2013-01-06

Bostadsbrist - en dyr historia

I Sverige byggs det bara en fjärdedel så många bostäder som i våra grannländer, vilket gissningsvis hör detta samman med avsaknaden av marknadshyror. Detta i kombination med västvärldens största invandring skapar givetvis problem. Trots att invandrare i stor skala får förtur till allmännyttans bostäder lyckas inte migrationsverket skrapa ihop de bostäder som nyanlända vill ha.

Om motsättningen mellan västvärldens största invandring och västvärldens mest långtgående välfärd har jag skrivit tidigare. Med bostadssituationen kan vi lägga ännu en felmatchning till listan. Med en reglerad bostadssmarknad (oavsett vad man tycker om denna i sak) och en rekordstor invandring uppstår bostadsbrist. Detta leder inte bara till en akut bostadsbrist i till exempel Stockholm, utan även till att familjer som annars hade valt en hyresrätt istället söker sig till bostadsrätter, och att familjer som annars hade valt en bostadsrätt söker sig till villor.

På detta sätt blir boendet dyrare i alla led, och som vanligt är det de vanliga människorna - väljarna - som får betala för kalaset. Högbetalda politiker och tidningsredaktörer med sitt på det torra behöver dock inte bekymra sig, och banker och bostadsbolag gör strålande affärer på kuppen.

Mitt i denna soppa lanserar Centerpartiet sitt nya idéprogram i vilket fri invandring är en viktig punkt. Jag hoppas att väljarna på ett ytterst kännbart sätt straffar det på fyraprocentsspärren balanserande Centerpartiet i nästa val, om de står kvar vid denna ståndpunkt. Det vore en varningssignal till hela det politiska etablissemanget att till slut så tröttnar även de svenska väljarna.


Fotnot: admin.twingly.com/Reports har nu besökt sidan och den har samtidigt försvunnit från de länkade artiklarna. Krig är fred, och allt det där.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6