2013-05-30

Yttrandefrihet på låtsas


I diskussionerna kring vad man får och inte får säga i Sverige har det på senare tid börjat upprepas något som nästan måste kallas för en konspirationsteori.

Uppfattningen om att invandring (med mera) inte går att diskutera i Sverige avfärdas med att detta skulle vara en myt som högerextrema krafter sprider. Även regeringen är inne på denna linje. På regeringens sida med påstådda fakta om invandringen kan man till exempel läsa följande:

"Man får inte diskutera migrations- och integrationspolitik"
Det stämmer inte. I Sverige har vi en omfattande yttrandefrihet. Migrations- och integrationspolitiken debatteras och diskuteras dagligen runt om i Sverige. På senare tid har debatten till och med intensifierats. Men den som argumenterar med hjälp av rasistiska och främlingsfientliga påståenden möter självklart berättigade motreaktioner.


Vad man här säger är i princip att det inte är olagligt att kritisera invandringen, vilket naturligtvis är korrekt. Polisen kommer inte och hämtar dig om du påstår att invandringen är för stor*.

Däremot får du finna dig i att riskera att se dina möjligheter till karriär kraftigt kringskurna. Du får finna dig i att riskera att bli karaktärsmördad i media, du får finna dig i att riskera bli persona non grata inom den akademiska världen och du får finna dig i att få sparken från ditt jobb. Och du får, såklart, finna dig i att, likt Pär Ström, riskera att bli utsatt för ett massivt drev av vuxenmobbing, i vilket även journalisteliten deltar.

Eller med andra ord, påfallande likt hur det var i östblockets diktaturer.

Moderaten Olle Engström i Borås skrev en debattartikel i vilken han problematiserade dagens rekordstora invandring, efter den senaste tidens kravaller i förorterna. Inlägget var, vissa drastiska uttryck till trots, som helhet väldigt balanserat. Några få dagar senare hade han blivit utesluten från sitt parti och Expo - som får anslag av regeringen - kallar bombastiskt och totalt onyanserat det hela för ett "rasistutspel".

Olle Engström är ett tydligt och tragiskt exempel på att de som påstår att det är en myt att man inte kan diskutera invandringen i Sverige har fel. Fullständigt fel. Idag används ord som rasism så vitt och brett att även de som älskar mångkulturen, de som lägger all sin kraft på att integrera somalier, de som försvarar den stora invandringen men ser problem med den förda integrationspolitiken, riskerar att bli brännmärkta som rasister så fort de öppnar munnen.

De som påstår att det bara är en av högerextremister odlad myt att man inte kan diskutera invandringen i Sverige, måste i konsekvensens namn tycka att även Stina Dabrowski och SvD:s ledarredaktion har ställs sig på högerextremisternas sida.

Numera är gissningsvis även ansedda The Economist skyldiga till detta. En av deras krönikörer skrev nämligen nyligen vad som är uppenbart för alla som betraktar situationen utan skygglappar: "Immigration and integration are highly sensitive issues in Swedish politics."

Fakta fri från fnordar
 • 111 000 personer fick uppehållstillstånd i Sverige 2012. [Källa]
 • Av alla världens i-länder har Sverige, sett till folkmängden, den största invandringen. [Källa]
 • 60 procent av socialbidragen går till invandrare. [Källa]
 • Nettokostnaden för invandringen uppskattas till mellan 40 och 90 miljarder årligen. [Källa], [Källa]
 • Var fjärde invandrare från Nordafrika har tagits av polisen för brott. [Källa]
 • Gärningsmännen vid samtliga överfallsvåldtäkter i Oslo under en femårsperiod visade visade sig vara invandrare. [Källa]
 • 90 procent av de asylsökande har inga eller icke godkända
  id-handlingar. [Källa]
 • Mer än hälften av somalierna och afghanerna är analfabeter. [Källa]
 • På Rosengårdsskolan går 72 procent av eleverna ut utan gymnasiebehörighet. [Källa]
 • Klyftorna i Sverige ökar mest i västvärlden. [Källa]* Du kan däremot få diskrimineringsombudsmannen på dig om du inte anställer den som av religiösa skäl vägrar att ta kvinnor i hand och, under hot om rättegång, pressas till att betala skadestånd.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, Ab7, SR1, SR2, SR3, BT1, BT2, BT3, BT4, BT5

10 kommentarer:

 1. Det stora problemet är att dom flesta tidningar och politiker blandar ihop flyktingar/asyl personer som kommer till Sverige, Sedan är dessa av någon anledning invandrare.
  Invandrare som ansöker i vanlig ordning och får tillstånd är ej problemet. Problemet är den stora mängd av flyktingar, 30-50000 per år som anländer Sverige, väldig låg utbildning och med totalt andra värderingsgrunder än vad som finns i den protestantiska och katolska värdegrund.
  Malmöbo

  SvaraRadera
 2. Apropå att det går att diskutera eller inte. Jag noterar LOs artikel lite överallt om att det borde bli återgång till prövning om man verkligen borde tillåta arbetskraftsinvandring till vissa jobb som arbetslösa borde klara.

  Har läst två repliker hittills. Båda nämner att ja precis som LO säger så sker missbruk, men det kan man komma åt. Däremot nämner ingen LOs argument (och jä-t många kommentarer i fält genom åren) att vi har ju redan arbetslösa som skulle klara de jobben.

