2012-09-15

Lite ryggrad vore på sin plats

En film, gjord av en privatperson, har i dagarna avslöjar hela samhällen som fullständigt ryggradslösa. Inte nog med att den i apologetiska ordalag slentrianmässigt beskrivs som "kränkande" även av politiker och media i väst, den får också den amerikanska regeringen att uppmana Google att ta bort filmen från Youtube och att ta in filmens skapare för förhör. När Google också, om än inte globalt men väl i enskilda länder, tar bort filmen med motiveringen att de sker av hänsyn till "lokal lagstiftning" så drar världen en lättnadens suck, snarare än att tala om censur och överlöperi som det så indignerat talades om när bolaget visade samma hänsyn till den lokala lagstiftningen i Kina.

Allt detta - och dödsfall, skador och uppblossande hat - för en film? Well, det pratas i vanlig ordning såklart om postkolonialism, maktstrukturer, maktkamper och sociala problem. Allt detta, kära läsare, kan sammanfattas i ordet bullshit.

Det finns såklart mörkermän som mer än gärna eldar på massornas vrede, men detta rör sig sällan om företrädare för hemsnickrade ideologier som predikar för några få övertygade i någon mörk källare, utan snarare om auktoriteter på höga positioner i samhället. Men det där spelar egentligen ingen roll, för vad vi har är en film, gjord av en privatperson i USA, och om det inte passar så låt bli att se den då.

Precis så enkelt är det - det finns absolut ingen som helst anledning att problematisera den moraliska biten mer än så. Och kan man inte så upp för denna enkla princip, utan snarare frestas att be om ursäkt för demokratins utryckssätt och skuldbelägga filmaren för dödsfall, våld och nedbrända ambassader i fjärran länder, då har man fullständigt förlorat sin ryggrad och vänt alla demokratiska ideal ryggen.

Lästips: No One Murdered Because Of This Image
SvD1, SvD2, SR1, SR2, SR3,