2014-12-02

Statsministern som körde i diket

Det var en sedan flera år sorgligt försummad tryckkokare som idag exploderade rakt upp i de svenska politikernas ansikten.

Efter veckor av nervös väntan var det idag som Sverigedemokraterna och inga andra skulle ge besked om vilken inriktning den svenska ekonomiska politiken skulle få under det kommande året. Plötsligt stod det pinsamt klart att den uttalade ambitionen att isolera partiet från politiskt inflytande hade slutat i fiasko. Utan att någon riktigt förstod hur det hade gått till, hade försöken att hindra partiet från att få genomslag för sin invandringspolitik slutat med att de hade fått sista ordet i den så centrala budgetfrågan.

För att komma dithän hade partiet spelat sina kort mästerligt. Genom att inte lämna besked förrän dagen före budgetomröstningen lyckades man inte bara med konststycket att maximera den mediala uppmärksamheten. Man tvingade dessutom övriga partiers företrädare att förhålla sig till partiet, trots alla högtidliga ord om motsatsen.

Såväl statsministern som Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen började till slut att närmast vädja om stöd. En vädjan riktad inte bara till de borgerliga partierna, utan också till Sverigedemokraterna själva. En förnedrande vädjan om stöd för skattehöjningar, minskad valfrihet och en urholkad arbetslinje.

Ännu mer skruvat blev det då Aftonbladets ledarsida gav sig in i matchen. Tidningens ledarskribenter hade under flera år spelat rollen som skolgårdens mobbare. De inte bara ljög, förlöjligade och förtalade. De hade också en lång svans av opportunistiska hangarounds som villigt stämde in in i anklagelserna om demonterad välfärd och att något gått sönder, som villigt upprepade glåporden om Groucho Marx och tebjudningar.

De senaste veckorna har Aftonbladets ledarsida emellertid blivit något helt annat, en desperat och rödögd megafon som med sprucken stämma vädjat lika mycket som den anklagat. Tidningens ledarsida har i snabb takt alltmer kommit att påminna som den där personen på festen som fått för mycket att dricka och blivit pinsamt känslosam. Den som alla plötsligt försöker distansera sig från.

Idag kunde man på ledarplats i Aftonbladet läsa att om inte SD eller Alliansen stödjer regeringens budget kommer tomten bli så vred att barnen lär bli utan julklappar i år. Ja, i värsta fall skulle hela julen kunna bli inställd. När Karin Pettersson gick så långt som att vädja till "snälla SD", fanns det inte längre ett endaste spår av värdighet kvar.

Ikväll lämnade så Sverigedemokraterna till slut sitt besked, efter en lång presskonferens där de passade på att redogöra för sin syn på politiken i stort. Jag var rädd att detta besked skulle bli att de ämnade lägga ned sina röster i morgondagens omröstning, men så blev som bekant inte fallet. Löfven hoppas rädda vad som räddas kan, men med arbetslinjen, valfriheten, skatterna, Bromma flygplats och förbifarten i vågskålen tycks regeringen Löfven chanslös, åtminstone så länge det återfinns miljöpartistiska ministrar i dess led.

När tryckkokaren till slut exploderade förändrade detta det politiska landskapet i grunden. För första gången visade det sig på allvar vara ytterst kostsamt att ignorera 13 % av väljarna och den folkopinion valresultatet var ett uttryck för. Därför hade också Stefan Löfven fel när han tidigare ikväll påstod att dagens dramatik var resultatet av att Sverigedemokraterna hade agerat på "ett exceptionellt ansvarslöst sätt".

Dagens dramatik var resultatet av att Sverige kombinerar EU:s största asylmottagande med västvärldens sämsta integration av utlandsfödda. Dagens dramatik var resultatet av att en djup klyfta har tillåtits uppstå mellan svenska folket i stort och det etablissemang som återfinns på Helgeandsholmen och Södermalm. Dagens dramatik var resultatet av att ett val i vilket riksdagen fick en icke-socialistisk majoritet ledde till att Sverige fick en socialistisk regering.

Att denna regering körde i diket redan efter några månader är ett demokratiskt sundhetstecken.

Lästips:
Per Gudmundson, Den sjätte mannen, Motpol, Anybody's Place
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, Sk1, Sk2, NSk1, NSk2, LT1, LT2, Dag1, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, SMP5, SMP6, BT1, BT2, Re1, Re2, Av1, Av2, IDG1, IDG2, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ex7, Ex8, Ex9, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, Ab5, SR1, SR2

20 kommentarer:

 1. Jag satt och log brett när jag såg presskonferensen. Visst är det märkligt att ett parti som bara suttit fyra år i riksdagen visar större mognad och seriositet än lekstugeregeringen.

