2014-01-27

I(s)lamism & utren(s)ning


För lite mindre än ett år sedan valdes ordföranden för den svenska grenen av Muslimska brödraskapet in i Socialdemokraternas partistyrelse. Inte sossarnas finaste ögonblick, direkt.

Riksdagsledamoten Carina Hägg kritiserade då det begav sig detta hårt. När Socialdemokraterna flirtade med islamismen för att nå ut till nya väljargrupper hade Hägg – som jag i övrigt sällan imponerats av – civilkurage nog att säga ifrån. Till slut fick också Mustafa hoppa av, och de flesta förutom Åsa Leninborg var ense om att Socialdemokraterna hade gjort en jättemiss när de valde in en islamist i partistyrelsen.

Det är uppenbart att Socialdemokraterna till slut insåg sitt misstag, även om de inte medgav det offentligt. Det hette på politiskt fikonspråk att Omar Mustafa valde att lämna sin post självmant, så formellt behövde inte Socialdemokraterna ge honom sparken. Det var naturligtvis med allra största sannolikhet precis det som hände, men på det här viset kunde såväl partistyrelsen som Mustafa själv hjälpligt rädda ansiktet.

Att man med Mustafa gjorde ett självmål av episka proportioner innebär dock inte att man har förlåtit Hägg för hennes kritik. "Du hade visserligen rätt", tycks man resonera, "men det ursäktar inte att du kritiserar Partiets överstepräster inför öppen ridå".

Att man nu som hämnd försöker tvinga bort Hägg från Riksdagen är skamligt. Att detta motiveras med att den kritik Hägg riktade mot valberedningen skulle ha varit "obefogad" kan inte beskrivas som något annat än en fars.

DN1, LT1, LT2, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, SMP1, SvD1

2 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson27 januari 2014 23:08

  Naturligtvis har du rätt.
  Fast har inte alla partier sitt kompani av förväntade knapptryckare, och har inte alla partier sina partipiskor som viner över de knapptryckare som trycker "fel"?
  Carina Hägg är en arbetshäst som patron kan försaka. Det finns hur många ersättare som helst att plocka från Bommersviks Stuteri.

  SvaraRadera
 2. Därför är det nog väldigt viktigt inom rörelsen, att man har en kraftig och någorlunda mäktig uppbackning i ryggen innan man öppnar munnen aningen kritiskt.

  Har man inte det utan mest bara är en vanlig medhjälpare med civilkurage så blir det lätt svårt.

  Företrädare för stora organisationer däremot som också finns inom partiet och alltså har dubbla lojaliteter kan manövrera sig fram med lite mer kurage ifall de är listiga och lagom försiktiga i realiteten bakom spelet.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.