2013-02-04

Fölsters mörkblå agenda

Stefan Fölster, tidigare på Svenskt näringsliv och numera aktivt med sitt eget nystartade projekt "Reforminstitutet", har i en debattartikel skrivit följande:

"Ett annat hinder är kollektivavtalens krav på att lönerna ska vara lika över hela landet. Det gör det svårt för en ort med produktivitetsutveckling att återställa sin konkurrenskraft. I det avseendet har Kramfors ungefär samma problem som Grekland eller Italien.

En tredje mekanism är en följd av det kommunala utjämningssystemet. Enligt en stor och ovanligt samstämmig forskningslitteratur har en omfattande utjämning störst negativa effekter på tillväxt i svaga orter som får stora bidrag. Därför leder utformningen av det svenska utjämningssystemet på sikt till ökande regionala klyftor."


Denna artikel har delats flitigt av folk på vänsterkanten på sistone, gissningsvis främst på grund av dess rubrik ("Sociala problem vanligast i orter med få invandrare"). Om man skrapar lite på ytan finner man dock att bakom det för många tilltalande budskapet om invandringen, så ryms i citatet ovan följande andemening:
 1. Fackets makt måste försvagas.
 2. Det kommunala utjämningssystemet bör skrotas, stödet till Munkfors bör upphöra och de rika kommunerna skall få behålla mer pengar.
 3. Forshagaborna har för höga löner.
 4. Låglönejobben måste bli fler.
Om detta kan man tycka vad man vill, men vänstern bör ha väldigt klart för sig att när man stödjer Stefan Fölsters verklighetsbeskrivning så stödjer man också en mörkblå agenda. Att Annie Lööf, Johan Norberg och Stefan Fölster numera har blivit vänsterns hjältar är ganska talande för hur dåligt den offentliga debatten i Sverige mår.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7

2 kommentarer:

 1. Jo precis. Det är väl just det där som är Fölsters poäng. Och så agnade han på lite sociala problem med integrations bete, och all media faller som furor.

  Det säger inte så lite om svensk media. I synnerhet SVT. Osannolikt egentligen vilket uselt jobb landets ledande, eller mest framträdande i alla fall, reportrar gör. Man förstår ju alltmer hur tunn opinionens konstruktion är. Ett korthus.

  Törs inte säga att dina fyra punkter är helt korrekta. Men de skulle kunna vara det. Och det behandlas nästan inte alls. Spooky.

  SvaraRadera
 2. Ja det är intressant det där. Fölster själv talar om att diskussionen om invandringen är en "pseudodebatt", vilket jag iofs tycker är trams, men rubriksättningen kan mycket väl vara DN:s egen. Som jag har förstått det väljer tidningarna ofta rubrik själv, och om det är så i det här fallet är det ju ganska uppseendeväckande.

  Rubriken är ju det som diskuterats, innehållet har precis som du antyder kommit helt i skymundan. Så pass mycket att till och med vänstern flitigt använt artikeln i debatten, trots att de i normala fall hade blivit upprörda över budskapet...

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.