2012-09-25

Sluta ljug om hans ålder

Media rapporterar idag om hur den så kallade femtonårige afghan som skulle utvisas till Italien - första asylland - nu i strid med Dublinkonventionen skall få sitt ärende prövat i Sverige.

Media fortsätter dock att kalla honom för femtonåring, trots att Migrationsverket slagit fast att det är fullständigt osannolikt att han är så ung. Detta hindrar emellertid inte media från att vidarebefordra denna lögn, när de skriver känslosamma artiklar om fallet.

Mannen i fråga avslöjades först med att ljuga om sin ålder, därefter med att ljuga om att Sverige var hans första asylland. När han därefter skulle skickas tillbaka till det egentliga första asyllandet - Italien - så blev han plötsligt katatonisk och självmordsbenägen och förklarade detta med en påstådd våldtäkt utförd av de italienska migrationsmyndigheterna.

Även om historien om en våldtäkt i Italien vore sann, så motiverar den inte varför en afghan skulle få asyl i Sverige. Att mannen redan blivit tagen på bar gärning med att ljuga i två centrala frågor och att historien om övergreppen inte kom fram förrän efter han hade blivit avslöjad med dessa lögner gör hans trovärdighet allt annat än hög. Ändå fortsätter media att referera till honom som "femtonåringen" fastän han bevisligen är äldre, och återger därutöver resten av hans icke-trovärdiga historia utan motbild. Allt detta för att, får man gissa, få skriva smaskiga artiklar och för att skapa opinionstryck mot Migrationsverket att frångå multilaterala avtal.

Den sortens vilseledande "nyhetsrapportering" är inte på något sätt värd att kallas journalism. Sveriges journalistkår borde skämmas.
SvD, GP1, Ab1, DN1, VK, HD, BT, DB, NSD, ÖC, HN, SR1, SR2, SR3, SR4