2012-11-29

Hur mycket tål svenskarna?

"Hur mycket rasism tål Sverige", undrar Maria Ferm i en parafrasering av Agendas partiledardebatts fråga "hur mycket invandring tål Sverige?"

Vad Maria Ferm inte förstår - eller inte låtsas förstå - är att det inte nödvändigtvis behöver vara rasism som får väljarsympatierna för Sverigedemokraterna att öka. Sverige har västvärldens största invandring (ja, jag upprepar mig, jag vill nöta in detta fakum eftersom det tenderar att ständigt trollas bort i debatten) och att den verklighet många svenskar idag dagligen möter i sin vardag är att detta är någonting som inte är alltigenom positivt.

Vi kan naturligtvis välja att skylla detta på en dålig integration, men sanningen är lite mer komplex än så. Sanningen är till exempel att i ett Sverige där låglönejobben har avskaffats så kommer alltid en analfabetisk somalier ha svårt att få jobb. Sanningen är att vissa invandrargrupper är väldigt överrepresenterade i brottsstatistiken. Sanningen är också att människor från samhällen med stark hederskultur har en annan syn på rättvisa än de svenskar som vuxit upp i ett välfärdssamhälle.

Den bistra sanningen är också att för människor som vuxit upp i fattiga länder motsvarar de svenska bidragen ofta fantasinivåer som undergräver motivationen till att söka jobb. Och sanningen är såklart att för människor som vuxit upp i länder där den nationella sammanhållningen varit svag och klankulturen stark, så har man en annan syn på nationell sammanhållning och ansvar än vad man har i vad som fram till nyligen var en väldigt homogen nationalstat.

Makthavare som Maria Ferm, Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin och Jan Helin sjunger ständigt mångkulturens lov, men de väljer också att bosätta sig så långt ifrån den som möjligt. Gemene man har emellertid inte alltid samma möjlighet och får därför ofta i sin vardag uppleva ett väldigt annorlunda Sverige. När dessa människor höjer rösten får de emellertid finna sig att bli avfärdade som obildade rasistiska tölpar av den elit som huserar i de helvita rikemansområdena.

Att Sverigedemokraterna är ett allt annat än perfekt alternativ torde knappast ha undgått någon, men när alla övriga partier är rörande eniga om att den rekordstora invandringen skall fortsätta, att den rekordstora invandringen inte under några imständigheter får ifrågasättas, diskuteras eller problematiseras och att den rekordstora invandringen helst, enligt Maria Ferm och hennes parti, skall bli ännu större än vad den redan är, så är det inte konstigt att allt fler människor i sin desperation vänder sig till Sverigedemokraterna.

Det behöver inte betyda att de är rasister, det behöver inte betyda att de ogillar invandrare eller hade agerat annorlunda än invandrarna om de själva befann sig i samma situation. Det kan däremot helt enkelt betyda att de ser ett stort och oroande problem med den förda politiken, som alla övriga partier väljer att blunda för och som media väljer att skönmåla. Är det då konstigt att de vänder sig till det enda alternativet som finns?
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, GP1, GP2, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, Ab1, Ab2