2012-11-09

"Vardagselitism största hotet"

Bengt Westerberg - som enligt ryktet gick under benämningen Wetbästerberg under sin tid i politikens finrum - övelämnar idag sin utredning om "effektivare arbete mot främlingsfientlighet" till Erik Ullenhag. Westerbergs utredning kommer inte fram till att en bättre intregration, större betoning på eget ansvar eller att få invandrarna i jobb är lösningen. Nej, Westerbergs slutsats är en typiskt folkpartistisk skriva-folk-på-näsan-lösning, 650 miljoner skall satsas på att utbilda lärare i att rasism är dumt.

I intervjun uppvisar Westerberg upp en grundläggande brist på förståelse vari problemen ligger. Han talar om Ali från Tunisien vars föräldrar kanske flytt "för att de ogillar islam", det faktum att islamister med god marginal vann Tunisiens första fria val väljer han att bortse från. Westerberg berättar om hur illa han tycker om när etablerade politiker talar om "den misslyckade integrationspolitiken, som om detta vore en sann beskrivning" - en inställning som för de människor som bor nära integrationspolitikens verklighet måste framstå som direkt verklighetsfrånvänd.

På reporterns fråga om vad "svenskhet" är svarar Westerberg förnumstigt "mångfald". Detta låter såklart bra i mångas öron, men faktum är att Sverige fram tills nyligen var ett av världens mest homogena länder, såväl språkligt som socialt som kulturellt, vilket avslöjar Westerbergs beskrivning som den meningslösa och direkt missvisande floskel den är. Att många idag - inte minst på mindre orter som Boden och Forserum - lever i samhällen de inte längre känner igen eller känner sig trygga i, tycks inte existera i Westerbergs verklighetsbild. Under tiden fortsätter SD att öka, utan att företrädarna för de sju övriga riksdagspartierna riktigt tycks förstå varför.

3 kommentarer:

  1. Det kan inte vara kul att vara lärare i dessa tider. De tvingas spela med eller avsked.

    SvaraRadera
  2. De värsta rasisterna i vårt land är genusarbetarna eftersom de anser att män som grupp har kvinnofientliga egenskaper. Så varför skall vi bry oss om de som hatar judar eller muslimer när det verkliga problemet är feministerna.

    SvaraRadera
  3. lol säger jag bara till alla arga nationalister. i stället för att ta era ansvar så skyller ni ifrån er och påstår att X är värre än ert sätt att se på människan.

    SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.