2014-09-29

En djupt ovärdig föreställning i Riksdagen

När den nyvalda Riksdagen idag samlades skulle talman samt tre vice talmän utses. Posten som andre vice talman går enligt praxis till det tredje största partiet, vilket den här mandatperioden råkar vara Sverigedemokraterna. Av denna anledning ansåg vissa att praxis borde frångås, men de borgerliga partierna – som tillsammans med Sverigedemokraterna med god marginal är i parlamentarisk majoritet – gjorde klart att praxis skulle följas.

När det så blev dags att formellt utse Sverigedemokraternas Björn Söder till andre vice talman begärde emellertid Vänsterpartiet omröstning i frågan, trots att bara en kandidat fanns. Därefter utbröt en djupt ovärdig cirkus.

I den första omröstningen krävdes att en majoritet stödde Söders kandidatur. De borgerliga partierna – som alltså var av åsikten att praxis skulle följas, och således också att posten skulle gå till Björn Söder – röstade dock med några få undantag blankt i den slutna omröstningen, varför Söder inte kunde tillsättas. Därefter hölls ytterligare en omröstning som var en ren repris på den första, förutom att det denna gång var två icke-sverigedemokrater färre som i hemlighet röstade ja till Söders kandidatur.

Till sist hölls en tredje omröstning, i vilken en riksdagsmajoritet för Söders kandidatur inte krävdes. Söders kandidatur blev därmed godkänd, efter att Riksdagen ägnat tre timmar åt vad som borde varit en ren rutinfråga. Givet att Riksdagen har 349 ledamöter, att en riksdagsledamots månadslön uppgår till 59 800 kr och att en timlön vanligtvis räknas ut genom att dela månadslönen med 174, innebär detta att lönekostnaden för spektaklet landade på ungefär 360 000 kr exklusive sociala avgifter.

Jag vill därför idag ge Riksdagens ledamöter en stor eloge för deras enträgna arbete för minskat politikerförakt. Deras insats idag bådar mycket gott inför de kommande fyra åren.

Lästips: Sanna Rayman, Anybody's Place, Toklandet


DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, Sk1, NSk1, NSk2, NSk3, BT1, SMP1, SvD1, SvD2, SvD3, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, SR1

4 kommentarer:

 1. Dinamarcas tröja var också djupt ovärdig, hur jävla dum i huvet får man vara och ändå vara riksdagsledamot?

  Hon borde fan varnas!

  SvaraRadera
 2. I diskussionerna inför kommande riksdagsarbete med budgetröstningar och så vidare har jag sett diverse kloka politiska tänkare hävda att det kommer gå bra för Löfven, eftersom SD inte vill ställa till med kaos eller nyval. Låter ju rimligt.

  Sen funderar jag lite på hur SD har bemötts: idel "inga rasister på våra gator", annorlunda människosyn och ren utmobbning. Jag funderar på hur våra gamla, ansvarsfulla riksdagspartier satt ribban för hur man beter sig i riksdagen, först med vänsterns utbrytning av frågor ur alliansens budget, och sedan den här sandlådeomröstningen.

  Så ni tror att SD kommer bete sig bättre än er? Hur kan ni tro det med tanke på de föga smickrande omdömen ni brukar ge SD och dess representanter? Eller var det bara valtaktiskt nonsens?

  Och råkar det bli så att SD håller sig lugna och städade i riksdagen, vad då? Jo, då får jag ju inse att om jag vill rösta på ett ansvarstagande och statsmannamässigt parti så är det järnrörsviftarna i SD som gäller. Herrejösses!

  SvaraRadera
 3. Vänsterpartister kommunisterna gjorde vår riksdag åt åtlöje punkt slut, de är inte demokrater och glömmer aldrig att de var moskvatrogna , glömmer aldrig att de var kommunister , glömmer aldrig att vp hette vpK då

  SvaraRadera
 4. Obehagligast var dock fascisten Arnstadt som upprepat krävde att få veta vilka som i en hemlig omröstning insåg det meningslösa med att rösta blankt. Förtäckt hot liksom, vad skall han göra med dem?

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.