2013-04-23

Den svenska sekterismen


"Manligheten bakom klimatförändringen" utbrister Katrine Kielos, när det har blivit hennes tur att skriva en artikel i DN:s serie om miljöförstörningen.

Kielos - som gjort sig ett namn genom att skriva påfallande grunda analyser på ledarplats i Aftonbladet - lyckas därmed med konststycket att åstadkomma ytterligare ett lågvattenmärke* i den svenska samhällsdebatten.

Ja, jag kan höra invändningarna. Den manliga fäblessen för snabba bilar orsakar onödiga utsläpp, Kielos vill provocera till eftertanke, endast vita kränkta män kan invända mot budskapet, och så vidare. Jag tänker inte hävda att det inte ligger någonting i detta. Men att påstå att 'Idén om "en riktig man" är den mest centrala frågan i klimatdebatten' är inte bara absurt, det är på dagisnivå.

Det svenska debattklimatet har emellertid förfallit så, att denna sorts artiklar kan publiceras utan vidare. Peter Wolodarski lär knappast infoga en vi-ber-om-ursäkt-för-att-detta-publicerades-notis längst upp i Kielos text, likt Jan Helin gjorde i Monica Gunnes förvirrade - men allt annat än rasistiska - krönika om Omar Mustafa.

Som ett brev på posten kommer därefter Facebookdiskussionerna. Vissa kommer att dela artikeln för att de tycker den är dålig, men minst lika många kommer dela den för att de tycker den är bra. De senare kommer på fullaste allvar och likt ilskna bin ondgöra sig över alla de "vita kränkta män" som har mage att inte tycka om den.

Det är endast i en samhällsdebatt där någonting har gått väldigt, väldigt fel som surrealistiska fenomen som dessa kan uppträdda i stor skala gång på gång.


* Därtill kommer såklart att Kielos, som bor i London och gissningsvis flyger fram och tillbaka en del, förmodligen är skyldig till större koldioxidutsläpp än de flesta män i såväl Sverige som världen i stort.
SvD

2 kommentarer:

  1. OJ oj oj! Vilken otroligt kränkt och upphetsad kommentar kring Kielos poetiska och djupskådande kulturkrönika! Det är naturligtvis allvarligt fel, när en kulturjournalist ägnar en stund åt att reflektera över hur olika saker i våran kultur hänger samman, t.ex. bristen på klimatåtgärder och patriarkatet. Ingenstans lägger du fram ett enda vettigt argument för VARFÖR jämförelserna i krönikan skulle vara dagisnivå, VARFÖR krönikan skulle vara "ett surrealistiskt fenomen". Vet du vad en sådan kommentar är ? Just det, dagisnivån finns på din egen amatörblogg, inte på krönikan. /Pelle

    SvaraRadera
  2. Så, Pelle, om du nu delar Kielos analys att manligheten är den mest centrala frågan i klimatdebatten, då är du too far gone för att en meningsfull diskussion skall vara möjlig.

    Vad icke-sekteristiska människor beträffar så tror jag den meningen i sig själv motiverar beskrivningen "dagisnivå". Personligen tycker jag ditt tonläge låter betydligt mer kränkt och upprört än mitt eget, men jag är såklart jävig i frågan.

    Att folk inte automatiskt håller med någon som är ung, vänster och kvinna behöver inte betyda att de är "kränkta" som du så djupsinnigt analyserar det, ej heller misogyna eller något annat liknande spejsigt adjektiv. Det kan ibland helt enkelt bero på att den som ligger bakom "analysen" i fråga inte har särskilt mycket vettigt att säga, även om de redan troende såklart ofta är villiga att komma till samma "analys" försvar.

    SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.