2014-01-14

Nationens tillstånd

Dagens Nyheter Förnumstigheter levererar idag två – ej bloggbara – artiklar, som väl illustrerar nationens tillstånd.

I den första berättas om Gustav som vill bli rymdturist. Inget fel med det, det skulle jag gärna också vilja prova på, men vad som är iögonfallande är att Gustav har fått ett bidrag till biljetten på 100 000 kronor av någonting som kallas för "Kulturbryggan".

När man gräver lite i saken visar det sig att Kulturbryggan har fått i uppdrag av regeringen att dela ut 25 miljoner kronor. De svenska löntagarna har med andra ord fått betala skatt för att finansiera Gustavs drömresa. Tänk på det, nästa gång du läser ditt lönebesked eller får betala kvarskatt.

Den andra artikeln handlar om dammsugare och nagellack. I korthet går den ut på att kränkthetsindustrin upprörs över att dammsugare associeras med kvinnor. Ironiskt nog så vilar hela resonemanget på det sexistiska och heteronormativa underförstådda antagandet att nagellack endast används av kvinnor.


SvD1, SvD2, DN LT, NSk, Re, Sk

3 kommentarer:

 1. Amen jistanes! Bidrag till rymdresa! Hade det varit en engångsgrej så hade jag inte sagt så mycket, det hade kunnat bli kul att följa som ett konstprojekt, bra mycket roligare än många av de konstnärer som får en sjuhelsikes massa bidrag.

  Men pengarna rinner ut från statens kassa hela tiden till alla möjliga projekt och föreningar. Det skulle bli många halva ägg till farbror Ture på hemmet av det.

  SvaraRadera
 2. Ja alltså, jag förstår att han gör detta, det hade jag också gjort i hans skor. Men att skattebetalarna får betala - eh, nä.

  "Men det är ju bara 100 000 kronor", säger nån, "en droppe i havet". Mjo, fast som du säger, den här droppen är bara en av ett bisarrt stort antal slöseridroppar. Tillsammans resulterar de i försämrad vård, höga skatter, budgetunderskott och dålig åldringsvård. Det borde göra varje svensk förbannad.

  SvaraRadera
 3. Detta eviga slöseri gör mig heligt förbannad.Tänk om man var lika ansvarslös med sin egen ekonomi.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.