2013-06-02

Kielos ser en rosa elefant

Katrine Kielos skriver idag i Aftonbladet att "det sitter en gigantisk flodhäst mitt på soffbordet i det svenska folkhemmet. Och den verkar bara vara synlig från utlandet"

För ett ögonblick skulle man kunna tro att Kielos - som tidigare utmärkt sig för, skall vi säga, kanske inte helt genomtänkta åsikter - hade slagits av insikter lite djupare än vad vi är vana vid. Utländska tidningar, befriade som de är från svenska tabun och hämningar, har ju precis som Kielos säger inga problem med att tala om invandringens roll i händelseutvecklingen.

Därefter kommer Kielos till saken, och hakan trillar ned i skrivbordet. Det är nämligen klassklyftorna som är den - rosa? - elefant som Kielos har sett i rummet.

För säkerhets skull väljer också Kielos att poängtera hur mycket de ökande klyftorna i Sverige diskuteras i utländska tidningar. Att dessa utländska tidningars poäng är att klyftorna ökar på grund av invandringen väljer hon naturligtvis däremot att bortse från.

Lästips för den som endast ser klassklyftor:
"Göteborgs somalier - ett folk i kris" (GP)
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, Ab7, Ab8, Ab9, DN1, DN2, DN3, DN4, SR

4 kommentarer:

 1. Vi får nog börja upploppa ute i landet också,vi som inte tillhör någon högre klass eller som jag som jobbat i den lågavlönade vården i hela mitt liv,vilken KLASS tillhör jag?Inte har jag något affärscentrum eller bio och bokbussen har dom dragit in,skolan är nedlagd och det är eländes elände.Men folk är kreativa så det finns mycket annat i stället och visst kan man klaga på allt som inte finns men å andra sidan kan man glädjas åt det som finns,man kan inte få allt.Och några stekta sparvar lär inte flyga in i mun.
  Dom får man nog steka själv.

  SvaraRadera
 2. Mona: Yes, men med en dåres envishet upprepas likt förbannat att det bara är klassproblematik som ligger bakom. Att det finns orter i glesbygden med precis samma höga arbetslöshet etc där upplopp inte bryter ut väljer man helt sonika att bortse från.

  Den här artikeln är ett skrämmande exempel på hur världsfrånvända såna argument är.

  SvaraRadera
 3. Klass?! Varför måste det alltid kategoriseras med allting? Jag tillhör ingen klass, jag är mig själv, jag är unik och jag är väldigt bra!

  Den enda klass jag tillhört är under min skolgång.

  SvaraRadera
 4. Klasstänket har sina förtjänster. Men att förklara precis allting med det är bara att ta på sig de där skygglapparna igen.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.