2013-11-13

11 år gamla nyheter

SvD toppas just nu av "nyheten" att SD:s vice partiledare Jonas Åkerlund uttryckte sig olämpligt i närradio – för elva år sen.

Vad den vice partiledaren sade var dumt och plumpt, inget snack om den saken. Men det han sade sades offentligt i radio. Journalisterna har haft elva år på sig att rapportera om detta. Man har dock inte skrivit en rad, förrän nu.

Det är Aftonbladet som ligger bakom, såklart. Aftonbladet har nu inte mindre än sex artiklar – samt två relaterade Plusreportage – om saken.

Även SvD slår som sagt upp "nyheten" stort, och låter dessutom den som "statsvetare" titulerade Jonas Hinnfors kommentera. Hinnfors är förvisso bland annat statsvetare, men han är också knuten till SOM-institutet som står Socialdemokraterna nära. Han har därtill vid ett flertal tillfällen tydligt tagit ställning mot SD.

Kanske tyder Åkerlunds uttalanden 2002 på att han är olämplig för sin roll. Kanske har hans åsikter förändrats i grunden under de elva år som gått sedan dess, mina egna har det definitivt. Oavsett vilket är det inte fel att media rapporterar om detta, men när de gör några elva år gamla uttalanden till en jättenyhet är det inte fråga om objektiv nyhetsrapportering, då är det frågan om synnerligen aktiv opinionsbildning.

Media i allmänhet och Aftonbladet i synnerhet har försökt sig på detta tidigare. Resultatet har varenda gång blivit att stödet för SD har ökat och det redan låga förtroendet för journalister har minskat.

Apropå lik i garderoben: Läs vad CopyRiot har att säga om Ehsan Fadakar


DN, SvD1, SvD2, SvD3

4 kommentarer:

 1. De alternativa sidorna länkar till SR om att Nima Gholam Ali Pour nu officiellt gått med i SD.

  Jag försöker verkligen koncentrera mig och låta bli att skratta och knappa runt bland gammelmedia för att se vilken som kommer att vara först ut med detta, nu efter alla rubriker om vad som sades för elva år sedan.

  SvaraRadera
 2. Peter Nicklasson13 november 2013 16:55

  Aftonbladet skrev "GREVE SKÖT NEGER MED JAKTGEVÄR" på löpet så sent som 1970.... http://www.resume.se/nyheter/media/2009/11/06/har-ar-de-varsta-pressover/
  Jag tror inte ens Avpixlat skriver så....

  SvaraRadera
 3. Haha, vafan, jag har alltid trott att den var från typ 20-talet. :D

  SvaraRadera
 4. Ja kanske vinner SD på det här, de brukar ju tendera att göra det. Men det finns något grundläggande fel hos journalisterna kring den här typen av "händelser". Alltså att man hittar anonyma citat eller uttalanden i media under pseudonym som man dramatiskt "avslöjar". Och då påstås styrka den egna versionen av hur verkligheten ser ut eller hur korkade åsikter folk har.

  I själva verket finns det ju flera orsaker till att man uttalar sig eller kommenterar eller skriver anonymt eller under falskt namn. Man kanske helt enkelt inte har de åsikter man skriver eller säger. Man kanske vill stimulera till diskussion, debatt och engagemang. Man kan ha en blogg eller en liten närradio station med liten publik. Och ingen som kommenterar alls. Då skriver man själv egna kommentarer under falskt namn för att få igång lite tempo och hetta. Samma sak med radio eller tv förstås. Man kan sitta i debatt program hos svt och säga idiotkorkade saker bara för att reta upp folk och skapa reaktioner. Det fungerar ju bäst förstås ifall det man säger har några korn av sanning så att de verkar landa någonstans inom möjligheternas tro. Men sansade behöver de ju inte vara.

  Märkligt att inte folk som blir påkomna med underliga åsikter på nätet under pseudonym hänvisar till ett sånt här resonemang.

  Jag har själv flera gånger skrivit kommentarer som inte alls speglar mina egna åsikter per se. Men som kan vara intressant att få reaktioner på. Eller som jag kände fattades just i det ämnet. Dessutom kan det ju vara nyttigt att provocera både sig själv och andra med lite utdragna tankebanor.

  Möjligen är det här resonemanget kanske långsökt i det här fallet med Åkerlund, eftersom han inte alls antytt något åt det här hållet. Annars skulle det ju kunnat varit ett helt tänkbart scenario vad jag förstår.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.