2012-09-25

Behrang Miri ljuger


Tintinböckerna slängs ut från Kulturhuset i Stockholms bibliotekshyllor. Enligt Behrang Miri, Kulturhusets gymnasieutbildade* konstnärliga ledare, är anledningen till detta att i böckerna skildras en värld i vilken "afrikaner är lite dumma, araber sitter på flygande mattor och turkar röker vattenpipor".

Well. I Tintin i Kongo, skriven på 20- eller 30-talet, skildras onekligen afrikaner som lite dumma. Vid samma tid skildrades i en annan Tintinbok amerikaner som hänsynslösa kapitalister som går över lik för att tjäna pengar. Dessa böcker är dessutom rätt dåliga rent innehållsmässigt, så om de skulle censureras från ett bibliotek vore ingen större skada skedd.

Att araber sitter på flygande mattor är däremot ingenting som förekommer i någon Tintinbok. Inte heller porträtteras turkar i något album, men gatuscener från Mellanöstern med vattenpiperökande män förekommer, vilket inte är så konstigt då det är en bild hämtad från verkligheten. Om detta är att ses som rasistisk exotism bör biblioteket även förbjuda Tusen och en natt och dagstidningar från regionen, för att inte tala om bibeln och koranen och de flesta böcker skrivna före 1980 i vilka skildringar av världen utanför Europa och USA förekommer.

Tintin är såklart ett barn av sin tid, men Tintin var också tidigt ute med att tydligt markera mot nazismen och att erbjuda motbilder till de klassiska stereotyperna av kineser. Sett med nutidens glasögon har Tintin helt enkelt både sina mörka och ljusa sidor när det kommer till frågor av den här typen.

Framför allt är Tintin en europeisk kulturskatt väl värd att vårda, en kulturskatt som miljontals människor minns med värme från sin barndom och som närt deras omvärlds- och teknikintressen och äventyrslusta. Låt inte en skrikig kränkthetsindustri ta denna skatt som gisslan eller göra den till något den inte är.
* Behrang Miri tycks ha påstått att Sverige borde ge flyktingamnesti till alla irakier utan asylskäl som vistas illegalt i landet, då det enligt honom var irakierna som uppfann pappret [det var kineserna] och att Sverige därför står i tacksamhetsskuld, eftersom det annars varken skulle ha funnits Pippi Långstrump eller Nobelpris i litteratur. Att rekrytera en gapig och skrikig tyckare med invandrarbakgrund och extrema åsikter är ett vanligt sätt för chefer att försöka visa sig fördomsfria och moderna. Problemet är bara att en okvalificerad extremist inte upphör att vara en okvalificerad extremist för det.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, DN, GP1, GP2, SR1, SR2, Ab1, Ab2