2013-09-30

Världens driftkucku

SvD:s reportageserie om FN-biståndet är en skrämmande läsning om hur miljard efter miljard av svenska skattekronor försvinner till korruption, till redan priviligerade FN-diplomaters lyxliv och till biståndsprojekt som inte gör nytta. Det handlar om åtskilliga tusenlappar per svensk, men trots att de ansvariga känner till problemen tillåts det hela att fortgå.

Parallellt med detta rapporteras om hur svenska pass på vift har blivit ett stort problem. Det finns nämligen ingenting som förhindrar någon från att hämta ut pass efter pass, så länge man rapporterar det gamla passet som borttappat. Detta utnyttjas till fullo av vissa, varför var fjärde person som försöker ta sig in i EU med någon annans pass, visade upp just ett svenskt sådant.

Riksdagen röstade nyligen ned ett förslag att begränsa antalet pass som fritt kunde hämtas ut under ett och samma år. "Problemet var för litet i förhållande till medborgarnas rätt att resa fritt", motiverades till människosmugglarnas stora glädje beslutet.

Att var fjärde person som reser in i EU på någon annans pass visar upp just ett svenskt pass är med andra ord ett "litet problem", enligt våra folkvalda. Och att inte fritt kunna hämta ut tre eller fler pass om året är ett hinder för vår rätt att resa fritt.

Sverige är inte en "humanitär stormakt". Sverige är världens driftkucku.
SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, DN1, DN2, SR