2015-04-16

Ett miljöparti med hybris

Att regeringsplanet sedan maktskiftet vid sex tillfällen helt i onödan flugit de drygt fyra milen mellan Arlanda och Bromma är symptomatiskt. Det hela hade måhända inte varit någon stor sak om detta vore en isolerad företeelse, men så är inte fallet. Tvärtom har farsartade händelser av det här slaget har varit en återkommande, periodvis närmast daglig, företeelse allt sedan regeringen Löfven tillträdde.

Två saker sticker ut i sammanhanget. Dels att regeringen i allmänhet och Miljöpartiet i synnerhet hycklar. Dels den förvåning som präglar Miljöpartiet reaktioner då pressen faktiskt gör sitt jobb, och den pinsamma krishantering som följer på detta.

När Gustav Fridolin idag konfronterades med uppgifterna om att ett flygplan helt i onödan hade släppt ut stora mängder koldioxid för att han skulle slippa behöva ta sig till Arlanda på konventionellt vis, sade han inte någon av de många saker han hade kunnat säga om han hade velat komma undan med hedern i behåll. Istället valde han att skylla på Försvarsmakten.

Enligt Fridolin åkte han bara "dit Försvarsmakten sagt vid den tidpunkt som det var sagt". Av detta uttalande att döma skulle man kunna tro att Fridolin var en värnpliktig som blev beordrad ("jag lydde bara order") av sitt befäl. Gustav Fridolin är emellertid inte värnpliktig, han är minister i Sveriges regering. Det är han och hans kollegor som beordrar Försvarsmakten, inte tvärtom.

Det finns en intressant parallell mellan dagens avslöjande och höstens avslöjande att hans språkrörskollega Åsa Romson hade målat sin båt med förbjuden och miljöfarlig kopparfärg. Romson skyllde då inte bara (precis som Gustav Fridolin idag) aggressivt ifrån sig. Hon sade sig då också ha "gott samvete", något som hon bland annat motiverade med att hon inte ägde någon bil.

Strax efter dessa avslöjanden meddelades det att Åsa Romson hade anställt Yvonne Ruwaida som statssekreterare i Miljödepartementet. Även Ruwaida har genererat stora och onödiga koldioxidutsläpp genom att åka taxi på skattebetalarnas bekostnad för 275 000 kronor. Som om inte detta vore nog har hon därtill ringt privata samtal från sin tjänstetelefon för gigantiska belopp.

Gustav Fridolin, Åsa Romson och Yvonne Ruwaida är politiker som från väldigt höga hästar predikar moral i allmänhet och miljöhänsyn i synnerhet för andra. När det kommer till kritan har de emellertid inte bara svårt att leva som de lär, de tycks därtill själva utmärka sig för sin höga miljöbelastning. Som om inte detta vore nog tycks de totalt oförstående inför vilka signaler de i och med detta sänder ut.

När Gustav Fridolin och Yvonne Ruwaida helt i onödan bränner fossila bränslen på skattebetalarnas bekostnad, när Åsa Romson värmer upp sin båt med obeskattad diesel, så sker detta i ett sammanhang. Det sker samtidigt som Miljöpartiet tvingar på de redan hårt trängda svenskarna på landsbygden höjd bensinskatt. Det sker samtidigt som Åsa Romson låter meddela att en skatt på konstgödsel skall göra det ännu svårare för svenska bönder att hävda sig i den internationella konkurrensen Det sker samtidigt som storstadsmiljöpartister raljerar på Twitter över situationen på landsbygden.

Vad Miljöpartiet signalerar är att man drabbats av hybris. Vad Miljöpartiet signalerar är att man själva anser sig vara en elit som inte behöver göra de uppoffringar man vill påtvinga andra. Vad Miljöpartiet signalerar är att man är så uppfyllda av sin egen moraliska överlägsenhet, att man är så ovana vid att granskas, att man är så vana vid att inkassera ryggdunkningar, att man fullständigt upphört att idka någon form av självkritik över huvud taget.
Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, Ab3

25 kommentarer:

 1. Själv har jag blivit beordrad av läkare att inte åka kommunalt eftersom efter transplantationen äter jag avstötningsmedicin som sätter ned mitt immunförsvar.