  Det är problemet med idag. Det sker inte mycket till diskussion, för man får ju inte svar, repliker, på de intressanta bitarna. Jag är så in i he-e sugen på att höra 'den andra sidan' svara på argumentet att varför arbetsgivare ska kunna importera t.ex städare när vi har så hög arbetslöshet och många lågutbildade.
  SvaraRadera
 3. En 3:e dök just upp på SvD http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lo-agerar-murbracka-for-sds-politik_8225380.svd

  Här nuddar man vid "varför ta in då vi har arbetslösa?". Dock är svaret tydligt. Vi ska det OCKSÅ! Mao, på något vis ska man lyckas få de lågutbildade här i arbete de med.

  Då har jag frågan: Tror man verkligen att man klarar det? Det kan ingen svara på mer än ja eller nej och framtiden får utvisa. Jag vet vad jag tror. Uttryck i stil med att "Det hjälper inte att piska en död häst" känns passande.

  SvaraRadera
 4. Rent allmänt så är det stora feta skygglappar och sjukliga doser önsketänkande som är i omlopp i "debatten".

  "Rösta på oss så skall allt bli bra!"
  "Rösta på oss så trollar vi fram hundratusentals nya jobb!"
  "Vår nya integrationspolitik skall få alla vuxna analfabeter i arbete!"

  Man undrar lite om de tror de på det själva, eller om de mest inser att de befinner sig på en skenande häst och har blivit tvungna att hålla sig fast hårdare och hårdare ju snabbare hästen springer...

  Nåväl. Bra att LO vågar lyfta frågan åtminstone!

  SvaraRadera
 5. :) Sitter man på en skenande häst, suger man tag i en tygel samtidigt som man hårt häver sin vikt åt samma håll. Ingen häst klarar att riktigt hålla balansen och tar ett snedsteg och skenandet kan gå att avbryta.

  Svårt dock om hästen lyckats få bettet mellan tänderna ..... och i synnerhet idag verkar det inte spela någon roll om det är vänster eller höger man rycker i. Resultatet blir ändå full fart framåt.

  SvaraRadera
 6. Anonym-Verkligt träffande med hästen som fått tag i bettet.Snygg liknelse

  SvaraRadera
 7. Problemet är väl också att våra kära politiker kan ungefär lika mycket om ridning som jag, det vill säga ingenting.

  Så, när hästen skenar har de ingen jäkla aning om vad de skall göra. Men eftersom det är deras jobb att låtsas som att de är rutinerade ryttare kan de inte be om hjälp utan att tappa ansiktet. :)

  SvaraRadera
 8. Drar du hårt i tygeln till höger eller vänster är det stor risk att hästen tappar balansen och går ikull,fullt sken framåt kan sluta i katastrof. Här behövs en ryttare som är trygg och bestämd och som med lugna tygeltag får stopp på det skenande ekipaget.Det är också viktigt att hästen känner att detta är en person jag kan lita på.

  SvaraRadera
 9. Isaac Clarke1 juni 2013 16:16

  Vad kul att se en blogg med folk som också tycker det känns en smula surrealistiskt att befinna sig i en Potemkinkuliss.

  Jag fattar ärligt talat inte hur en regering kan göra så här mot sitt land; om agendan är att få fram ett låglöneproletariat som kan serva överklassen måste man vara bra jävla dum i huvudet om man inte inser att det aldrig kommer att hålla. Det kommer bli mer friktion och jag tycker mig redan kunna se både kommunalråd och Svensson börja opponera sig lite lagom trots att partiet förmodligen förklarar den förre paria och mainstreammedia helt enkelt berövar den andre möjligheten att få ventilera sina tankar.

  Newsmill tog time-out med sin möjlighet att kommentera och vore man pessimist skulle man kanske tro att den kommer bli permanent. Synd, då många av kommentatorerna där var verkligt klarsynta och med besvärande frågor inte sällan fick argumentationen i artikeln att falla platt ner i betongen. Det kan ju inte kännas skoj att lägga en massa tid på att skriva ett skitnödigt pekoral och sen få det sågat av random läsare. Envägskommunikation är ju så mycket behagligare och jag håller inte andan för att trenden med kommentarsfält som stängs ner för att det hatas så hemskt är en övergående fluga. Det ska bli kul att se hur länge skit kan jäsa hos folk utan att de får utlopp för det innan det brister och frågor börjar ställas. Vi är jävligt väldresserade och vet hur illa det kan gå om vi inte håller käften men det är en naturlag att något måste ge vika.

  Den repression subversiva element som har mage att ifrågasätta tingens ordning råkar ut för i dag är faktiskt lite otäck. Var det inte någon som sa att det är farligt att ha rätt när regeringen har fel?

  Hursomhelst, det känns skönt att se att det fortfarande finns normala människor kvar i det här landet som inte heller känner för att dras tillbaka in i medeltiden utan att åtminstone få ha en jävla åsikt om det. Tack för att du har startat den här bloggen. Du inger hopp och jag är glad för att vi inte än har utvecklats till ett fullskaligt totalitärt samhälle, där åsikter är förbjudna helt.

  SvaraRadera
 10. Isaac Clarke: Tack själv! Alltid kul att få sån positiv feedback. :)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.