2013-09-20

Skattmasen tar 54 %

Efter den senaste tidens skattebråk vill jag ännu en gång påminna om hur hög skatten i Sverige egentligen är.

"30 procent", tänker säkert många nu. "Mindre än 30 efter vi sänkte den!", ropar regeringen stolt.

Vad få svenskar förmodligen är på det klara med är emellertid att före en genomsnittlig löntagare kan omsätta sin lön i konsumtion kommer skattmasen ta 54 procent. Rent praktiskt går det till som följande:

År 2012 var genomsnittslönen i Sverige 29 800 kr. Före dessa kronor dök upp på lönebeskedet hade emellertid redan 9 363 kronor dragits genom den dolda skatt som går under namnet "arbetsgivaravgift".

Hur mycket skatt som därefter drogs från denna lön varierar med kommun och landsting, men på Jobbskatteavdrag.se kan man se att den i genomsnitt uppgick till 7 320 kronor.

När återstående 22 480 kronor spenderas tillkommer moms. Denna varierar beroende på vad det är som köps för pengarna, men för ett normalköp innebär detta en momssats på 25 procent, vilket innebär att 20 procent av det pris som prislappen anger är ren skatt. 4 496 kronor ytterligare försvinner därmed i skatt.

Med andra ord har den som arbetat in denna genomsnittslön fått betala 21 179 kronor i skatt. Själv har vederbörande fått behålla 17 984 kronor. Detta innebär att den totala skattesatsen landar på något över 54 procent.

Därtill tillkommer diverse andra skatter på de pengar som redan beskattats flera gånger, såsom fastighetsavgift, energiskatt, trängselskatt, övriga punktskatter med mera. För en genomsnittlig eluppvärmd villa som använder 20 000 kWh elenergi om året tillkommer till exempel 5 860 kronor per år i punktskatt på el.

Att de offentliga verksamheter som får sin finansiering genom denna beskattning fullständigt har tappat respekten för dessa skattepengar illustreras väl av hur till exempel politikerna i Götene slösade bort 7 600 skattekronor för varje invånare i kommunen på "Medeltidens värld".

Det är ingen långsökt gissning att Göteneborna hade använt dessa pengar till något betydligt mer konstruktivt, hade politikerna bara sett dem som mogna nog att välja själva.


Dagens länktips: Dick Erixon om en skenhelig journalistkår
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SR1, SR2, SR3, LT1, LT2, NSk, Sk1, Sk2, SMP