2012-11-14

Marken gungar under deras fötter

Antag att någon hoppar på dig på stan, beter sig provocerande, hotfullt och skriker okvädningsord efter dig. Vad gör du?

Ptja, det är inte helt otroligt att du ger igen med samma mynt. Har personen ifråga till exempel utseendet emot sig så säger du kanske "din fule fan". Detta hade du förmodligen aldrig spontant sagt till personen om ni råkade gå förbi varandra, men när nu personer i fråga attackerar dig så hamnar saken i en annan dager.

Antag nu att du är en man personen ifråga en kvinna, vad säger du då? Antag att personen är invandrare och att du själv inte är det ("vad man nu menar med det"), vad säger du då? Du blir påhoppad, provocerad och sårad av personen och väljer helt enkelt att ge igen med att svara på ett sätt som svider. Jag kan egentligen inte se något fel i det.

Var det detta Almqvist gjorde? Delvis. Delvis gick han längre än så. Men låt oss se filmen i sin kontext.

När Sverigedemokraternas opinionssiffror har stigit kraftigt den senaste tiden har tidningarna toppats av den ena SD-kritiska artikeln efter den andra, på ett sätt som få andra partier har fått uppleva. Statsministern har hållit indignerade tal och regeringen har gått ut med hur man anpassar sina propositioner för att minimera partiets inflytande. Man kan skönja hur en känsla av desperation breder ut sig bland ett etablissemang som känner marken gunga under sina fötter, men utgångspunkten har hela tiden varit att det är SD och deras anhängare i valmanskåren som är problemet, invandrings- och integrationspolitiken har det inte varit något fel på.

Plötsligt dyker en två år gammal film upp. Varför den offentliggörs just nu och inte då den togs är ett mysterium, för den har hela tiden utgjort ett kraftfullt verktyg för att skada SD. Det är svårt att undvika misstanken att någon fått tillgång till den och väntat med att släppa den till ett tillfälle då den skulle åsamka SD som störst skada.

Almqvist har såklart betett sig högst olämpligt. Almqvist har, tycks det, även ljugit om händelsen i fråga. Almqvist har nu också fått avgå, vilket bevisar att Jimmie Åkesson faktiskt menar allvar med sin ambition att städa partiet och att införa nolltolerans mot rasistisk retorik, trots att experterna flera gånger deklarerat att Åkessons hållning endast är kosmetisk och inte gällt partiets ledning.

Vad händer nu, när media till slut hittat en vinkel på sin rapportering om SD som faktiskt kan skada partiet? Den blir huvudnyhet i alla tidningar, den blir huvudnyhet i radio- och TV-sändningarna, spaltmeter efter spaltmeter skrivs, det hela slås upp i en omfattning som saknar motstycke, och tas av de politiska kommentatorerna till intäkt för att allting som SD säger är fel.

Det är möjligt att detta kommer att skada SD. Det är också möjligt att proportionerna och omfattningen rapporteringen har fått gör att ännu fler ilsknar till och ger partiet sitt stöd. Under tiden fortsätter de övriga partierna på den inslagna linjen med att västvärldens största invandring är en icke-fråga som det inte finns någon anledning att diskutera med väljarna.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, GP1, GP2, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5,