-directly-involved/

  Det här kanske kan vara intressant läsning. Storbritannien var inte bara glada och nöjda med att brittiska medborgare flögs till Guantanamo, utan försökte också i vissa fall se till att de flögs dit istället för att de kom hem till Storbritannien.

  SvaraRadera
 3. @Anonym. Kan du beskriva förfarandet lite djupare för oss som inte förstår hur en utlämning från Sverige sker. Kan Carl Bildt lämna ut en person från Sverige utan rättslig prövning?

  SvaraRadera
 4. Enligt flera experter på ämnet har Storbritanien klarat av att stå emot påtryckningar från USA flera gånger på grund av sin storlek. Lilla Sverige är betydligt mer sårbart för påtryckningar från USA och även betydligt mer USA vänligt. Vi har flera gånger låtit CIA agenter "hämta" människor här som de haft intresse av. Dessa flygs till Egypten där man kan tortera dem. Eftersom tortys är olagligt i USA. När samma sak skedde i Italien så lät Italien åtala dessa CIA agenter för kidnappning men i Sverige viker man sig. Antagligen för att CIA har hållhakar på svenskar, Dags att vakna upp...

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/italien-atalar-cia-agenter_202335.svd

  SvaraRadera
 5. Visst har det skett utlämningar som varit i strid mot alla gällande lagar och bestämmelser. Saken är bara att detta har skett i Storbritannien också. Ibland har de vägrat, men ibland har de inte. Ibland har de rent av bett USA att ta folk till Guantanamo så de själva slipper smutsa ned händerna.

  Därtill har Storbritannien terrorlagar som mer eller mindre sätter hela rättssäkerheten ur spel när de används. Folk kan hållas frihetsberövade under lång tid utan rättegång osv osv.

  Att tro att Storbritannien är säkrare än Sverige är bara naivt.

  SvaraRadera
 6. Svar till Anonym som trott att Storbrittanien är säkrare än Sverige. NEJ det är det inte. Inte när det gäller utlämningsavtal på någon USA begärt utlämnad för brott. De lämnar till och med ut egna medborgare som brutit mot upphovsmannarätten. Se dagens tidningar.

  Att lämna ut hemliga handlingar är i och för sig illa även sett från svenska lagar - att vidarebefordra hemliga handlingar till publicering är däremot mycket mycket allvarligt i Storbrittanien och har så varit även innan terrorlagstiftningen kom till. Ingen tvekan om att Storbrittanien som har betydligt starkare och mer vidsträckt utlämningsavtal med USA, särskilt när det gäller NATO-uppgifter, om USA begärt skulle sänt Assange per omgående utan prut.

  SvaraRadera
 7. Klokt av Assange att begära garantier att slippa USA. Hans "spridning av en väldig mängd topphemliga amerikanska dokument" (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5165161 ) är enligt somliga alldeles irrelevant - fast Assange är nog inte vem som helst som somliga tycks vilja tro på ett ganska häpnadsväckande naivt sätt.

  Tycker även man ska komma ihåg att det är i Sverige Assange är efterlyst, vilket förstås gör det troligare att han skulle utlämnas till USA därifrån (det skulle inte precis vara bra reklam för USA och Storbritannien om han utlämnades från Storbritannien alltmedan han efterlyses misstänkt för bland annat våldtäkt i Sverige). OM USA vill åt honom, vore det naturliga att se till att han döms för våldtäkt i Sverige innan han utlämnas, det ger mycket bättre reklam.

  SvaraRadera
 8. Hmm,, Nja anledningen är väll att Assange inte är åtalad för något i england, det krävs tydligen enligt EU
  utlämnings reglemente att personen i fråga måste vara åtalad för ett brott om USA skall kunna begära honom utlämnad.

  Assange är ju inte åtalad i sverige, men eftersökt för förhör, om man efter dessa förhör åtalar honom så blir det med autmatik fritt fram att skeppa över han till USA
  Tydligen så finns redan en begäran om utlämning från Januari 2012
  som är utställd på sverige england och australien, och denna utlämning skall sättas i verket om USA åberopar den.
  Och det kan man nog vara lugn för att dom kommer att göra.
  Det enda som skulle kunna vara ett hinder i historian, det är att USA lär ta mer skada av att gripa honom, det kommer bli ett himla rabalder och skriverier och focus blir på USA istället för Assange, han blir i stort sett en martyr

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycklighet. Kommentarer löper stor risk att hamna i papperskorgen om de är sossiga, hätska, foliehattiga, besserwissriga, vilseledande, överdrivet långa, trollande eller faktamässigt tveksamma.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.