2014-07-26

Pia Sundhage och Stalins offer

Pia Sundhage har rönt viss uppmärksamhet efter att hon sagt sig vilja träna Nordkorea. På frågan om hur hon skulle kunna tacka ja till att jobba för en ytterst brutal diktatur svarar hon följande:
"Det är det som är grejen. Man vet inte hur landet ser ut."
Problemet är bara att vi vet hur landet ser ut. I Nordkorea har mellan hundratusentals och miljoner människor svultit ihjäl på grund av vanstyre. I Nordkorea sitter hundratusentals männniskor i koncentrations- och arbetsläger.

Som av en händelse är Pia Sundhage en aktiv medlem i Kommunistiska Partiet, mer känt under sitt tidigare namn KPML(r). Detta parti är inte bara stalinistiskt, det står också Nordkorea nära. En företrädare för partiet har till exempel påstått att Nordkorea är "mer demokratiskt än Sverige i många fall" och så sent som 2010 sade dåvarande partiledaren följande:
"Man skall heller inte förledas att tro att Kim Jong Il är någon slags diktator. Det är borgerlig mytbildning. Nordkorea är förmodligen det mest kollektivistiska landet i världen och det präglar också ledarskapet."
Jag tycker egentligen att Pia Sundhage får stödja vilka partier och träna vilka fotbollslag hon vill, vad jag stör mig på är de dubbla standarderna. Om Sundhage istället engagerat sig i ett parti som öppet stödde till exempel Pinochet är det tveksamt om hon hade fått de jobb hon fått, och hon hade definitivt inte fått medverka i TV under gemytliga former och sjunga politiska sånger.

Det finns en tydlig tolerans för våldsamma politiska diktaturer i Sverige, så länge samma politiska diktaturer återfinns till vänster på den politiska skalan. Pia Sundhage brinner för ett parti som hyllar Stalin, en man med mellan 10 och 20 miljoner människoliv på sitt samvete. Detta röjer ingen större uppmärksamhet, men om någon i hennes ställning istället yttrat sympati för Pinochet, Franco eller Mussolini hade detta lett till ramaskri, trots att ingen av dessa har kommit i närheten av att mörda lika många.

Det är i en sådan miljö som AFA och RF blivit så rumsrena att de hyllas av journalister och kolumnister, det är i en sådan miljö som Sveriges största tidnings ledarsida kan hylla antidemokratiska metoder utan att detta väcker någon uppmärksamhet.

Det stinker!

Lästips: David Lindén, Anybody's Place, Den hälsosamme ekonomisten

Tidigare i ämnet: Kretsen kring Proletären & KPML(r), Sven "KPML(r)" Wollter
SvD, SR1, SR2