2012-10-08

Polisen spelar Allan

Redan första veckan på polishögskolan tutar Rikspolisens Karl Wallin i aspiranterna att vad de än gör, så framför aldrig någon som helst poliskritik till media.

Polisen ser såklart inte på media med blida ögon. Media har fräckheten att granska den låga uppklarningsgrad som så länge har präglat polisens verksamhet. De granskar hur polisen stjäl, de upplyser allmänheten om hur polisen skjuter ihjäl hundar, de berättar om hur polisen överlåter åt brottsoffer att själva betala för att få brotten utredda, och de granskar hur poliser så gott som alltid frias för de brott de själva har begått.

Poliskåren har blivit bekväm med att busköra i trafiken, sätta på blåljuset då en störande rödljuskorsning kommer mellan dem och munkhaket, eller att med myndig stämma påminna allmänheten om sin makt genom att fråga oskyldiga helgfirare på stan "hur står det till här då?". När polisens låga effektivitet ifrågasätts i media friserar de sin statistik genom att registrera ett enda uppklarat brott som 10 990 stycken. Och när de inte förmår lösa våldtäkter och mord börjar de i allt högre utsträckning kalla in folk i mängder för DNA-testning enligt devisen "skyldig tills motsatsen bevisats".

Jag hoppas att media fortsätter att granska de dåliga attityder som präglar den svenska poliskåren. Med lite tur kommer poliskåren också - trots Karl Wallins förmaningar - att även framöver rymma tillräckligt många ärliga och rakryggade individer för att grova oegentligheter skall kunna läcka ut till media.
DN1, DN2, SR1, SR2, SR3, SR4, Ab

1 kommentar:

 1. Man skall inte granska poliskåren.

  Man skall granska polisernas chefer, dvs alla de jurister som är polischefer och som har gått en kort kurs och sedan får sätta på sig en blåuniform och bestämma över riktiga poliser med mångårig erfarenhet på fältet.

  Nu är det ungefär samma sak som om en civilekonom gått en första hjälpen kurs och sedan får sätta på sig en doktorsrock och hänga ett stettoskop runt halsen och leder och prioritetar läkarnas arbete på en akutmottagning.

  GH

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.