2013-01-13

Hyckleri om våldtäkt

Indiska våldtäkter har blivit hett i svensk media på senare tid. Dåden är såklart monstruösa och förtjänar att bli uppmärksammade, men varför enskilda våldtäkter i ett land med en miljard invånare plötsligt fått så mycket uppmärsamhet i svensk media - initialt mer uppmärksamhet än en brutal gruppvåldtäkt som samtidigt begås i Sverige - är värt att ifrågasätta.

Det är lätt att sitta på höga hästar och ifrågasätta de indiska attityderna till våldtäkt och det indiska samhällets ovillighet att ta tag i problemet. Men faktum är att även Sverige ligger påfallande högt i våldtäktsstatistiken. Faktum är att det svenska rättsväsendets förmåga att utreda våldtäkter också är låg, och faktum är att samtidigt som svensk media gör en stor sak av att analysera anledningarna till de indiska våldtäkterna mörkar den samtidigt orsakerna till de svenska.

Så gott som samtliga överfallsvåldtäkter i Sverige begås av invandrare från Mellanöstern och Nordafrika. Eller med andra ord, när kvinnor är rädda för att gå ensamma på natten är det i huvudsak invandrare de är rädda för, även om påfallande få svenskar förmodligen är på det klara med detta. Detta förhållande tigs nämligen effektivt ihjäl, istället låter man personer som Gudrun Schyman få komma med utläggningar om mäns dåliga attityder i största allmänhet, utan att låta det framgå att det är från utlandet den extremt obehagliga kvinnosynen som ligger bakom dessa brott kommer.

Vi borde sopa rent framför egen dörr, före vi moraliserar över hur det indiska samhället förhåller sig till brottet våldtäkt.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, DN1, DN2, DN3, Ab1, SR1, SR2

13 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med. Snart är vi raderade!

  SvaraRadera
 2. Var är signalementen? Är det media eller polisen som inte kan/vill gå ut med det? Man kan ju tycka att informationen och allmänhetens respons både skulle gynnna polisens utredning och vara av högsta allmänintresse.

  Inte undra på att polisen bara lyckas lösa 15% av alla brott som anmäls: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5399668

  SvaraRadera
 3. Jag var ung och ute i svängen i Stockholm på 70-talet. På den tiden förekom så gott som inga gruppvåldtäkter. (Du har fel, Sanecki!) När jag på väg hem på natten och mötte ett gäng med killar blev jag inte rädd. Det var värre om det kom nån ensam man. Nu är det tvärtom.
  Svenska män skäms för att våldta i grupp, medan vissa invandrarkulturer ser det som macho.

  SvaraRadera
 4. Är misstänksam mot pressen,nu har man visat en bild på en som man tror nordisk bankrånare,då blir min första tanke-vill dom visa att titta här ,det är ingen utlänning,han är från norden.dom verkar inte så pigga på att visa eller tala om vilken nationalitet vad gäller andra brottslingar

  SvaraRadera
 5. Ny gruppvåldtäckt i Sundbyberg. Tror ni vi får veta vilken nationalitet dom männen har.Jo om dom är nordiska förstås men att dom skulle vara det är inte så troligt

  SvaraRadera
 6. Anonym: givetvis är de Svenskar, alla som bor i Sverige är ju det, om de åkt tunnelbana vill säga. Att påstå något annat tyder bara på ett fruktansvärt vi och dem-tänkande.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Om jag inte missminner mig så var 86% av våldtäkterna är 2008 gjord av män med invandrarbakgrund, och nästan 100% av gruppvåldtäkterna utgjordes av män med invandrarbakgrund.
  Så kanske vi SKALL fördöma och lägga oss i andra länders förhållning till våldtäkt eftersom det till stor del är män från dessa länder som sedan sedan flyttar hit och begår våldtäkter..;)
  Vi har nog lite skräp framför vår egen dörr jämfört med övriga världen så det logiska vore att skyffla skit där det finns.

  SvaraRadera
 9. Märkligt,den indiska våldtäkten har det varit stora uppslag i minst en vecka.gruppvåldtäkten i sverige har redan hammnat långt ner i tidningarna.Likaså märkligt att det inte har varit några `experter`som har utalat sig,inga debattprogram,väldigt tyst,här borde finnas mycket att disskutera kring,då det börjar bli eller redan är ett stort problem.Hittade ingenting om detta i Expo.Det kan väl ändå inte vara så att man vill tysta ner utifall det visar sig vara invandrare som ligger bakom.Man börjar allt bli väldigt fundersam.

  SvaraRadera
 10. Mona: Ja, diskrepansen mellan rapporteringen om det svenska fallet å åna sidan, och det indiska å den andra, får en helt klart att höja på ögonbrynen. I synnerhet som det svenska fallet - när jag skrev inlägget - bara var en liten notis långt ned i nyhetsflödet, samtidigt som det indiska var uppslaget stort längst upp.

  SvaraRadera
 11. Gruppvåldtäkt i Indien - helsida i SvD idag.
  Gruppvåldtäkt i Sundbyberg - mindre än en fjärdedels sida i samma tidning, samma dag.
  Visar det på att det hände en söndag morgon, och ingen arbetar på tidningen eller på just det, ointresset att ta reda på vad som egentligen hänt i vårt eget närområde?
  Våldtäkt är avskyvärt var det än sker, men nu hände det en kvinna som kunde ha varit vår syster eller dotter i helghatten i vår stad. Var finns t.ex. någon kommunpolitiker som idag vågar utfästa en belöning till den som lämnar tips så att brottet snabbt klaras upp?

  SvaraRadera
 12. Peter Nicklasson14 januari 2013 14:29

  I DN läser jag idag bl a detta:
  "I helgen överfölls och våldtogs en 22-årig kvinna på öppen gata i Sundbyberg. Brottet är ovanligt. Förra året anmäldes drygt 6.500 våldtäkter i Sverige, en tiondel av dem var gruppöverfallsvåldtäkter. Dessutom är det ett fåtal som fälls för brottet, åtalsfrekvensen är 10-15 procent." http://www.dn.se/sthlm/expert-gruppvaldtakter-ofta-infall

  Är brottet OVANLIGT? Sverige har redan en av världens högsta våldtäktsstatistik per capita, och av 6.500 (per ÅR!) är alltså hela 10% av dem gruppvåldtäkter.... 650 st... varje dag, var 12:timme sker alltså en gruppvåldtäkt.
  Det som också skiljer gruppvåldtäkter från "vanliga" våldtäkter är att det sker oftare offentligt, och att det finns en starkt korrelation till etnicitet. I tex Norge (som för statistik) är nästan undantagslöst förövrarna från de sk MENA-länderna. Offren är också alltid vita kvinnor. Säger en hel del om det bakomliggande kvinnohat och rasism som jag menar är huvudorsaken till dåden.

  Det är anmärkningsvärt att tystnaden är som total från feminister, kriminologer och massmedia.
  Det sker en gruppvåldtäkt var 12:e timme dygnet runt i Sverige av idag - medan RUT-avdrag för läxor, hen-ordets vara eller icke vara, och andra ickefrågor tar upp debatten.
  Retoriska frågan "Varför?" behöver inte ställas....

  SvaraRadera
 13. Och dessutom är dom så korkade så dom tror att vi inte märker det.Men det gör vi och vi är många fler än dom kan ana som ser igenom det här rävspelet.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.