2014-12-06

De brända broarnas politik


Såväl Magdalena Andersson som Stefan Löfven har de senaste dagarna valt all kalla Sverigedemokraterna för ett "nyfascistiskt" parti.

Detta är knappast någon slump. Det är uppenbart att regeringen sedan beskedet att nyval skall hållas har gått in för en väldigt hård retorik. Man kallar inte bara Sverigedemokraterna för fascister, Stefan Löfven har dessutom de senaste dagarna inte försuttit en enda chans till att klumpa ihop Sverigedemokraterna och allianspartierna och antyda att de öppet samarbetar.

Detta är oseriöst på flera sätt. För det första för att det är oseriöst att kalla Sverigedemokraterna för fascister. Man må ogilla dem, men som flera seriösa historiker som till exempel Dick Harrison har påpekat saknar anklagelsen grund. Det finns emellertid en annan strömning i svensk politik som har betydligt större likheter med fascismen, och denna var till sin natur socialdemokratisk.

Den svenska folkhemstanken hade, särskilt under Erlandereran, uppenbara likheter med fascismens tankegods. Både betonade vikten av nationell samhörighet, nationell likriktning, konsensus och respekt för auktoriteter. Båda betonade dessutom vikten av låga inkomstklyftor (det är ingen slump att ginikoefficienten är uppkallad efter en fascistisk ideolog), samtidigt som båda också lade stor vikt vid ett starkt och livskraftigt privat näringsliv. Utöver detta har vi den stora inhemska försvarsindustri som växte fram under denna tid, den hårda värnplikten, det faktum att staten ägnade sig åt tvångssteriliseringar, en situation där ett parti blev närmast synonymt med staten, och så vidare.

Innebär då detta att Erlander var en fascist? Givetvis inte. Vad det innebär är att den ideologiska strömning i Sverige som kommit närmast fascismen får sägas vara den socialdemokratiska folkhemstanken. Därför blir det oseriöst när företrädare för Erlanders parti beskyller ett annat parti för att vara fascister på grundval av dess historia, och för att det förespråkar ett asylmottagande i samma storleksordning som det tyska.

(Men Henrik Arnstad då, invänder kanske någon, han kallar ju också Sverigedemokraterna för fascister? Ja, förvisso, men han kallar också Fremskrittspartiet för "Breivik-partiet" och Norges regering för en "rasistregering". Dessutom har han kritiserat Augustprisjuryn för att hans egen bok "Älskade fascism" inte blivit nominerad till bästa fackbok. Kort sagt, lägg ingen vikt vid vad Arnstad säger, han är fullständigt oseriös.)

Det är emellertid inte bara Sverigedemokraterna som Socialdemokraterna har valt att kritisera på sistone, angreppen på allianspartierna har varit nästan lika hårda. Vad mer är, efter sitt budgetnederlag har Stefan Löfven närmast satt i system att försöka misstänkliggöra allianspartierna genom att vid upprepade tillfällen påstå att dessa numera samarbetar med SD. Det är ett väldigt konstigt agerande av någon som påstår sig vilja ha mer av samarbete i svensk politik.

Stefan Löfven är arg, vilket inte minst hans beslut att utnyttja the nuclear option – det vill säga beskedet om att nyval skall hållas – visar. Hans agerande är emellertid inte konstruktivt eller pragmatisk. Efter att han blivit statsminister började Stefan Löfven omgående bränna broar i snabb takt. Regeringen må kalla sig för en "samarbetsregering", men dess agerande i frågor som förbifarten, Bromma flygplats, pensionerna, arbetslinjen och valfriheten har talat ett helt annat språk. Löfvens agerande sedan budgetnederlaget har bara varit den logiska fortsättning på denna konfrontationslinje.

Att den tredje valrörelsen på mindre än ett år nu väntar är inte på något sätt bara Löfvens fel. Tvärtom bär Alliansen och Miljöpartiet stor skuld till detta, eftersom den politiska blockeringen är en direkt följd av den ansvarslösa invandringspolitik dessa partier har kommit överens om. Genom sitt agerande och genom sitt ordval har Löfven emellertid förvärrat situationen avsevärt, och bidragit till att positionerna har blivit ännu mer låsta än tidigare.

När valtrötta politiker under dessa omständigheter tvingas ut i ytterligare en valrörelse ligger det nära till hands att misstänka att denna kommer att bli väldigt smutsig, vilket i så fall inte bara lär göda politikerföraktet utan också förvärra läget ytterligare. Det nya valresultatet kan leda till att Alliansen blir största block, men den bakomliggande blockeringen kommer med till visshet gränsande sannolikhet att bestå. För eller senare måste politikerkåren inse att den nya situationen är här för att stanna. Det är hög tid att börja visa sig utmaningen mogen.

