2014-03-28

Floden Danube i landet Hungary

I en SvD-artikel med rubriken "Är Attilas grav tillslut [sic!] återfunnen?" kan man idag läsa om "floden Danube i Budapest".

Den som besitter en gnutta av den där allmänbildningen journalistskrået så ofta berömmer sig själva för, vet förstås att floden i fråga på svenska (och tyska) vanligtvis kallas "Donau". Samma flod kallas förvisso just "Danube" på engelska (och franska), men detta är inte ett språk som talas i något av de länder genom vilka floden rinner.

Anledningen till att flodens engelska namn används i artikeln är förstås att den är en dåligt researchad och ännu sämre översatt plankning av en engelskspråkig förlaga. Detta hindrar emellertid inte SvD:s skribent från att signera den med sitt eget namn.


Kvalitetsjournalistik 2014

3 kommentarer:

 1. Jag fick själv anledning att kontakta TT för några veckor sedan med anledning av att en nyhetstext talat om "Oulu i norra Finland". Inte för att den värda byrån ansåg det vara värt att svara ...

  SvaraRadera
 2. Sådana här klantigheter ser man allt oftare i bladen. Jag tycker inte det går att skylla på tidsbrist som många gör. Hade journalisterna ifråga haft ett minimum av bildning hade det inte hänt hur bråttom det än varit.

  SvaraRadera
 3. Det är väl resultatet av att man använder oengagerade frilansare som en artikelfabrik för att fylla ut sidorna med billig textmassa. På sätt och vis är det väl förståeligt, tidningarna har ekonomiska problem och har inte råd med forna tiders stora redaktioner, men det avslöjar samtidigt vilket bullshit det är när de understryker sin egen betydelse för demokratin och yada yada.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.