2015-08-28

Beskyddar(V)erk(S)amhet

58 000 fler svenskar skall nästa år tvingas betala statlig inkomstskatt, berättade den så kallade "oppositionspolitikern" Ulla Andersson i en intervju. Detta, förklarade hon, är "ett bra sätt att öka progressiviteten i skattesystemet". Att vänsterpartisten Andersson på detta sätt sjunger den progressiva beskattningens lov är emellertid, givet vad hon tidigare sagt i ämnet, ganska anmärkningsvärt.

När alliansregeringen kraftigt ökade progressiviteten i samma skattesystem genom att införa en serie jobbskatteavdrag, var Andersson nämligen negativ till detta. Hon inte bara kritiserade den ökade progressiviteten, hon gick därtill så långt att hon då på fullt allvar hävdade att den ökade progressiviteten i skattesystemet "bestjäl oss på ett anständigt liv".

Det anständiga liv Andersson vill återskapa är det liv en sönderstressad läkare efter årsskiftet kommer att leva då vederbörande, efter att ha tvingats till omfattande övertid, endast får behålla 40 procent av sin övertidsersättning. Det riktigt intressanta i sammanhanget är emellertid att även en högst genomsnittlig löntagare, då man räknar med dolda skatter, redan idag tvingas betala över 50 procent av sin lön i skatt.

Detta innebär att en typisk svensk löntagare i praktiken inte får en endaste krona i ersättning för det arbete han eller hon utför under förmiddagen. Dessa pengar går istället oavkortat till statsapparaten. Detta borde naturligtvis innebära att statsapparaten bokstavligt talar badar i pengar, men så är emellertid inte fallet. I stället går staten med underskott och förmår inte ens att hålla sina medborgare med vare sig ett försvar värt namnet eller ett fungerande polisväsende.

Att det ser ut så beror på att staten slösar. Den slösar bort de pengar som den, uppbackad av sitt våldsmonopol, beslagtagit från löntagarna på allt från FN-diplomaters jetsetliv till onödiga skrytbyggen, på allt mellan glasögonbidrag och havererade sjukhusprojekt, men framför allt slösar den bort skattebetalarnas pengar på allt mer kravlösa och allt mer världsomspännande bidragssystem.

Med dessa bidragssystem köper inte bara politikerna sig röster bland dessa bidragssystems klienter, de får därtill tillfälle att leva ut sitt humanitära storhetsvansinne på någon annans bekostnad. I takt med att dessa bidragssystem byggs ut blir det emellertid allt mer logiskt att välja att leva på just bidrag och allt mindre logiskt att välja att arbeta. De skyhöga och progressiva skatterna leder dessutom till att denna effekt blir dubbel.

De svenska politikerna i allmänhet och de svenska vänsterpolitikerna i synnerhet har emellertid väldigt svårt att ta till sig detta elementära faktum. Tvärtom upprepar de ständigt fraser i stil med att "alla vill göra rätt för sig". Det faktum att tidigare politiker själva i extremt stor omfattning väljer att mjölka de guldkantade politikerbidragssystem i stället för att arbeta, är emellertid ett väldigt talande bevis på hur naiv denna föreställning är.

Vad de skattehöjningar Ulla Andersson idag aviserade sätter fingret på är hur legitimiteten för den svenska modellen i snabb takt är på väg att eroderas. Systemet liknar allt mer organiserad brottslighet, där de ständigt ökande belopp maffiabossens torpeder utkräver för "beskydd" nu överstiger hälften av de "beskyddades" inkomst.

Detta räcker emellertid inte för maffiabossen. Han inte bara spelar bort pengar, han har dessutom precis köpt ett nytt hus med garageplats för åtskilliga lyxbilar. Därtill har han en stor familj med dyra vanor. Hans fru och svärmor förväntar sig en strid ström av dyra smycken och hans barns exklusiva privatskolor och kokainvanor måste finansieras. Därför har han precis kallat till sig sina torpeder och förklarat att priset för "beskydd" nu har gått upp.

Metaforen är emellertid inte perfekt. Där det "beskydd" maffiabossen erbjuder faktiskt är värt något, är det "beskydd" den svenska staten erbjuder för allt fler svenskar inte vatten värt. De tvingas därför teckna försäkringar, installera larm, montera säkerhetsdörrar och anlita väktare. Allt detta för de pengar som (i bästa fall) återstår när "beskyddaravgiften" är betald.
DN1, DN2, DN3, DN4, SvD1, SvD2, Ex1, Ex2, Ex3