2013-03-18

De väljer att missförstå

På SvD:s Brännpunkt skriver idag tre folkpartistiska debattörer följande:

"Tobias Billström bekräftade i dagarna sin inställning till papperslösa flyktingar. Det är även fortsättningsvis en hårdare och inhumanare linje mot de som behöver humanitet mest."

Påståendet är direkt löjeväckande. Vad debattörerna säger är att de som bedömts sakna asylskäl (eller inte sökt uppehållstillstånd alls) är de som är i störst behov av hjälp av samhället. De är med andra ord mer synd om personer som saknar asylskäl och illegalt vistas i Sverige, än till exempel de som faktiskt bedömts ha asylskäl.

Det finns knappt längre någonting som förtjänar att kallas en "debatt" om invandringen i Sverige. Det finns ingenting resonerande över de indignerande debattartiklar som skrivs, det finns ingen logik, det finns ingen respekt för de regler och lagar som finns för ändamålet. Däremot finns det gott om påbud om hur du skall tycka och det finns gott om nyspråk i vilket till exempel "illegala invandrare" istället blir "papperslösa". Det finns också en ytterst obehaglig uppiskad stämning - ovärdig demokratiska samhällen men vanlig i totalitära - där avvikare från den sanna läran på ett ögonblick kan bli brännmärkta som "rasister" och ställda vid offentlighetens skampåle.

Att dagens stora nyhet är att Tobias Billström i en passus råkade säga att invandrare i regel inte är blåögda eller blonda är ett tydligt exempel på detta. Alla vet naturligtvis att Tobias Billström har rätt, alla vet också att detta inte på något sätt var poängen Billström ville förmedla. Men det spelar ingen roll!

I samma ögonblick som Billström råkade nämna att det finns utseendemässiga skillnader mellan folk från olika världsdelar hade han förlorat, för så säger man inte ostraffat i ett Sverige där den officiella linjen är att alla som bor i landet är lika svenska, även om de inte talar ett ord svenska, även om de inte identifierar sig med det svenska samhället och även om de har en klar och tydlig identifikation med ett helt annat land.

Att alla förstår vad Billström menar spelar ingen roll eftersom alla väljer att missförstå. Det kan inte beskrivas som något annat än masshysteri.
Sektvänsterns tio budord:
 1. Du skall inga andra argument hava jämte doktrinen.
 2. Du skall missbruka värdeordens namn, ty de skola totalt förlora sin mening så att betyda vadhelst dig passar.
 3. Tänk inte på vilodagen. Heller.
 4. Skilj ej på din fader och din moder, på det att det må gå hen väl och hen må länge leva i ditt land.
 5. Du skall icke problematisera.
 6. Du skall icke anse dig begå något brott, ty dina handlingar är för ett högre syfte.
 7. Du skall icke gräla, ty fraktionsstrider vara revolutionens fiende.
 8. Du skall icke försitta chansen att förlöjliga din nästa då dina argument tryta.
 9. Du skall hava begärelse till din nästas hus.
 10. Du skall icke tillämpa dina principer på dig själv, ej heller på dina vänner eller dina allierade, ej heller på någon annan, som bekänna sig till den rätta läran.

SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SR, DN

7 kommentarer:

 1. Ja, det är ju dessvärre såhär det ligger till. TB är nu bränd, tror jag, när Reinfelt tar itu med honom och släpper honom som ett offer i rännstenen. TB är helt enkelt för lite av en orm för att klara det rådande PK-klimatet. Som det ser ut i just denna debatt, verkar dörren nu officiellt helt öppen för fri invandring.

  SvaraRadera
 2. det är inte så lité nedslående att läsa bloggar kopplade till detta ämne.Som behandlas likt ett grupparbete på ett genomsnittligt dagis,men regeringens ledamöter mäktar ju inte mer än så.Hur man,i de kretsarna klarar av att intellektuellt först förklara folk såsom persona non grata för att genast bereda dem plats i gymnasiet vittnar om en rent övernaturlig förmåga,endast förbehållen,strängt taget,endast Miljöpartiet. Hur ni andra,efter ett sådant här beslut,kan se er i spegeln är förbluffande !

  SvaraRadera
 3. Jag saknar ord.Har media och övriga fanatiker inga öron utåt?Vad vill `svenska folket`( får man skriva så?) Det är ju ändå vi som betalar.Fortsätter detta så kan jag och säkert många vanliga Svenssons tänka sig att lägga en röst på SD i ren frustration och som en protest över att överhuvudtaget inte bli lyssnade på.

  SvaraRadera
 4. Intressant urval av kommentarer. Känns som att vi börjar närma oss en bristningsgräns här? :>

  SvaraRadera
 5. Det tycks onekligen som om känsloargument används flitigt i den politiska pajkastningen. Billström lär få löpa medialt gatlopp de närmaste dagarna p.g.a. ett olyckligt ordval när man borde fokusera på att debattera om eller varför illegala immigranter/papperslösa ska ha samma rättigheter som vanliga svenska skattebetalare. De bryter ju mot lagen när de stannar kvar illegalt fast å andra så så får de ändå tillgång till skattefinansierade medborgarförmåner som vård, skola och omsorg i varierande grad. Det tragiska är nog att man antagligen kommer att prata om Billstöm och inte med Billström själv.

  BTW, om jag fattat det hela rätt så återvände för övrigt bara 47% av de asylsökarna som fick ett avlägsnandebeslut frivilligt enligt migrationsverkets årsredovisning 2012...

  En annan sak som jag reflekterade över när jag läste kommentarerna här och på andra bloggar är att folk troligen i en allt högre grad väljer att läsa och framförallt kommentera på ställen och i en omgivning som man själv tycker är vettig på ett eller annat sätt. Detta i sin tur speglas av (och måhända även är relaterat till) sättet som vi idag har möjligheten att välja att följa de nyhetsmedier som serverar nyheter på ett sätt och från ett perspektiv som något sätt tilltalar oss själva.

  Vi riskerar således med vårt selektiva beteende att själva skapa en slags bubbla som träder in i och betraktar vår omvärld ifrån. Det kan ju faktiskt vara så att vår lilla bubbla och vårt kontaknät kanske inte ens är representativ för populationen i stort. Ett exempel på detta är att de journalister som twittrar med andra likasinnade kan tro att majoriteten av svenska folket tycker som majoriteten i deras lilla twittervärld. På samma sätt kan alla som kommenterar här kanske tro att majoriteten av läsarna delar de åsikter som framförts här...

  SvaraRadera
 6. Anonym-Visst kan det vara så.Jag för min del läser´ALLT`Även Expo och liknande för att ha en överblick.Sen är det Det sunda förnuftet som får råda.Och känslan för vad som är rätt och riktigt i mitt tycke.Röstar liberalt vanligtvis och vill egentligen fortsätta med det men OM man måste sätta ner foten så....

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.