2013-03-29

Vinklad nyhetsrapportering

Aftonbladet rapporterar idag om en ICA-handlare som lagt ut övervakningsbilder av en snattare på sin Facebooksida. På Aftonbladets förstasida kan man läsa om att förövaren ifråga är "uthängd som snattare" efter att "handlaren misstänkte snatteri".

Ordval och nyanser är viktiga. Med det till synes oskydliga ordet "som" i formuleringen "som snattare" använder man en formulering som i regel endast används då någon blivit oskyldigt uthängd. Med formuleringen om att handlaren "misstänkte" snatteri vill man dessutom väcka tvivel kring anklagelsens riktighet. Att övervakningsfilmen gissningsvis gör skuldfrågan solklar döljer man därmed för läsaren.

I Aftonbladets artikel kan man läsa att "i kommentarsfältet blev det genast en hätsk diskussion. Vissa tyckte det var bra att man hängde ut mannen och utvecklade sina åsikter med hatiska och rasistiska tillmälen. Andra påpekade att det är olagligt att sprida material från en övervakningskamera - oavsett om brott begåtts.".

Aftonbladet väljer därmed att måla en bild av att alla som gav handlaren sitt stöd var rasister, trots att detta säkerligen inte var fallet. Men denna nyhetsrapportering väljer Aftonbladet därmed att fortsätta den obehagliga traditionen av vinklad nyhetsrapportering i syfte att utmåla Sverige - landet som tar emot 111 000 invandrare om året - som ett invandringsfientligt land där rasismen frodas och "något farligt är på väg att hända".Dagens lästips: Den sjätte mannens avslöjande om hur det bakom Gustav Fridolins påståenden om att han valt att bosätta sig mitt i mångkulturen gömmer sig en adress i ett övervägande vitt område för samhällets välbeställda.
SvD, HD, LTZ, Sk, Kur, NSK, DB, VLT, LT, VK, SMP, Arb