2013-11-14

Missunnsamt om Mensa

Bland de mest lästa artiklarna på SvD återfinns just nu en bisarr bokrecension.

Boken som recenseras handlar om föreningen Mensa och dess medlemmar. Såväl författaren som recensenten tycks eniga – medlemmarna består av skrävlare, kufar och nördar.

Det ligger säkert en del i detta, men vad exakt är nyhetsvärdet? Skulle för övrigt inte någonting liknande kunna sägas om Svenska FN-förbundet, PEN-klubben eller Svenska freds? Såvitt jag vet har emellertid inga böcker och tillhörande bokrecensioner skrivits på detta tema.

Den underliggande känslan jag får är snarare att vad det hela främst handlar om är missunnsamhet. Åh, man har fina akademiska titlar, men någonstans i bakhuvudet gnager kanske känslan av att man, en fil mag i litteraturvetenskap till trots, kanske inte skulle göra särskilt bra ifrån sig på ett intelligenstest. När då någon skriver en bok som förlöjligar en förening som Mensa är det därför lätt att hoppa på tåget, det var ju precis vad man ville höra.

Vänsterbloggaren Svensson – som inte brukar vara sen med att från höga hästar kritisera andras människosyn – kommenterar artikeln med ett ganska föraktfullt inlägg om nördar med aspergers Jag antar att han tror sig slå uppåt, men vad han i själva verket visar prov på är dubbla standarder och en ganska unken människosyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

  • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
  • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
  • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
  • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
  • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.