2011-11-06

Räknekunskaper

Den skarpsinte och vasstungade Cervenka berättar att "I veckan gick ett antal svenska pensionsbolag, banker och myndigheter ut i en debattartikel och varnade för alarmerande brister i räknekunskaperna hos vuxna i Sverige och i andra länder."

Smaka på den meningen. Alarmerade brister i räknekunskaperna. Jojo. Säger pensionsbolag. Och banker. Det vill säga samma människor som har talat om för oss hur vi kan öka vår skuldsättning, ja, att det till och med är sunt och bra att öka skuldsättningen.

Samma människor som gav ompaketerade subprimefordringar betyget AAA. Samma människor som räknade ut att Grekland, Italien, Portugal och Spanien uppfyllde konvergenskriterierna och således var redo för EMU.

Samma människor som säger att börsen kommer gå uppåt för all framtid, och att dina pensionspengar således är säkrade, men utan att ta in ändliga naturtillgångar i denna matematiska ekvation (alarmerande brister i räknekunskaperna, måhända?!).

Ekonomi är alldeles för allvarliga grejer för att skötas av ekonomer. Låt inte bullshit (eller fnordar) gå obemärkt förbi!