2014-02-13

Public service, mygg & kameler

Det tar inte lång tid för en diskussion att spåra ur i Sverige...

Angående "bråket" – eller kanske man skall säga stormen i vattenglaset – som följde på Panetoz namnskyltar, skrivet Harry Amster följande i SvD:

"Vilken fjantig ursäkt. Deras namn är knappast krångligare än till exempel Helena von Zweigbergk och hon skulle knappast få en namnskylt att fästa på bröstet."

Visst är "Zweigbergk" en smula komplicerat att stava till, men detsamma kan knappast sägas om "Helena". Helena von Zweigbergk är därtill en etablerad kulturpersonlighet som många känner till.

Medlemmarna i Panetoz, däremot, har namn som till exempel "Nebeyu Baheru" "Pa Modou Badjie" och "Njol Badjie". Så jo, tacka fan för att "Helena von Zweigbergk" är lättare att komma ihåg för de allra flesta svenskar.

Att public service tänker till lite om Soran Ismail är i och för sig bra, men det hela tyder på att ett stort mått av godtycke. Dels för att SVT – den andra grenen av public service – ungefär samtidigt beslutat att Gina Dirawi skall få ett eget TV-program. Detta trots att Dirawi tycks tro att elfte september arrangerades av den amerikanska regeringen samt har givit prov på åsikter som kommer farligt nära antisemitism.

Dels för att det så uppenbart är att sila mygg och svälja kameler när man å ena sidan ratar Ismail för att det är valår, men å den andra rekryterar en så opartisk person som Alexandra Pascalidou för att leda debatter som arrangeras för att det är valår.

Det hade nästan varit komiskt om det inte vore så typiskt. Men när man därtill beaktar att SR regelbunder låter en så tendentiös journalist som Randi Mossige-Norheim göra "fördjupande" samhällsreportage, upphör det hela dock att vara komiskt och blir bara skrämmande istället.


SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Re1, Re2