2013-01-22

"De behöver nog bistånd"

"De behöver nog lite bistånd" kommenterar DN dagens kuppförsök i Eritrea, efter att en grupp missnöjda militärer har - tycks det - försökt störta landets diktator. Kanske var kuppmakarnas avsikt att fortsätta i samma stil men med sig själva i toppen, kanske betydde parollerna om demokrati faktiskt något. Men det är inte i dessa frågor de svenska tidningarnas analys hamnar.

SvD låter Andres Lokko skriva sin huvudartikel. En artikel som - föga förvånande - går ut på att Lokko är en världsvan kosmopolit som har bott i London, en elitpersonlighet som rör sig i den engelska musikeliten - och för säkerhets skull inkluderas en tafflig popvänsterliknelse mellan situationen i Eritrea och de upplopp och den plundring som "frihetskämpar" bedrev i London 2011. DN å sin sida väljer att ta upp fallet Dawit Isaak och konstaterar som goda godsvenskar att Eritrea behöver bistånd.

Exakt vad bistånd har med dagens kuppförsök att göra är kan man fråga sig, men resonemanget följer i en gammal godsvensk tradition. Ju mindre krav man ställer desto bättre godsvensk är man. Ju fler invandrare man låter stanna i Sverige desto bättre godsvensk är man, alldeles oavsett om det är människor med skyddsbehov eller människor med påhittade historier som får stanna. Och sist men inte minst, ju mer bistånd man ger desto bättre godsvensk är man. Sedan spelar det inte så stor roll om pengarna går till något vettigt eller ej, eller huruvida de kommer fotfolket eller eliten till godo.

Godsvensken i sin oändliga visdom vet nämligen att det är synd om de stackars afrikanerna, att de nog framför allt behöver bistånd. Denna extremt förminskande syn på afrikaner genomsyrar sedan länge den svenska politiken. Den som tycker att afrikaner istället bör bemötas som människor i största allmänhet, som människor med samma skyldigheter och rättigheter som oss övriga, kallar godsvensken däremot för "rasist".
SR1, SvD1, SvD2