2013-08-01

Socialbidragens kostnader

Södertälje kommun betalar varje år ut 300 miljoner kronor i socialbidrag.

I Södertälje bor det 89 990 personer, vilket innebär att socialbidragen kostar en genomsnittlig kommuninvånare cirka 3 300 kronor om året.

Ser vi till endast de Södertäljebor som faktiskt är med och betalar kostnaden för dessa bidrag - det vill säga de Södertäljebor som jobbar - blir siffran ännu högre.

Om vi för enkelhetens skull förutsätter att sysselsättningsgraden i Södertälje är densamma som i Sverige som helhet (4 815 000 av 9 573 466, det vill säga 50,3 %) innebär detta att det är ungefär 45 000 Södertäljebor som står för socialbidragsnotan.

För dessa personer blir den individuella genomsnittskostnaden ungefär 6 600 kronor om året, eller 550 kronor i månaden.

Enligt SvD och Sveriges Radio är socialtjänsten i Södertälje - och de kommuninvånare som betalar för den - snåla. Jag tycker det är ett ganska magstarkt påstående.
En ding ding värld Aftonbladet passar i vanlig ordning på att gå till överdrift, och försöker sig på en patetisk poäng om det "nya tuffa Sverige".Bara en tidsfråga innan Aftonbladet ser ut så här?

5 kommentarer:

 1. Tycker verkligen folk i gemen att citat Mona Sahlin `` det är häftigt att betala skatt`` eller börjar skattemoralen bli en aning upplöst i kanterna.

  SvaraRadera
 2. Det finns mycket att säga om nivån på skatterna. Särskilt när den är högst i världen.

  Men det handlar också om vad skatterna används till tycker jag. Mer skola, vård och omsorg och mindre gullegullbidrag till alla som skriker högst och är mest kränkta, i mitt tycke.

  Idag tycker jag inte det svenska skatteuttaget har någon större legitimitet, med tanke på hur gigantiskt slöseriet av skattemedel är. Däremot tycker jag rent personligen att dagens skattenivåer vore helt okej om de användes till bättre sjukvård, ett fungerande polisväsende, ett försvar värt namnet och så vidare.

  SvaraRadera
 3. Jag håller helt med dig om att skatterna andvänds på ett bra sätt ,men som nu är med det enorma slöseriet så urholkas förtroendet för dom som styr vilket gör ett samhälle där medborgaren lurar staten på skatt om dom kan.Det blir även här ``Dom och vi.`` Inte vi tillsammans.
  Det är egentligen väldigt märkligt-Aldrig frågas eller lyssnas på folket,inte ett enda öra utåt från
  regering och medias sida.Man lyssnar på varann men inte på folket,dom som betalar och har gett sitt förtroende.

  SvaraRadera
 4. Om skatterna andvänds på ett bra sätt skulle det vara

  SvaraRadera
 5. Instämmer om skatter. Jag har inget emot dem då de används väl. Nu är det mycket som hostar och hackar i Sverige och vi har alldeles för hög bidragsinvandring. Detta vill jag inte betala skatt till alls, men då det inte finns något att kryssa i för att slippa detta, så får man väl försöka att rent generellt inte betala mer än vad man måste.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.