2014-06-03

MP: Vår tids FNL-grupper

Det fanns en tid då Miljöpartiet gjorde allt för att tvätta bort bilden av sig självt som flummigt. Miljöpartiet hade fått vittring på makten och ville visa sig regeringsdugligt, varför de mest verklighetsfrånvända förslagen kastades i papperskorgen. För en tid framstod MP som ett seriöst parti.

Denna era i Miljöpartiets historia tycks nu definitivt vara över. Det började med att partiets inställning till invandring radikaliserades. Partiet tog ställning för att den redan rekordstora invandringen skulle bli ännu större, för att det räckte med att åka tunnelbana för att vara svensk och för fri invandring. Rent praktiskt har detta resulterat i att regeringen Reinfeldt tvingats att på skattebetalarnas bekostnad införa avgiftsfri samhällsservice för personer som vistas i Sverige illegalt. Att ekonomer förklarat MP:s hållning oförenlig med det av det rödgröna blocket så omhuldade välfärdssamhället ignorerar man.

I euforin efter EU-valet tycks så MP:s hämningar fullständigt ha släppt. Man väljer att ta ställning för såväl friår och arbetstidsförkortning som för en tillväxtfri ekonomi. Utöver detta väljer partiet att radikalisera sin inställning till invandring ännu några steg, och att hylla den sekteristiska feminism som Feministiskt initiativ står för.

Tre saker står ut i den här historien. För det första att den omsvängning i mer regeringsduglig riktning som Miljöpartiet en gång gjorde idag inte framstår som särskilt äkta. För det andra att det faktum att MP idag känner sig fria att släppa sina hämningar – och att väljarna belönar dem för detta – är en kraftig indikation på att den sekterism som förpestade politiken i Sverige under 60- och 70-talen har kommit tillbaka.

För det tredje är det en demokratisk självklarhet att ett såpass extremt parti som Miljöpartiet måste granskas. Miljöpartiet granskas emellertid inte. Man påstår sig värna om invandrare, kvinnor, djur och miljön, och för den svenska journalistkåren är detta gott nog. Miljöpartiet är ju snälla, tycks man resonera, och den som är snäll förtjänar inte någon kritisk granskning.

Olyckligtvis lever vi i en värld som är avsevärt mer komplicerad än så. Vi lever i en värld där "snäll" ofta blir till en synonym för "naiv", en värld där naiva personer ofta blir till verktyg för andras agendor, en värld där vägen till helvetet ofta är kantad med goda föresatser. Att vara snäll räcker inte, som politiker behöver man också vara realist. Att Miljöpartiet trots detta undslipper de svåra frågorna visar på att Sverige dras med ett allvarligt demokratiproblem.
Dag1, Dag2 DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, SMP1, SMP2, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, LT2, Re, IDG, Ex SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, IDG1,

3 kommentarer:

 1. MP har idag växt till en rejäl maktfaktor, sin ringa storlek till trots, som till synes kan samverka med alla läger. Det är därför oerhört angeläget att de granskas lika kritiskt som andra partier.

  Konsekvenserna av uppgörelsen med regeringen är dock Alliansen minst lika skyldig till. Alliansen kunde stilla ha valt passivt stöd från SD för den migrationspolitik som Billström la fram innan valet. I andra hand kunde man ha sökt en blocköverskridande uppgörelse med det av tradition någorlunda ansvarstagande S. Istället valde man alltså att underkasta sig MP. Det var man inte tvungen att göra. Reinfeldt har dock varit noga med att de som valde SD i valet 2010 skulle straffas (en personlig hämndlysten politik som förstås inte hedrar en statsminister) och det här var väl det tydligaste sättet att straffa dem på.

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är det så. Reinfeldts barnsliga agerande är hans eget ansvar, så man kan inte skylla enbart på MP.

  SvaraRadera
 3. Det hela är ju Reinfeldts fel. Moderaterna har verkligen kissat i byxorna iom samarbetet med MP! Visst blev det varmt och skönt ett tag men nu står Reinfeldt där med kalla nedpissade byxor...paniken i blicken.
  Monstret under sängen (SD) växer och växer. Reinfeldt har nog sin absolut sista valkampanj framför sig.
  Hoppas han är nöjd med att ha förstört Sverige ytterligare!

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.