2013-07-30

Halländskt hyckleri

Två företrädare för SD i Halland har tillsammans med Jerzy Golowkin - en moderatpolitiker från samma landskap - publicerat en debattartikel, i vilken de skriver att det är "skrämmande och odemokratiskt" att Reinfeldt hellre lämnar över makten än förhandlar med SD. De ger också uttryck för åsikten att åsiktsfriheten i Sverige i deras tycke är inskränkt.

Detta tycks ha fått moderater längre upp i näringskedjan att sparka bakut. Den halländske M-ordföranden Michael Svensson finner det uppenbarligen olämpligt att skriva en debattartikel ihop med företrädare för SD. Han låter meddela att "att de jämför åsiktsförtrycket i gamla kommunistländer med det svenska klimatet är en fruktansvärd historieförfalskning" och att "vill han ha stängda gränser och högre murar får han fundera på vilket parti han ska vara med i".

Svensson hotar med andra ord å ena sidan i förtäckta ordalag Golowkin med uteslutning från partiet, samtidigt som han å den andra förnekar att åsiktsfriheten i Sverige skulle vara inskränkt. Därtill påstår han att Golowkin vill "bygga murar" - med alla Berlinmursassociationer detta ofrånkomligen medför - samtidigt som han själv upprörs över likheten med kommunistländer.

I Michael Svenssons världsbild tycks det enda alternativet till västvärldens största invandring111 000 personer om året, vara stängda gränser och högre murar. En mer nyanserad bedömare skulle hävda att det finns ett antal medelvägar mellan dessa ytterligheter. En cyniker skulle hävda att Michael Svenssons reaktion bevisar att det ligger en hel del i vad Jerzy Golowkin säger.


SvD1, Ab1, DN1, Sk, LT, NSk, DI, Exp, HP, Den sjätte mannen

1 kommentar:

 1. Ja, det där yttrandet av Reinfeldt lät så konstigt att jag försökte övertyga mig själv om att ha hört fel eller missförstått. Speciellt som det också rönte stor uppskattning i media, vilket ju är ett varningstecken om något. Jämför lite med Fälldins tokiga men uppskattade uttalande "jag sätter mig aldrig i en regering som stöder kärnkraft". Vansinnes ultimatum av självmordskaraktär.

  Så hela dumhets känslan hade jag i princip förträngt. Tills nu igen.

  Att det blir så lite debatt kring det. Vad innebär det egentligen? Vem är det som demokratin vänder sig till? Vem skall välja representanter och varför? Skall människor styras av hot? Dessutom med ytterst luddiga skräckscenarier som ingen kan överblicka överhuvudtaget.

  Verkligen märkligt detta. Borde rendera en stor tv-debatt egentligen. Bara denna enda fråga. Vad betyder demokrati, kan ju vara mantrat.

  I just den här frågan så framstår ju Löfven som mer realistisk och jordnära. Vi får se hur läget blir och utifrån det skapa bästa möjliga förutsättningar. Demoniseringar får lätt motsatt verkan än det avsedda.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.