2012-10-13

Vem vill man hjälpa?

Ett 40-tal personer tvingades i dagarna av Skaraborgspolisen till provtagning, misstänkta för narkotikabrott. Några fall av amfetamin rapporteras, men i huvudsak verkar det ha handlat om cannabis och därmed inställer sig frågan om vad exakt samhället vill uppnå med aktioner som denna.

Droganvändning är ett så kallat offerlöst brott, brukaren har det trevligt och ingen utomstående drabbas. När det kommer till amfetamin finns såklart stora risker för kroppsliga skador och beroende, och mången potentiell missbrukare tjänar säkert på att det hela kvävs i sin linda. Men när det kommer till cannabis?

Huruvida cannabis överhuvudtaget är beroendeframkallande är allt annat än fastställt. Helt klart är att om det faktiskt är beroendeframkallande, så är det endast detta i låg utsträckning. När det brukas av vuxna människor är det enligt en tämligen enig forskarkår heller inte skadligt för kropp eller psyke, i annat än att man precis som vid cigarettrökning kan skada lungorna genom att inhalera rök.

Det finns med andra ord inga offer för cannabisanvändningen i Skaraborg, det finns i princip ingen beroendeproblematik, det finns ingen som om tio år kommer att tacka polisen för vad de blev utsatta för idag. Det finns bara människor vilkas festande fick ett abrupt slut då polisen stormade in, och som nu hotas av böter, fängelse och prickar i straffregistret.

Exakt vari ligger legitimiteten i detta? På vilket sätt har någon blivit hjälpt av polisen och rättsväsendets agerande? Finns det några andra än moralister och felinformerade människor som kan känna glädje över vad som skett?

Samtidigt används skattepengar till att bekosta Nobelfestliknande anslagstiggarkalas där bara heliumballongerna kostar hundratusentals kronor, och riksdagsledamöter med redan höga löner lyfter tiotusentals kronor i bostadsbidrag som de inte har rätt till - detta utan att någon behöver bekymra sig för att polisen skall komma och hämta dem. Vilka är det egentligen som är brottslingarna här?
SvD, DN1, DN2, GP, Sk, VK, LT, GD, LTZ

8 kommentarer:

 1. Men lilla vännen, det är resultatet av ett majoritetsbeslut taget av det svenska folket. Den svenska befolkningen har i majoritet och i demokratisk ordning bestämt att narkotikabruk med undantag för legalt föreskrivet bruk (sjukvården) skall vara förbjudet.

  Varför sitter du där och kritiserar polisen som är satt att tillämpa dem spelregler som majoriteten av den svenska befolkningen har bestämt ska gälla?

  Menar du allvar med dina åsikter så får du faktiskt ta och göra något konstruktivt av det genom att försöka bilda opinion och inte sitta kasta skit på den yrkeskår som är satt att tillämpa det vi gemensamt har bestämt ska gälla.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Är vi polis, kanske?

  Jag tycker att det här var just ett försök till opinionsbildning. Jag kastar i regel gärna skit på polisen eftersom det i poliskåren finns gott om röttägg mer än villiga att jävlas med allmänheten. Hur någon kan få det till att jag i just detta inlägg kastar skit på polisen har jag dock rätt svårt för att förstå.

  Vad jag kritiserar är lagstiftarna. Inte de som lyder deras order.

  SvaraRadera
 3. Sedan rör det sig knappast om ett majoritetsbeslut taget om svenska folket. Det är en produkt av Nils Bejerots utredning (som inte på något sätt är kopplad till evidensbaserad forskning), som det svenska folkets folkvalda representanter därefter har gjort till lag.

  SvaraRadera
 4. Att en moralist duperar 349 får är inte riktigt samma sak som att folket har fått säga sitt.

  Att sedan folket till vardags matas med direkt lögnaktig information i frågan gör det däremot såklart svårare att få till en översyn av det hela.

  SvaraRadera
 5. Håller med om allt, nästan. Jag vet i allafall en som blev dum i huvet av cannabis och en annan som blev rejält skadad av en haschpsykos. Så enl. min erfarenhet är det inte helt ofarligt.

  Fnord to be alive

  SvaraRadera
 6. Hmm några forskare listade dom farligaste drogerna för ett tag sen, har för mej att nikotin, alkohol, heroin samt andra vita preparat kom ganska långt före cannabis, personligen tror jag det handlar om politiska poäng, synd bara att dom inte ger sej på heroin/kokainmaffian, fast då krävs resurser. Att spana på fjunpellar som vill röka på å testa kräver väl knappast ngn. Einstein hos sagda kår, men att ta bort det riktigt farliga buset, det skiter man i, minns alla konstiga bomb- attacker mot butiker och restauranger, vad handlar det om....knarkskuld beskydd eller andra produkter från den fula sidan, sorry men cannabis väger tunnt i det stora hela, kolla forskarrapporten.

  SvaraRadera
 7. Visst väger cannabis tunt. Behöver inte traggla forskarrapport för att fatta det. Men min erfarenhet är iallafall att det inte är helt oskyldigt. Och kritiken mot batongen är den samma som funnits i evigheter.Hela rättsrötan tycks ju iofs mer uppenbar än tidigare. Viljan eller styrkan att verkligen förändra finns inte.
  T.ex har jag inte än hört justitieministern kommentera Lambertz och hans kompisar.Det blev tyst.

  SvaraRadera
 8. Cannabis är bra för dom som har dåliga nerver!Där är det bra att THC
  sitter kvar i 2 veckor runt!Och det är en
  medicin ett Andligt nöjje.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.