2014-09-30

Pippi, hybris och historierevisionism

Är det rätt eller fel att klippa bort några scener som har åldrats ganska illa från en 45 år gammal TV-serie för barn?

Jag vet faktiskt inte. Det finns goda anledningar både för och emot, men alldeles oavsett vilket så är det i grund och botten inget att bli särskilt upprörd över. Att TV-serier och filmer klipps om är något som sker regelbundet, och för det mesta är detta ingenting vi märker av över huvud taget. Så länge inte berättelsen eller kontinuiteten blir lidande så spelar några sekunder hit eller dit faktiskt ingen större roll.

Vad som däremot är obehagligt i sammanhanget är den lätthet med vilken man går till våldsamma överdrifter. När det blev en nyhet att SVT skulle klippa i Pippi Långstrump fick SVT:s artikel titeln "SVT rensar ut rasismen ur Pippi Långstrump". Enligt rubriken hade inte vissa scener åldrats illa, enligt rubriken kunde inte vissa scener uppfattas som rasistiska och enligt rubriken hade det inte heller skett en språklig nyansförskjutning sedan 1969. Enligt rubriken fanns det rasism i Pippi Långstrump-serien, punkt.

Denna oförmåga att betrakta historien med annat än dagens glasögon gör att man trampar snett på flera sätt. Det är, för att ta ett exempel, helt naturligt att vara kritisk till att homosexualitet var sjukdomsklassat ända fram till 1979. Att man 10 år tidigare använde ordet "neger" är emellertid en helt annan sak, av den enkla anledningen att ordet på den tiden helt enkelt inte hade den dåliga klang det har idag.

En kritiskt tänkande människa hade vid denna tid mycket väl kunnat komma fram till slutsatsen att det var fel att homosexualitet var sjukdomsklassat. För att förstå att ordet "neger" en dag skulle få den dåliga klang det har idag hade emellertid inte allt kritiskt tänkande i världen varit tillräckligt, det hade krävts klärvoajans.

Det andra felet man gör när man på detta sätt väljer att betrakta historien med samtidens glasögon, är att man gör sig skyldig till hybris. Synsättet vilar nämligen på det underförstådda antagandet att vår etik hela tiden blir bättre än vad den varit tidigare. Så är emellertid inte fallet.

1968 hyllade det svenska etablissemanget auktoritära diktaturer som var villiga att offra civila i hundratusental för att nå sina politiska mål. Några år tidigare hade detta varit otänkbart och 20 år senare var denna politiska strömning förpassad till historiens sophög. Hur man om 20 år kommer betrakta vår egen samtid är en i allra högsta grad öppen fråga.

Läs också: Fredrik Antonsson, Fröken Missnöjd, Toklandet
DN1, DN2, Re1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SMP1, Ex1, Ex2, Ab1, Ab2

8 kommentarer:

 1. Snyggt resonemang. Visst kunde man inte veta att "negerkung" skulle ses som ett rasistiskt uttryck. Kolonialt kanske. Lite översittande. Men beroende på hur vi själva vill tolka Pippis bild av sin pappa.

  Däremot blir ju berättelsen lite fattigare när vi helt enkelt klipper bort "opassande" delar. Alltså inte en finkänslig, lyhörd och intelligent redigering. Utan rakt av klipper bort, bara. Det ändrar nyanserna i berättandet något. Att Pippis pappa är "kung" bara, är inte riktigt samma sak som "negerkung". Och det behöver egentligen redigeras mer ambitiöst ifall man vill justera berättandet och behålla den ursprungliga känslan i begreppen och Pippis respekt för sin far.

  Nu är det lite klumpigt gjort. Och dessvärre öppnar det också dörrar för ännu mer trångsynthet och historierevisionism.

  Kanske bättre ifall man publicerat någon form av markering eller tillägg innan varje episod där det kan förekomma uttryck för "äldre synsätt". Mest för att föräldrarna skall få en tankeställare och bli förberedda.

  Att börja pilla i alla kreativa verk känns lite gränsande till DDR paradiset för antifascistisk fostran. Eller något annat tossigt.

  Vi behöver bra berättelser och historier. Men vi behöver dåliga också. Och att själva få forma uppfattningar kring dem. Utan politiskt anpassade filter i varje skede.

  /Ej Arnstad

  SvaraRadera
 2. Varför har ordet "neger" fått dålig klang?

  SvaraRadera
 3. Min gissning? För att man importerat och missförstått en amerikansk diskurs som handlar betydligt mer om ordet "n*gger" är om ordet "n*gro".

  Om detta kan man säga mycket. Men nu är det som det är, och det går inte att backa bandet.

  SvaraRadera
 4. Förr var det som så - i böcker översatta från engelskan, och textremsor till filmer:

  neger var neutralt
  nigger var negativt.

  SvaraRadera
 5. Vad blir det sen ,det finns hur mycket som helst i verk och litteratur som kan upplevas som kränkande och här finns en stor risk för att olika grupper går bananas och det ska ändras än här och än där. Skrämmande tycker jag för man vet ju vilka som skriker högst och vilka som oftast får sin vilja igenom.

  SvaraRadera
 6. Konstigt att ingen gaphals gett sig pa Jonas Jonasson som använder n-ordet ganska frevent i bästsäljaren "Hundraaringen...". Det far en komisk effekt som är helt i stil med boken som helhet.

  SvaraRadera
 7. Att man klipper i en film som bygger på en bok är väl inte konstigt, filmer brukar ju inte vara helt enligt boken vad jag förstår.
  Så länge man inte rör originalet, dvs. boken.
  Sen kan man ju undra varför man inte gör en ny modern inspelning (som pojken med guldbyxorna)istället för att "restaurera" en 40 år gammal film? Föräldranostalgi?

  SvaraRadera
 8. Jag tycker att det är viktigt att inse att populärkulturistiska barnböcker självklart påverkar många barn. Om man som barn ofta får sin etnicitet skämtad om så är det en minst lika viktig aspekt att ta upp. Utvecklingen i samhället börjar ju hos barnen... Tycker du inte att man borde redigera i Pippi då? Jag har gjort en omröstning för att se vad folk tycker: http://www.plusett.nu/omrostning-4593/tycker-du-att-man-ska-redigera-pippi-langstrump

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.

Gå ur PKU-registret innan det är för sent!

Regeringen vill göra PKU-registret – i vilket de flesta svenskar födda 1975 eller senares DNA finns lagrat – tillgängligt för polisen. Du har fortfarande möjligheten att gå ur detta register, vilket du också bör göra:

 • För att du under en vanlig dag lämnar spår av ditt DNA över stora områden, inklusive på platser där brott senare kan begås.
 • För att din kropp och ditt DNA tillhör dig, inte staten.
 • För att din uppfattning om vad som bör vara lagligt respektive olagligt förmodligen emellanåt skiljer sig markant från statens.
 • För att du är oskyldig tills motsatsen bevisats, inte det omvända.
 • För att register alltid kommer att missbrukas.
Använd denna blankett för att skydda ditt eget DNA och denna blankett för att skydda dina barns.