  Miljöpartiet är således inte bara stora hycklare utan de bidrar eller försöker bidra med all kraft till att göra Sverige kallare för sjuka människor.

  :-)

  Hur fan kan dessa dårar sitta i Sveriges regering?

  /henrico

  SvaraRadera
 2. För att vi gjort fjortisismen till statsreligion. ;)

  SvaraRadera
 3. Dom följer väl bara en lång Miljöpartistisk tradition.
  Peter Eriksson ville förbjuda suvar men ägde en själv. Han skyllde på sin fru. Maria Wetterstrand pratade vitt och brett om hur dåligt det var att flyga men flög regelbundet till Finland till hennes dåvarande make och Birger Schlaug ägde flera gamla bilar utan katalysator.

  Med andra ord är dom en samling hycklare och dubbelmoralister som vill tvinga på befolkningen ett beteende som dom själva inte vill leva efter.
  Pelle2

  SvaraRadera
 4. Dom får mig att tänka på Georg Orwells Grisfarmen. Riktigt skrämmande och faktiskt mer skrämmande än den stora stygga vargen SD

  SvaraRadera
 5. "Hur fan kan dessa dårar sitta i Sveriges regering?"

  För att du har röstat på ett parti som tillåter dem att sitta i regeringen?

  V

  SvaraRadera
 6. Förut fick man avgå som minister när man inte hade betalt TV licensen. Idag får man vara en miljömarodör och påstå i TV att man inte visste varken det ena eller andra.

  SvaraRadera
 7. Elina: Ja, men högern är ju onda. En helt annan sak.

  SvaraRadera
 8. Utan att vara särskilt insatt måste jag endå säga att det är inte helt orimligt att Fridolin inte visste om att planen stod på Arlanda, han hade ju fått tid och plats av FM, det är lätt för oss här och nu att peka finger på vad som hände där och då men man kan inte förutsätta att de inblandade hade "hela bilden" på samma sätt som vi har i efterhand.

  SvaraRadera
 9. Ja, det var det jag menade med "någon av de många saker han hade kunnat säga om han hade velat komma undan med hedern i behåll".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl typ det han sa.. han åkte bara dit försvarsmakten sagt att han skulle vid tidpunkten han skulle. Jag tar inte reda på om mitt plan åker mellan Arlanda / Bromma när jag flyger så varför ska han förväntas göra det när han fått tid och plats på Bromma? För övrigt så är han inte chef för FM det skulle kallas ministerstyre.

   Radera
 10. "Utan att vara särskilt insatt måste jag endå säga att det är inte helt orimligt att Fridolin inte visste om att planen stod på Arlanda, han hade ju fått tid och plats av FM, det är lätt för oss här och nu att peka finger på vad som hände där och då men man kan inte förutsätta att de inblandade hade "hela bilden" på samma sätt som vi har i efterhand."

  Ändå, ok? Du tror på tomtar och troll också märker jag. Endå, att du inte är särskilt insatt (det märks, oroa dig inte).

  V

  PS. Ursäkta bloggägaren, men ibland blir jag bara rakt av förbannad på allt strunt som uppenbarar sig här och överallt annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade du något att komma med utöver personangrepp? Allt är inte svart eller vitt!

   Radera
 11. För alla politiskt intresserade med en viss faiblesse för absurdism och svart humor måtte ändå vår samtid vara en gyllene era. När var Sveriges politiska scen så komplett skruvad senast?

  De förnumstiga och mästrande miljöpartisterna, vår feministiska utrikespolitik, genderexpertisen inom försvarsmakten som är vår nya militära spjutspets i brist på anslag till vapensystem och materiel.

  En allians som äntligen vågar tala ur skägget om hur landet borde skötas efter att frivilligt kastrerat sig och inte ha något att säga till om. Lockade därtill av den magnifike Stridshingsten...

