2014-11-23

Istället för kommunfullmäktige: Bert Karlsson

Tidigare i veckan rapporterade Västerbottensnytt att Bert Karlsson planerar att öppna ett asylboende med plats för 500 personer i det lilla samhället Hällnäs, med 250 invånare.

I reportaget görs en stor sak av att befolkningen i Hällnäs därmed kommer att tredubblas. Detta är naturligtvis av intresse för Hällnäsborna, men vad som är betydligt mer intressant är att se vad en sådan befolkningsökning innebär för kommunen i sin helhet. Hade Hällnäs legat i Stockholms kommun hade 500 asylsökande inte inneburit någon större påverkan. Hällnäs ligger emellertid inte i Stockholms kommun, utan i Vindelns kommun i Västerbotten. Här bodde vid årsskiftet 5 344 personer.

Befolkningen i kommunen kommer därmed att öka med över nio procent. Detta kommer såklart få dramatiska effekter på kommunens verksamhet. Trycket på till exempel sjukvården, tandvården och skolorna kommer att öka dramatiskt, vilket kommer att få högst konkreta konsekvenser för invånarna.

I Hultsfreds kommun ledde till exempel en liknande utveckling till att folktandvården tvingades skjuta upp tandvård för skattebetalande kommuninnevånare till förmån för nyanlända asylsökande. Detta är inte på något sätt någonting unikt idag, tvärtom uppgår andelen asylsökande idag i många kommuner till flera procent av den totala befolkningen.

Det riktigt intressanta i sammanhanget är att detta inte sker till följd av demokratiskt fattade beslut. Att Vindelns kommun tvingas hantera detta beror på att en privatperson, nämligen Bert Karlsson, har fattat beslut om saken. För Bert Karlsson är kommungränserna irrelevanta, asylboendet hade lika väl kunnat hamna i en betydligt större kommun som Umeå.

Nu beslöt sig emellertid Karlsson för Vindelns kommun istället, och därför blir det de drygt 5 000 Vindelnbornas sak att ta konsekvenserna av Bert Karlssons beslut. De kommande åren torde således Karlssons inflytande över kommunen vara betydligt större än de folkvalda kommunpolitikernas.

"Åtvidaberg är främlingsfientligt", sade Bert Karlsson tidigare i år när hans agerande ledde till protester i en annan kommun. "De beter sig som Sverigedemokrater allihopa", sade den tidigare Ny demokrati-politikern då om de kommunpolitiker som hade mage att protestera mot att Karlsson ställde dem inför fullbordat faktum.

Det ger naturligtvis många pluspoäng när man som Fredrik Reinfeldt, Anna Kinberg Batra och nye MUF-ordföranden Rasmus Törnblom talar om vikten av öppenhet och öppna hjärtan. Faktum är dock att om man i Stockholms kommun per capita skulle öppna sina hjärtan lika mycket som i Vindelns kommun, skulle detta resultera i att man i kommunen tog emot närmare 84 000 asylsökande.

Den verkliga siffran är emellertid bara en bråkdel av detta antal. Någonting som är värt att ha i åtanke nästa gång en partiledare talar om öppna hjärtan, eller en chefredaktör börjar tala om att gilla olika.

Relaterat: NIMBY i rött, grönt och rosa
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, NSk1, NSk2, NSk3, LT1, LT2, LT3, Dag1, Dag2, Dag3, Dag4, Dag5, Dag6, Av1, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, Ex1, Ex2, Ex3, Ab1, Ab2, Ab3

6 kommentarer:

 1. Bra skrivet, men menar du möjligtvis tvärtom med din näst sista mening: "Den verkliga siffran är emellertid bara en bråkdel av detta antal." ?
  Det borde väl vara "detta antal är bara en bråkdel av den verkliga siffran" ?

  SvaraRadera
 2. Glöm aldrig att 87% av svenska folket vill detta.

  Även i Vindeln står en stor majoritet av befolkningen bakom dessa principer.

  Men kanske mest hos andra......

  SvaraRadera
 3. DN gör reportage om medborgarprotester i östra Berlin mot att hundratals asylsökande ska inhysas där i containerbyar utan att varken borgmästare eller medborgare blivit informerade i förväg. Varför valde reportern Berlin och inte valfritt svenskt samhälle som nu ställs inför fullbordat faktum att de nu måste samsas med en stor mängd nyanlända?

  SvaraRadera
 4. I Hällnäs finns en pytteliten byskola för åk 0 - 5. Ingen gymnasieskola i Vindeln utan elever åker till Umeå eller andra orter. Så klart finns det inga tolkar eller psykologer. I Vindelns vårdcentral 3 läkare, ibland i alla fall. Alla specialistläkare finns i Umeå och som ex. en neurolog har området från Sundsvall till norra gränsen + Jämtland på sin tjänst.

  Det är liksom inte Stockholm där vi gnäller om vi måste åka 10 minuter till. Det finns inga hål i kalender varken för lärare eller läkare i Norrland. Men det har väl miljonären Bert Karlsson också fixat?

  Vart tog kommunala självstyret vägen?
  Att en liten by består till 2/3 delar av invandrare låter för mig som misshandel, kanske av båda parter. En familj skulle smälta in och tas mot på alla sätt, men 500 blir en reservat x 2.

  SvaraRadera
 5. Själva Umeå, tar emot bråkdelen pga brist på bostäder. Men som sagt, en del ugnar lär ju slussas hit, samtidigt som det är sparbeting på skolan.

  Det fantastiska Kulturhuvudstadsåret 2014 är ju nu över, och de stora vinsterna som politikerna lockat med för att få befolkningen med sig, den ser ut att lysa med sin frånvaro ...

  Kulturfjantarna debatterar nu om huruvida de kände sig 'stödda' eller inte. Har börjat tolka 'stöd' som lika med pengar i den egna kassan.

  SvaraRadera
 6. ungar, inge ugnar :)

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.