2012-11-05

Önsketänkande om somalier

"Det är lättare för somalier att får jobb i USA än i Sverige", sägs i en av "Framtidskommissionen" beställd rapport som presenteras av Erik Ullenhag idag. Diskussionen handlar nu om vad Sverige kan lära av detta.

Tyvärr är diskussionen ett intellektuellt bedrägeri och ett rent spel för gallerierna. I USA är facken svaga och kollektivavtal någonting från en annan värld. I USA finns det gott om jobb för okvalificerad arbetskraft, men bara av den enkla anledningen att dessa jobb också är låglönejobb med ersättningar som de svenska fackföreningarna aldrig skulle acceptera.

Önskar vi ta efter USA:s påstådda framgång (som för övrigt kanske inte är så stor som det påstås) måste vi också ta efter den amerikanska arbetsmarknaden i övrigt. Om detta skrev Anna Dahlberg mycket klarsynt i Expressen för en tid sedan.

Utöver detta finns en annan aspekt som inte framgår av diskussionen. De som faktiskt har högre utbildning och utvandrar söker sig i långt mycket högre utsträckning till länder som USA och Kanada än till Sverige, eftersom detta också betyder betydligt bättre möjligheter till att tjäna mycket pengar. Således är det långtifrån säkert att somalierna i Nordamerika är en grupp jämförbar med den som kommit till Sverige. Detta kommer i så fall naturligtvis också avspegla sig i graden av sysselsättning.

Därtill kommer såklart det obekväma faktum att arbetslösheten för somalier även i de påstått framgångsrika länderna är 50 procent. Jag har svårt att komma på ett enda annat fall där det skulle räknas som en framgång.

Elefanten i rummet står kvar där den står, hur mycket de svenska politikerna än försöker att ignorera den.
SR1, SR2, SR3, GP, SvD, DN, Skånskan

5 kommentarer:

 1. Det går inte att ha en öppen diskussion om somaliernas framtid i Sverige. Situationen är så bekymrande att man antagligen och rätteligen kan bli anklagad för hets mot folkgrupp om man lägger alla fakta i dagen. Därför ignorerar man elefanten trots insikten att alla ändå vet.

  SvaraRadera
 2. ja tydligen somalier med "spetskompetens" inte behöver Sveriges sociala skyddsnät de gott kan klara sig på sin utbildning.
  Det gäller inte bara somalier ...
  och de som inte har någon "spetskompetens" kan leva gott på försörjningsstöd i all evighet amen

  SvaraRadera
 3. @WOT Antagligen för att de flesta kommentarer om Somalier är snarare fördomsfulla än en vettig diskussion. man utgår i från att dom stjäl (plockar ut vad var det jag hörde på svd kommentar spalt? jo21 tusen efter skatt jo jo).
  och det gör ju inte saken bättre att de flesta diskussioner blir styrda av SD fanatiker, om man råkar säga något posetivt om somalier så blir man påhoppad som "PK" eller hjärn tvättad.

  SvaraRadera
 4. hemskt ledsen, men då är man antagligen hjärntvättad!!

  SvaraRadera
 5. Det är en välkänd hemlighet bland immigranter att de som vill jobba har en framtid i USA och de som vill leva på bidrag har en framtid i Sverige.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.