Relaterat:
Hög tid att växa upp!

Läs också:
Mexan, Erixon, Sanandaji, Ekonomisten, Bubbavel, Anybody, Motpol


För källor och kommentarer, se detta inlägg

DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, DN20, DN21, DN22, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT1, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, BT1, BT2

23 kommentarer:

 1. Ja det är fullständigt snurrigt. Man får anstränga sig till det yttersta för att hitta någon form av logik, strategi eller sammansatt tanke kring det här pajkastandet.

  Det enda jag hittar som möjligt motiv skulle vara att pestsmitta SD så hårt att alliansen under inga villkor kan söka stöd där på något enda vis i något sammanhang. (Lite som alliansen verkar döma ut V och MP. Fast de använder något mer civiliserade metoder och språkbruk).

  Det brukade också gå att skrämma lite mer oinsatta och osäkra väljare inom väljarkåren med hetsiga utfall i nedsättande termer. Men det slår fel nu. Fungerar inte längre. Han kommer få tillbaka detta i ansiktet. De som fortfarande skräms av löjliga etiketter skulle även bli skrämda av betydligt mildare retorik. Som inte riskerade väcka det förakt som han nu jobbar ihop. En aggressiv och vresig gubbe med rallarsvingar, förtal och ständiga invektiv hela tiden. Hur kunde man missa denna utveckling?

  Ingen svensk vet i princip vad fascism är för något. Troligen inte heller Löfven. Att han ändå riskerar sin trovärdighet så fullständigt måste vara ett tecken på den sovjetiska inställningen. Som nu också Putin använder sig av. Alla som är emot oss måste vara fascister.

  I websammanhang på mindre forum av tämligen likasinnade antagonister så går det ju att svänga sig med lite olika epitet närmast hursomhelst. Det uppstår en egen jargong som alla i stort är införstådda med. Men att svepa upp det formulerings sättet till allmänheten och offentligheten i fet rubrikstil kan inte vara annat än förnedrande för upphovsmannen. Och hela det politiska systemet. Det kan bara sluta illa. Riktigt illa.

  Det kan t om bli så tokigt att diskussionen börjar handla om vad fascism är. För att kunna förstå vad anklagelserna avser. Och då blir det ju verkligen problematiskt. Fascism är ju väldigt luddigt. Finns olika grader av höger-vänster inriktningar och prioriteringar. Samt att släktskapen, egentligen, är ganska stor just till socialdemokratin. Verkligt illa detta.

  Man gör förmodligen vadsomhelst för att få bort fokus från sakfrågorna. Och det gillar knappast någon väljare. Nu längre.

  När kräver Löfven en "anti-fascistisk skyddsmur"?

  Elsa Breskoov

  SvaraRadera
 2. Ja, jag tror liksom du att han gör detta för att försvåra ett eventuellt framtida samarbete mellan Alliansen och SD.

  Saken är bara den att det torde stå tämligen klart för alla nu att en sån retorik bara gynnar SD. Blir de större efter valet blir situationen ännu krångligare för de övriga partierna. Det hela framstår som ogenomtänkt och destruktiv affektpolitik.

  SvaraRadera
 3. Du är alldeles för snäll mot SL. Med ett sånt förakt, ointelligens och fackpampsfasoner som han visar upp, ska han bara väck. Han ska inte få vistas i möblerade rum.

  Väck med honom!

  V

  SvaraRadera
 4. Låt oss gå till val under följande paroll (riktad mot Socialdemokraterna):
  Behåll den där! Behåll den där, ni!

  SvaraRadera
 5. Varje gång någon Stockholmspolitiker kletar anti-demokratiska epitet på SD så hyperventilerar och kallsvettas deras partivänner i Göteborg.

  Med tanke på att SD och KD är de enda nationella partierna som överhuvudtaget sagt att de tänkt följa folkomröstningen om trängselskatten i Göteborg så är demokrati inte en diskussion de vill ta just nu för med en sådan valrörelse lär SD få mer än 30% av väljarna i Sveriges näst största stad.

  SvaraRadera
 6. Ja Fnord, Du har antagligen rätt, om man tänker lite strategiskt. Låt dem behålla den där. Men jag tvivlar verkligen på att någon annan skulle vilja ha honom.

