2012-09-30

En armé av kleptokrater

Vi svenskar betalar bland de högsta skatterna i världen. Vissa av pengarna går till utmärkta användningsområden som sjukvård, utbildning och äldreomsorg. Andra används tyvärr sämre.

Pengarna används nämligen också till enorma bostadsbidrag för redan högavlönade riksdagsledamöter. De används till höga löner till en armé av generaldirektörer (många totalt onödiga) och fallskärmar till samma generaldirektörer som betalas ut då de misskött sina jobb och fått sparken. De används till opinionsbildning som skall lära folket att tänka rätt.

De används för att betala PR-byråer för att förklara bort statliga verks oegentligheter. De används till onödiga arenaskrytbyggen som kommunalpampar hoppas skall sätta deras kommun på kartan. De används till höga partistöd så att horder av yrkespolitiker kan leva det goda livet. De används till heliumballonger för över 100 000 kr på forskningsstiftelsers låtsasnobelfester - som arrangerats för att fjäska till sig högre anslag från politikerna - och så vidare.

Kort sagt, av de åtskilliga tusenlappar som staten varje månad tar från dig slösas en stor andel bort. Och det finns en hel samhällsklass av människor som lever det goda livet på grund av detta.

Efter att Säpos personalfester - måhända aningen orättvist - granskats i media så reagerar samhället med att hemligstämpla större delen av Säpos budget, ända ned till kaffekassan. Skattebetalarna tvingas å ena sidan betala för Säpos verksamhet, men förvägras å andra sidan insyn med motiveringen att en offentlig kaffekassa vore ett hot mot rikets säkerhet.

Gunnar Strängs ord om att "varje förslösad skattekrona är en stöld från folket" är idag fullständigt bortglömda. En ständigt ökande andel av skattepengarna går idag till att gynna en armé av kleptokrater. Och skattebetalarna förväntas hålla käft och inte lägga sig i.

Länktips: Slöseriombudsmannen
DN1, DN2, SvD1, SvD2, GP, Ab, HD, DB, SMP, Sk, NSk