  Nä, nu tyar jag icke längre..../ Skogsmulle a k a dr Mabuse

  SvaraRadera
 12. Var dag kommer det nya ofattbara dumheter som denna s.k. regering har gjort, så dumma att man tror att nu går det inte att göra eller säga värre saker.
  Ändå lyckas de hela tiden. De sätter nya nivåer på sin inkompetens som tycks vara helt iq-befriad.
  Det måste vara en annan slags dumhet, en som är förvärvad och gynnas av ideologisk isolering. Vi har alltså en regering som beter sig som en sekt för endast bland sekter kan man finna liknande galenskaper.

  SvaraRadera
 13. Förstår ni inte att de gör det med flit. Nu när det blivit uppenbart vilken katastrof vår försvarsförmåga är och det pinsamma Palestinaerkännandet följt av det ännu pinsammare Saudidebaclet gäller det att sopa igen spåren. Kortsiktigt görs det lättast med inrikespolitiska fadäser. Smart drag tror jag då vi nog är betydligt mer förlåtande än de nationer som drabbas av våra idiotier.

  SvaraRadera
 14. Det finns inget jag upprepar inget parti som gör mig så rosenrasande som MP gör.

  Det börja det växa en ilska i mig pö om pö under åren sedan de kom in i riksdagen och exploderade i full kraft med Maria Wetterstrand veckopendlande till Helsingfors med flyg. Hon rättfärdigade det hela med att hon betalade ett miljötillägg på sin biljett (vilket på den tiden var hela 5 kr!!!).

  Jag är i vanlig fall en mycket tolerant person som umgås med folk i alla åldrar, samhällsklasser och med olika politiska åskådningar. Men det här har faktisk gått så långt nu att jag inte klara av att umgås med dem som öppet röstar på MP. Jag blir arg bara jag ser dem.

  Jag blir alltså inte lika arg på dem som röstar på svenskarnas parti, känner dock ingen vad jag vet, de är ju bara några tiotal som gör det. Dessa är ju bara efterblivna idioter. Svårt att bli arg på någon som inte är riktigt som den ska och dessutom har ingen makt alls.

  Men de som röstar på MP anser sig har gjort ett val som är understött av deras övertygelse som intelligenta medkännande varelser!!! Blir tokig över att de tillåts vara så dumma att de inte orkar lyfta blicken mot horisonten. De borde vara förbjudet att ens få lov att rösta på MP!!!!

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 16. Ursäkta, lite bitter idag.
  @hmm13:19.
  Förstår du inte att det är därför vi har två personer utan någon som helst utbildning (nej tvåårigt gymnasium räknas inte) som ansvariga för landets skolor och universitet. De dumma kommer bli fler och och alltså ökar MP´s chans att få röster.

  SvaraRadera
 17. Riga: Jo jag förstår alldeles utmärkt. Det är därför som jag har svårt att umgås privat med folk som är skälva välutbildade men ändå röstar på MP. Flera av dem har dessutom barn som ks ta över en dag.

  Undrar lite varför du skrev som du gjorde till mig. Förstår du inte att jag avskyr MP som pesten?

  SvaraRadera
 18. @Hmm
  Sorry, försökte vara ironisk.
  Inte alls menat som en gliring åt dig, ett uttryck för min egen frustration bara.

  SvaraRadera
 19. 2009 bedömde jordbruksforskare att växtnäringsläckaget per producerad skördeenhet är dubbelt så stor från ekojordbruket vid spannmålsodling.

  http://www.vaxteko.nu/html/sll/hydro_agri/vaxtpressen/VPN09-2/VPN09-2C.PDF

  SvaraRadera
 20. Om man vill lägga ner Bromma ska man ge fan i att flyga därifrån!

  Sjöstedt åkte ju från Bromma till Visby för att berätta i radio att han ville lägga ner Bromma. Ta båten gubbtjyv eller gör en telefonintervju! Lev som du lär!

  SvaraRadera
 21. Skandalöst hyckleri! Förstår inte hur folk kan rösta på detta parti.

  SvaraRadera
 22. Fridolins resa hade nog snabbt glömts om det var det enda hyckleriet, men det sker ju gång på gång att MP ertappas med fingrarna i syltburken.

  Läser gladeligen bloggen var dag. Dessutom njuter jag av ett korrekt språk och meningsbyggnad som man sällan ser i dagstidningarna. Fortsätt så.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.