2013-03-29

Vinklad nyhetsrapportering

Aftonbladet rapporterar idag om en ICA-handlare som lagt ut övervakningsbilder av en snattare på sin Facebooksida. På Aftonbladets förstasida kan man läsa om att förövaren ifråga är "uthängd som snattare" efter att "handlaren misstänkte snatteri".

Ordval och nyanser är viktiga. Med det till synes oskydliga ordet "som" i formuleringen "som snattare" använder man en formulering som i regel endast används då någon blivit oskyldigt uthängd. Med formuleringen om att handlaren "misstänkte" snatteri vill man dessutom väcka tvivel kring anklagelsens riktighet. Att övervakningsfilmen gissningsvis gör skuldfrågan solklar döljer man därmed för läsaren.

I Aftonbladets artikel kan man läsa att "i kommentarsfältet blev det genast en hätsk diskussion. Vissa tyckte det var bra att man hängde ut mannen och utvecklade sina åsikter med hatiska och rasistiska tillmälen. Andra påpekade att det är olagligt att sprida material från en övervakningskamera - oavsett om brott begåtts.".

Aftonbladet väljer därmed att måla en bild av att alla som gav handlaren sitt stöd var rasister, trots att detta säkerligen inte var fallet. Men denna nyhetsrapportering väljer Aftonbladet därmed att fortsätta den obehagliga traditionen av vinklad nyhetsrapportering i syfte att utmåla Sverige - landet som tar emot 111 000 invandrare om året - som ett invandringsfientligt land där rasismen frodas och "något farligt är på väg att hända".Dagens lästips: Den sjätte mannens avslöjande om hur det bakom Gustav Fridolins påståenden om att han valt att bosätta sig mitt i mångkulturen gömmer sig en adress i ett övervägande vitt område för samhällets välbeställda.
SvD, HD, LTZ, Sk, Kur, NSK, DB, VLT, LT, VK, SMP, Arb

5 kommentarer:

 1. Ptja, om inte annat så har ju butiken i alla fall förverkat sin rätt att få ha övervakningskameror i sin butik eftersom sådana kameror är till för butikens interna säkerhet och får aldrig hamna offentligt. I samma ögonblick en övervakningsbild blir offentlig så är hela kamerasystemet plötsligt offentligt och för sådana gäller HELT andra regler och kontrollsystem för att säkra mot läckage och missbruk.

  Den aktuella bilden borde således ligga hos polisen nu och inte hos facebook.

  ICA just fucked themselves in the A ;)

  SvaraRadera
 2. ICA-handlaren gjorde bort sig, ja. Men det är inte ICA-handlaren blogginlägget handlar om utan Aftonbladets rapportering av händelsen.

  SvaraRadera
 3. Kände mig tvungen att mejla journalistkraken...

  Man ska kalla saker vid deras rätta namn. Den här mannen (på bilderna från övervakningskameran) är en snattare. Han snattar kött som han stoppar i väskan och skall alltså kallas för snattare. Ingenting märkligt med det.
  Du väljer att anlägga rasistperspektiv på din artikel, vilket inte har ett dugg med snatteriet att göra men som är en hatstrategi som fega journalister använder för att slippa skildra verklighet och sanning. Det här gör ni för att inte uppfattas som rasister vilket, inom parantes, är Sveriges f n mest urvattnade och mesta icke-ord nuförtiden (er förtjänst). Din yrkesgrupp har missbrukat ordet så att det tappat all betydelse och mening. Hursom... det du gör är ett fegt reportage och fegisar kallar jag för sillryggar. Och eftersom man skall kalla sakerna vid deras riktiga namn; Du är en sillrygg Viktor.

  PS
  Hinner ni konka AB innan valet?
  DS

  SvaraRadera
 4. Bra gjort av ICA - handlaren!
  Dessa PK - frusterade människor påminner mig om "forntida sextioåttor" vilka skulle omvandla Sverige till DDR 2.0.
  Bra gjort ICA - handlaren!

  SvaraRadera
 5. Jag orkar inte längre läsa artiklar i Aftonbladet.Dom är sååå förutsägbara och därmed ointressanta och urtråkiga.Ger absolut ingenting.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.