  V

  SvaraRadera
 7. Den politiska debatten i Sverige når dagligen nya lågvattenmärken. Ibland undrar jag om våra politiker sysslar med fridykning i den politiska oceanen och ständigt försöker nå nya rekord. När nu (s) kallar SD för facister kan detta lika väl försvara facismens hemska sidor som det kan legitimera vänstergruppers våld mot oliktänkande. Jag har svårt att tro att drygt 800000 svenskar kan vara hemska facister. Därför är jag mycket tveksam till om det var så väl genomtänkt av (s) att göra dessa utspel. Om andelen flyktingar eller invandrare på Södermalm överstigit andelen flyktingar eller invandrare i Malmö hade säkerligen den politiska etikettpolisen haft andra bedömningsgrunder och vilka hade då fått facistetikett?
  Om Löfven istället insett att låsningarna i riksdagen beror på hans samarbete med (mp) och löst upp de knutar samarbetet resulterat i. Detta olyckliga samarbete lurades Mona Sahlin in i och nu får Stefan Löfven skörda frukterna. Jag tycker synd om honom för detta. Därför önskar jag att alliansen räcker ut handen till Stefan Löfven och att nyvalet ställs in. Nyvalet kommer enbart att resultera i en mängd käbbel och bygga upp ovänskaper i samhället. Vi behöver samarbete och då måste alla bjuda till. Om därför (s) bjöds in i alliansen, de bildade gemensam regering och sedan budgeten putsades lite så att (s) inte känner sig allt för överkörd. Då skulle vi få ett bättre politiskt klimat i Sverige och det är det som vi så väl behöver.
  När det sedan gäller eventuellt samarbete med SD så anser jag att alla skall samarbeta i frågor där samarbete är möjligt och låta omröstningar i riksdagen bestämma där inte samarbete är möjligt. Slutligen undrar jag varför inte (s) röstade bort alliansens budget i första omröstningen. Då hade ju Löfvens budgetproblen aldrig uppstått...

  SvaraRadera
 8. Det finns ett litet rykte om att vissa inom S funderar på byta ut Lövet. Sant? Han själv?
  Han kanske håller på att spricka av ilska och besvikelse när andra inte gör som han säger trots att han är fackpamp och van att bestämma.

  SvaraRadera
 9. Något du hört viskas, eller finns det information online om saken?

  SvaraRadera
 10. Facistiska rötter?
  1934 - en socialdemokratisk regering inför steriliseringslagen
  1938 - en socialdemokratisk regering vänder sig till Tyskland och kräver införande av judepass så att flyende judar kan avvisas vid gränsen, Tyskland stämplar därefter ett J i judars pass och judar avvisas vid gränsen
  1948 - tattarkravaller i Jönköping, arbetarkommunen driver på
  Listan kan säkerligen göras längre, men jag anser att vi skall börja se framåt istället för att kritisera varandra för möjliga tidigare försyndelser. Låt debatten handla om hur vi vill att vårt land skall utvecklas och hur det skall vara att leva i Sverige framöver. Försök hitta lösningar och öppningar istället för att käbbla!

  SvaraRadera
 11. Inte på nätet. Viskning. Från vanligen välunderrättat håll men det kan ju vara rykte för ryktets skull.

  SvaraRadera
 12. Enligt den information som finns tillgänglig via nätet är Arnstad en journalist som läst lite historia och därmed anser sig vara expert på fascism/nyfascism. Han har också utarbetat en teoretisk modell på egen hand som mäter hur pass fascistiska partier och hur långt framskriden fascistisk utveckling är i ett land. Den som vet något om hur forskning går till vet att han är helt ute och cyklar. Man utarbetar inte en teoretisk modell på egen hand på sin kammare. En teoretisk modell är oftast framarbetad av ett forskarlag som preliminärt antagande och granskas och kritiseras därefter av forskarvärlden när studien presenteras i en forskningstidskrift eller liknande. Om stödet är stort för studien och andra forskare kan få fram relevanta resultat när de använder modellen på andra data (om tillämpbart) kan teoretiska modellen anses vara riktig och antas av forskarsamhället. Därmed inte sagt att den är helt accepterad och kritik mot den saknas.
  Det är beklagligt men inte förvånande att medier använder honom "expert". Allt för att ge vetenskaplig legimitet åt påståendet att SD skulle vara fascister.

  SvaraRadera
 13. " Därför önskar jag att alliansen räcker ut handen till Stefan Löfven och att nyvalet ställs in. Nyvalet kommer enbart att resultera i en mängd käbbel och bygga upp ovänskaper i samhället. Vi behöver samarbete och då måste alla bjuda till. Om därför (s) bjöds in i alliansen, de bildade gemensam regering och sedan budgeten putsades lite så att (s) inte känner sig allt för överkörd. Då skulle vi få ett bättre politiskt klimat i Sverige och det är det som vi så väl behöver."

