2013-09-22

Merkels förvandling

Det är förmodligen få svenskar som har följt Angela Merkels karriär från starten, så jag kan inte låta bli att illustrera densamma med några bilder.


Merkel 1990Merkel 1992Merkel 2010


Vad vill jag då ha sagt med detta? Att kvinnliga makthavare skall bedömas för sitt utseende?

Njäe. Vad jag vill ha sagt är nog snarare att bilden av fysikern från DDR som – till synes totalt ointresserad av sitt utseende – kastar sig in på politikens bana får mig att le en smula.

Jag vill också ha sagt att jag verkligen beundrar Merkel för hennes karriär. Hon gick från taleskvinna för DDR:s första (och sista) demokratiskt valda regering till att som DDR-kvinna symboliskt få en – inte särskilt tung – ministerpost i det återförenade Tysklands regering.

Därefter avsatte hon Helmuth Kohl som partiordförande efter en korruptionsskandal och tog – sitt kön och sin protestantiska bakgrund till trots – själv över ordförandeposten i det konservativa och katolskt dominerade CDU.

Därifrån ledde hon sitt parti tillbaka till regeringsmakten, vann eurokrisen till trots tre val i rad och blev utsedd till världens mäktigaste person efter Obama.

Allt detta utan tunga uppbackare bakom sig. Allt detta utan någon lång och trogen tjänst i någon pratverkstad till politiskt ungdomsförbund i bagaget.

I valet mellan Reinfeldt, Löfven och Merkel som svensk statsminister skulle jag utan minsta tvekan välja Merkel.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SR1, SR2, SR3, SR4, SR5, SR6