2012-11-25

Det hat ni kallar för kärlek

Är olika sorters hat olika fina, frågade sig SvD:s Claes Arvidsson i somras. Svaret är såklart nej.

Det hat och den mobbning som florerar på Vita kränkta män är inte fint. Det är inte kärlek som driver Kawa Zolfagary att hänga ut och förlöjliga privatpersoner inför sina anhängare. Det är inte heller ett fint eller vackert hat som Pär Ström blivit utsatt för, det är inte yttrandefrihet eller demokrati när Maria Sveland med flera stormar och saboterar hans debatter, oavsett om han har haft fräckheten att ifrågasätta proffsfeministernas verklighetsbeskrivning eller ej.

Det är inte en finare sorts hat som får Fredrik Reinfeldt att motivera sitt folkförakt med folkets förakt för de politiker som mjölkar systemen, lever på generösa politikerpensioner samtidigt som de jobbar, eller maximalt utnyttjar de RUT-avdrag som de själva beskrivit som såväl fruktansvärda som kvinnofientliga. Och det är definitivt inte en finare sorts hat som driver nättroll att utmåla en 87-årig dam nedslagen av invandrare som en senildement mytoman

Det är självklart inte heller en fin sorts hat när partiledaren för ett riksdagsparti porträtteras som en kackerlacka på väg att gasas ihjäl. Ni må kalla ert hat för kärlek, men det upphör inte att vara hat för det.

SvD, DN, SVT, GP

4 kommentarer:

 1. Ser man mer noga på bilden ser man att "gasen" inte är gas utan de demokratiska partier som redan sitter i riksdagen innan 2010. SD politik går inte att locka fram med demokratisk politik utan först med Soran visar SD vilka det är. Satir kräver en viss intelligens från betraktaren.

  SvaraRadera
 2. Ja, satir kräver intelligens, men vi befinner oss i sverige. Landet där vissa grupper springer omkring och letar överallt efter att få känna sig kränkta. Det är fint att vara kränkt i sverige. Varför skulle sverigedemokrater vara mindre rädda för kränkande "hat" än t.ex. fundamentalistiska muslimer som är kränkta av tecknade bilder, eller judar som genom historien beskrivits på samma sätt som denna teckning?

  Men hur var det nu det här med att det är "offret" som definierar om denne är kränkt eller inte? Du som inte är kränkt kan ju enligt svensk logik inte förstå hur en en som känner sig kränkt känner sig.

  Du har inte rätten att säga att någon inte är kränkt därför, då kränker du dem ännu mer. Så de som gillar giftig intelligent satir har inte mycket att hämta i Sverige. Hycklarnas högborg.

  SvaraRadera
 3. "Gasen inte är gas"

  Men varför har sanitetsarbetaren en gasmask dårå om det bara är rosendoft som kommer ut ur behållaren ?

  SvaraRadera
 4. Bästa Anonym,
  om artikeln t ex hade handlat om utfrysningen av företrädare för de partier man inte gillar hade ditt resonemang varit korrekt. Nu påstår artikeln istället att "kackerlackan" inte tycker alla människor är lika mycket värda. Då håller inte riktigt ditt resonemang om satir längre.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.