2013-07-13

Vem försöker SvD lura?

SvD slår ett slag för damfotbollen idag. Med krigsrubriker rapporteras allt om landslaget och kvällens match. Syftet är såklart gott. Efter personangrepp på grottmänniskonivå på såväl landslaget som kvinnliga fotbollsspelare i allmänhet, vill SvD förmodligen markera. Men vem försöker man egentligen lura?

Intresset är helt enkelt inte särskilt stort. Ingen annan sport med samma låga publikintresse skulle generera lika stora rubriker på SvD. Ingen annan sport med samma låga publikintresse skulle generera samma intensiva mediarapportering under turneringens gång, som nu har varit fallet.

Skillnaden i intresse för herr- och damfotboll är ologisk, är kontentan i en krönika av SvD:s Ola Billger. Må så vara, men när blev sport någonting logiskt? När blev det logiskt och naturligt att engageras starkt känslomässigt av att se vuxna människor försöka sparka in en boll mellan två pinnar? När blev det logiskt och naturligt att fotboll är en mer populär sport än badminton? När blev det logiskt och naturligt att olika sporter är olika populära i olika länder?

Intresserar sig inte de vanliga fotbollsentusiasterna - vanligtvis män - för damfotboll, är detta i grund och botten varken mer eller mindre konstigt än att de inte intresserar sig för bandy. Intresserar sig inte kvinnor för damfotboll i någon högre omfattning, är detta gissningsvis mest en följd av att kvinnor är smarta nog att intressera sig mindre för sport i allmänhet än vad män gör.

Alla som vill spela - eller följa - fotboll skall såklart få göra detta utan att utsättas för personangrepp. Men när media i allmänhet och SvD i synnerhet låter påskina ett intresse som faktiskt inte finns, blir det bara löjligt. I synnerhet när de försöker argumentera logiskt för att samma intresse borde finnas där.


DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, SvD14, SvD15, SvD16, SvD17, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, Ab6, Ab7, Ab8

4 kommentarer:

 1. Du har helt rätt,det går inte att säga vad folk ska tycka,det gäller fotboll som allt annat.

  SvaraRadera
 2. Jag saknar några siffror på hur lågt intresset för EM-turneringen i damfotboll egentligen är?

  Fotboll för damer är Sveriges överlägset största idrott bland kvinnor, EM-turneringen har redan sålt 135 000 biljetter, och TV4 drar in ca 1 500 000 tittare på de svenska matcherna

  SvaraRadera
 3. Vissa matcher under EM har bara haft en publik på cirka 3000. Om samma lands HERRlandslag spelat EM i Sverige så hade matcherna med stor sannolikhet varit slutsålda. Eller åtminstone haft en publik på, säg 20000.

  För någon månad sedan spelades seriefinal i Damallsvenskan i Malmö. Har för mig att det kom 1200-1300 åskådare. Motsvarande siffra för MFF om de spelat seriefinal hade nog legat på 13000-17000.

  SvaraRadera
 4. Sen när blev "publik" synonymt men killar, grabbar, män?
  Vi kvinnor är inte så intresserade av manliga sporter och deras utövare. Men för att glädja pojkvännen/mannen sitter vi ofta med och tittar.
  Men nu har äntligen någon visat oss en kul, spännande och underhållande kvinnlig sport - tack! Och du, det var inte bara kvinnor som jublade i publiken igår! :-)))
  Fortsätt du kolla grabbsporterna så kan vi andra se damfotboll.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.