2012-10-10

Prussiluskornas kamp fortsätter

Stockholms stad väljer att fördubbla anslagen till narkotikaprevention, i första hand för att "stävja missbruket"* av cannabis bland unga. "Det finns stadsdelar där över 40 procent använt narkotika, så det är klart att behovet finns" Fredrik Jurdell på socialtjänstförvaltningen.

Detta kanske låter bra i mångas öron, men faktum är att de narkotikaförebyggande åtgärder som används i Sverige får tung kritik från såväl drogforskare, utredare som revisorer för att de inte fungerar. Här har dock det svenska etablissemanget valt att slå dövörat till och fortsätta i precis samma hjulspår som tidigare, ja man höjer till och med anslagen som slösas bort på de metoder som bevisligen inte fungerar. Den som invänder mot detta förklaras vara "drogliberal" och så är, vad etablissemanget beträffar, den diskussionen över.

Så låt mig lite provokativt inflika att om 40 procent i vissa Stockholmsstadsdelar har rökt på, gratulerar! Ni hade säkert roligt och fick på köpet uppleva fantastiska aspekter av jordelivet som de sura moralister som vägrar att lyssna på vad den evidensbaserade forskningen har att säga helt har missat.

Om vi för en liten stund höjer blicken och ser efter vad som försiggår utanför den svenska ankdammen kan vi säkert hitta amerikanska stadsdelar där närmare 100 procent av ungdomarna har rökt cannabis. De går vidare till att bli de toppforskare som varje år håvar in merparten av de Nobelpris som utdelas.
*"Missbruk" betyder på svenska helt olika saker beroende på vilken drog som används. När det kommer till alhohol betecknas vanligt drickande som "bruk" och en alkoholists drickande som "missbruk". När det kommer till cannabis och andra illegala droger gäller att allt användande är "missbruk" - vanligt "bruk" existerar inte. Det är därför människor som blivit ertappade med att missbruka cannabis - om så än för första gången - skickas till rehab, alldeles oavsett om de är beroende eller ej.
SvD