2013-06-28

Instagram vs Kortedala

I december stormades en skola i Göteborg av en aggressiv och stenkastande mobb.

Saken blev till en rättsfråga och domar har nu fallit. Märkligt nog är det emellertid inte någon av de ungdomar som stormade en skola som har dömts. En femtonåring och en sextonåring fälldes istället för förtal, efter att på nätet baktalat andra ungdomar, vilket i sin tur var vad en mobb ansåg gav dem rätten att storma en skola full av elever.

Att ungdomar fälls för denna typ av mobbning är förvisso bra. Att just dessa ungdomar såväl fälls som får ett mycket kännbart straff är dock förvånande. Mobbning har förvisso resulterat i skadestånd tidigare, men då har det varit skolan - det vill säga skattebetalarna - som fått betala skadeståndet, inte förövarna. Men släng in "nät" och "hat" i samma ekvation, och som genom ett trollslag tycks det vara helt andra regler som gäller...

Vad som verkligen är förvånande i sammanhanget är dock att de åtalade omyndiga ungdomarna dömdes till att betala ett skadestånd på 570 000 kronor. Eller med andra ord, över fyra gånger så mycket som två andra ungdomar - som av en händelse också 15 och 16 år gamla - dömdes att betala efter att ha sparkat en sjukpensionär nästan till döds, och åsamkat offret bestående skador i form av minnesförlust och förlorad syn på ena ögat.

I Kortedalafallet dömdes förvisso gärningsmännen även till samhällstjänst, men endast i motsvarande mindre än två respektive fyra veckor. Det är svårt att inte bli lite konspiratorisk till sinnes av denna uppenbara asymmetri. Är näthatet verkligen ett större problem än förstörda människoliv?


Ab1, SvD1, SvD2, SvD3, DN1

2 kommentarer:

 1. Intressant jämförelse. Omedelbart när skadeståndet nämndes fick jag associationer till amerikanska rättsystemet. Där människor och företag kan ruineras för tämligen blygsamma dumheter.

  Att dumt uppförande i sociala medier tillmätes så enorm betydelse som det tydligen gör åtminstone i media, är lite skrämmande.

  Jag visste inte förrän nu att skadeståndet i Kortedala-fallet var fyra gånger mindre. Helt klart låter det hela styrt av massmediala prioriteringar. Fullständigt rubbat om man skall tala i lekmanna termer.

  SvaraRadera
 2. De politiska nämndemännen är nog inte helt opåverkade av media nej. Liksom hela systemet blir det.

  Snart kanske vi blir som italien. Där hela rättssystemet verkar vara en rent politisk cirkus.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.