2013-02-22

Språklig inflation

Hans-Erik Hellborg, lektor på Högskolan i Dalarna, fick en förfrågan från en antagen student om hjälp med registreringen. Han skickade brevet vidare till en kollega, med kommentaren "Kan du hjälpa mohammed - han kommer nog direkt från mecka".

Det vill säga, det var hans avsikt att vidarebefordra mailet till kollegan. Istället tycks han emellertid ha svarat avsändaren, och studenten i fråga fick därmed själv ta det av torra och lite taffliga försöket till humor.

Var detta lämpligt? Nej, studenten - som varken kom från Mekka eller hette Muhammed i förnamn (däremot "Mahmoudi" i efternamn) - kände sig förlöjligad och tycks ha tagit illa vid sig. Men internjargong är vanligt på många arbetsplatser, och det var trots allt allt på grund av ett misstag som studenten i fråga själv fick läsa kommentaren. Det skulle kunna ha hänt, om inte vet som helst, så i alla fall många.

Som brukligt är i dessa sammanhang har det hela dock fått en uppmärksamhet som fullständigt saknar proportioner. Mailet - som sin aningen förlöjligande ton till trots inte innehåller ett spår av rasism - har fått namnet "rasistmailet" och blivit en stor nyhet i Sverige. Lektor Hellborg å sin sida har tills vidare blivit avstängd från all undervisning.

I och med denna debatt har det gått ytterligare inflation i ordet "rasism", debattklimatet har blivit ännu lite mer ängsligt och klyftan mellan allmänheten och journalisteliten har blivit ännu lite större. Det är säkert återigen endast "godsvensk" välvilja som ligger bakom, men effekten lär bli den total motsatta.
SvD1, SvD2

1 kommentar:

  1. Det finns en självgodhet från många journalisters håll som är helt outhärdlig och jag kan förstå att dom retar gallfeber på folk.Tor att dom från sina höga hästar ser ner på folk och nu med ren och skär vilja skriver infama artiklar för att locka fram näthat så att dom sen ska kunna peka på- Titta här....Det verkar som det är ett krig som pågår.

    SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

  • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
  • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
  • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
  • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
  • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.