2013-05-30

Yttrandefrihet på låtsas


I diskussionerna kring vad man får och inte får säga i Sverige har det på senare tid börjat upprepas något som nästan måste kallas för en konspirationsteori.

Uppfattningen om att invandring (med mera) inte går att diskutera i Sverige avfärdas med att detta skulle vara en myt som högerextrema krafter sprider. Även regeringen är inne på denna linje. På regeringens sida med påstådda fakta om invandringen kan man till exempel läsa följande:

"Man får inte diskutera migrations- och integrationspolitik"
Det stämmer inte. I Sverige har vi en omfattande yttrandefrihet. Migrations- och integrationspolitiken debatteras och diskuteras dagligen runt om i Sverige. På senare tid har debatten till och med intensifierats. Men den som argumenterar med hjälp av rasistiska och främlingsfientliga påståenden möter självklart berättigade motreaktioner.


Vad man här säger är i princip att det inte är olagligt att kritisera invandringen, vilket naturligtvis är korrekt. Polisen kommer inte och hämtar dig om du påstår att invandringen är för stor*.

Däremot får du finna dig i att riskera att se dina möjligheter till karriär kraftigt kringskurna. Du får finna dig i att riskera att bli karaktärsmördad i media, du får finna dig i att riskera bli persona non grata inom den akademiska världen och du får finna dig i att få sparken från ditt jobb. Och du får, såklart, finna dig i att, likt Pär Ström, riskera att bli utsatt för ett massivt drev av vuxenmobbing, i vilket även journalisteliten deltar.

Eller med andra ord, påfallande likt hur det var i östblockets diktaturer.

Moderaten Olle Engström i Borås skrev en debattartikel i vilken han problematiserade dagens rekordstora invandring, efter den senaste tidens kravaller i förorterna. Inlägget var, vissa drastiska uttryck till trots, som helhet väldigt balanserat. Några få dagar senare hade han blivit utesluten från sitt parti och Expo - som får anslag av regeringen - kallar bombastiskt och totalt onyanserat det hela för ett "rasistutspel".

Olle Engström är ett tydligt och tragiskt exempel på att de som påstår att det är en myt att man inte kan diskutera invandringen i Sverige har fel. Fullständigt fel. Idag används ord som rasism så vitt och brett att även de som älskar mångkulturen, de som lägger all sin kraft på att integrera somalier, de som försvarar den stora invandringen men ser problem med den förda integrationspolitiken, riskerar att bli brännmärkta som rasister så fort de öppnar munnen.

De som påstår att det bara är en av högerextremister odlad myt att man inte kan diskutera invandringen i Sverige, måste i konsekvensens namn tycka att även Stina Dabrowski och SvD:s ledarredaktion har ställs sig på högerextremisternas sida.

Numera är gissningsvis även ansedda The Economist skyldiga till detta. En av deras krönikörer skrev nämligen nyligen vad som är uppenbart för alla som betraktar situationen utan skygglappar: "Immigration and integration are highly sensitive issues in Swedish politics."

Fakta fri från fnordar
 • 111 000 personer fick uppehållstillstånd i Sverige 2012. [Källa]
 • Av alla världens i-länder har Sverige, sett till folkmängden, den största invandringen. [Källa]
 • 60 procent av socialbidragen går till invandrare. [Källa]
 • Nettokostnaden för invandringen uppskattas till mellan 40 och 90 miljarder årligen. [Källa], [Källa]
 • Var fjärde invandrare från Nordafrika har tagits av polisen för brott. [Källa]
 • Gärningsmännen vid samtliga överfallsvåldtäkter i Oslo under en femårsperiod visade visade sig vara invandrare. [Källa]
 • 90 procent av de asylsökande har inga eller icke godkända
  id-handlingar. [Källa]
 • Mer än hälften av somalierna och afghanerna är analfabeter. [Källa]
 • På Rosengårdsskolan går 72 procent av eleverna ut utan gymnasiebehörighet. [Källa]
 • Klyftorna i Sverige ökar mest i västvärlden. [Källa]* Du kan däremot få diskrimineringsombudsmannen på dig om du inte anställer den som av religiösa skäl vägrar att ta kvinnor i hand och, under hot om rättegång, pressas till att betala skadestånd.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, Ab7, SR1, SR2, SR3, BT1, BT2, BT3, BT4, BT5