  Du är sosse, va? Åtminstone låter du som en sån.

  Då ska jag tala klarspråk med dig. Jag har nu under allt för många år lyssnat till eran skit-propaganda. Det räcker nu. Jag vill inte höra på äcklet mer. Det senaste meddelandet och utdömandet som fascister av cirkus en mille väljare från er partiledare och s.k. statsminister fick mig att säga, nu får det fan i mig vara nog! Nu tänker jag inte lyssna på eller tolerera den här skiten mer!

  Dra åt helvete, du och alla andra mög-sossar! Om du har problem med detta, hör gärna av dig till min email-adress. Fnord kan ge dig denna.

  V

  SvaraRadera
 14. Ytterligare ett statement.

  Vi, ca 1 miljon väljare, röstar på SD för att vi är oroliga för landets framtid.

  Vi är oroliga för att:
  - De som kommer hit till 90 % inte kan visa papper på vem de är.
  - Att det därför kan finnas ett stort antal krigsförbrytare/grovt kriminella som kommer att ge totalt stort pekfinger åt våra lagar och regler.
  - Att vi ser hur no-go zoner blir fler och fler.
  - Att kostnaderna för socialbidrag ökar och ökar.
  - Att våra egna pensionärer och hjälpbehövande sätts på undantag efter undantag.
  - Att välfärden ö.h.t. sätts på undantag för dem som mest behöver den i detta land (förutom då dem som aldrig satt sin fot här tidigare eller betalat en krona i skatt.

  Bl.a. dessa missförhållanden gör mig mycket orolig för hur vårt land kommer att utvecklas inom de närmaste åren.

  Att då få höra av landets statsminister att jag är en fascist gör mig rosenrasande.

  V

  SvaraRadera
 15. Förstår det. Men i kommentaren du citerade står det trots allt att "Den politiska debatten i Sverige når dagligen nya lågvattenmärken". Det var inget stöd för vad Löfven sade.

  SvaraRadera
 16. Nej, och det var inte ditt inlägg (som jag f.ö. tyckte var bra) som jag kommenterade. Det var han/hon som skrev om att räcka ut handen till SL.

  V

  SvaraRadera
 17. Hej, en liten reflektion. Jag har tidigare under mina första röstningstillfällen valt s pga uppväxt i s-märkt hem. Under de flesta valen har jag dock röstat på alliansen i ngn form. Senaste valet valde jag med tvekan SD, av i mångt och mycket samma anledningar som V angav ovan. Jag kan läsa (även om vi klassas som amöbor) och ser mig omkring i samhället och med den utveckling som pågår finns det nu inget annat alternativ. Jag är själv högutbildad inom teknik och arbetar på ett universitet. På fritiden jobbar jag ideellt inom idrotten och har mängder med invandrarungdomar i min närhet. Att jag som är orolig för utvecklingen i landet och har en ngt konservativ syn på samhället ska klassas som fascist av fackpampen och mijömupparna gör mig så förbannad att jag nu definitivt kommer välja SD framöver. Jag är dock inte säker på att SL verkligen kommer utlysa nyval den 29. Det kan handla om klassisk facklig taktik istället.
  Tack för ordet.

  SvaraRadera
 18. Den där Arnstad är en obegåvad vänsteraktivist, varken mer eller mindre, som kläcker ur sig desinformativa anklagelser som oseriösa politiker och vänsteraktivister i media kan använda i sin agitation och propaganda.

  SvaraRadera
 19. Utmärkande för fascistisk maktutövning är att använda lagstiftning för att säkra sitt egna maktinnehav.
  Nu pågår en diskussion inom "sjuklövern" om att genom lagstiftning begränsa riksdagsledamöternas rätt att rösta för den budget de finner bäst.
  Så om vi tittar efter noga, var hittar vi fascisterna?

  SvaraRadera
 20. Sorry Fnord.

  Jag ser nu att jag blandade ihop saker och ting. Jag skyller allt på Stefan Löfven. Att kalla vanligt hederligt arbetande folk med djup respekt för demokratiska värden får mig som sagt att se rött och tappa behärskningen! Jag ber om ursäkt för mitt ovårdade språk i aktuell kommentar och till den som min kommentar riktade sig till. Du kan ju inte gärna rå för att SL beter sig som en buffel.

  V

  SvaraRadera
 21. Till och med vänstern tar avstånd från Arnstd: http://www.internationalen.se/2013/04/feldoserat-recept-mot-fascismen/

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.