2012-11-11

Inte en skattekrona till SAS!

De norska och danska facket säger blankt nej till SAS sparplaner, eller med Asbjørn Wikestad på personalklubbens ord: ”Det kan de bara glömma”.

Detta säger han inte för att han tycker alternativet - att SAS går i konkurs går under och de alla förlorar sina jobb - är bättre. Detta säger han för att han räknar med att de danska, svenska och norska regeringarna ännu en gång skall pumpa in miljarder av skattebetalarnas pengar i bolaget så att det kan överleva ännu en tid, och de anställda som Asbjørn Wikestad talar för kan fortsätta under samma villkor som idag.

Men SAS blöder pengar, det har inte gått med vinst på evigheter och vad mer är, SAS behövs inte. SAS är en kvarleva från en gammal tid då flygmarknaden var reglerad och de nationella - och skandinaviska - flygbolagen var prestigesymboler. Idag är verkligheten en helt annan, vid en SAS-konkurs skulle privata bolag stå i kö för att få ta över bolagets marknadsandelar och inga störningar i flygtrafiken skulle uppstå annat än högst kortvarigt.

SAS har visat sig inkapabelt att gå med vinst på en fri marknad, och de pengar som tagits från skattebetalarna - med det underförstådda löftet att de skulle gå till sjukvård, skola, omsorg och annat skattebetalarna vill ha - har istället slösats bort på en dinosaurie till flygbolag. Jag hoppas innerligt att de skandinaviska regeringarna den här gången låter SAS själva reda ut sina problem. Det är illa nog att de redan vid upprepade tillfällen har använt skattepengar till att hålla det flytande (flygande), sker det en gång till så vore det ett rent hån mot mot skattebetalarna, inte minst de som till exempel tvingas vänta i månader på viktiga operationer.
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6, SR7, GP1, GP2, GP3, GP4