  Samtidigt är jag lite rädd för att alliansen går in och räddar regeringen bara för att... sätta SD på plats. Genom omförhandlingar som leder till att man släpper igenom budgeten trots allt. Jag tror att det skulle straffa sig i nästa val men med tanke på hur låsta positionerna är nu så kan det faktiskt bli så.

  SvaraRadera
 2. Ja, vi får se helt enkelt. Men idag har jag kostat på mig att vara både löjligt glad och skadeglad!

  SvaraRadera
 3. Jag med!
  Allra roligast hade jag när en journalist avbröt genomgången vid presskonferensen genom att ställa en fråga trots att det klargjorts att frågor bara kunde ställas efter genomgången. Då sa Mattias Karlsson väldigt klart att h*n fick ställa frågor efter genomgången och inte nu. Journalisten upprepade sin fråga (eller ställde en annan.Jag hörde inte vad h*n sa) och Mattias Karlsson bara ignorerade och fortsatte tala.

  Där tänkte jag verkligen HEJA! Äntligen någon som klarar att sätta dem på plats! Det är faktiskt på tiden.

  SvaraRadera
 4. Ang rubrikerna på denna blogg å sistone, vill
  jag applådera. Kommer tänka både på Sjöwall-Wahle
  ("Den vedervärdige mannen från Säffle") och Bo Baldersson. Beträffande sakfrågan är jag lika
  glad som skribenterna ovan. Äntligen har vi
  en opposition.

  SvaraRadera
 5. Det är synd att kommunisterna kommer klara sig undan sitt ansvar, det är ju de som bidragit mest till det intoleranta samhället vi har i dag.

  /henrico

  SvaraRadera
 6. Ja jag firar med att dricka extra fin cognac trots att det bara är tisdag! :) /tompas11

  SvaraRadera
 7. Ja, Aftonbladets ledare om julen var extremt pinsam.Håller även med om att Aftonbladet har skämt ut sig genom sitt prat om att Alliansen skall ta sitt ansvar och i praktiken driva Sossarnas politik. Det blev ju extra pinsamt när Löfven sa att han inte tänker regera på en Alliansbudget. varför tror han då att Alliansen skall hjälp honom genom att rösta fram hans budget?

  Pelle2  SvaraRadera
 8. När Löfven inte tar SD:s utsträckta hand, hur kan han då få annat än fingret?

  SvaraRadera
 9. Superförhandlaren visade sig vara en Superamatör! Hur jävla korkad får man vara?

  Alliansen kan göra vad de vill nästa år och framåt, men fan ta dem om de inte håller fast nu! Låt Svetsaren få kasta in handduken och sen bilda en mini-minoritetsregering och söka stöd hos hela Alliansen. Det kommer att bli en Alliasbudget som administreras av S hur han än gör!

  SvaraRadera
 10. Tack vare Dispatch International får jag veta att Löfven citerat Koranen i Rinkeby på svenska nationaldagen.

  Googlade och fann detta:

  http://nyheteridag.se/lofven-citerade-profeten-muhammed-i-rinkeby-pa-nationaldagen/

  SvaraRadera
 11. Melmac: Ja, Löfven har onekligen skött det här amatörmässigt. Med V och MP har han gjort en kraftig vänstergir, utan att detta gett honom någon riksdagsmajoritet, och därefter har han förväntat sig stöd av partier till höger. Väldigt märkligt. Det är regeringen och inga andra som betett sig oansvarigt.

  SvaraRadera
 12. @Fnord: Ja hur fan tänkte man att man skulle kunna få högerstöd för en vänstergir? Det blir liksom en sladd ner i diket hur man än gör!

  SvaraRadera
 13. Jösses vilket liv det har blivit! Jag hinner inte med och suget efter pop corn är starkt, mitt på blanka dagen :)

  Sällar mig till de skadeglada, och tänker gällande de sju "som man bäddar får man ligga".

  Synd att ev nyval kostar så mycket, 250 mille men å andra sidan ser jag Any's tickande miljonsummering av vad stoppet av Förbifarten kostar. Det med kommande stopp av Bromma flygplats är nog två påtagliga anledningar till att den nya regeringen så direkt efter valet har lägre förtroendebetyg än opposition, i alla fall Alliansens. Och detta före SD visade sin 'ansvarslöshet'.

  Gudars vilket blame-game som pågår, inte helt oväntat mest felriktat från rödgröna kanten.

  /Majsan

  SvaraRadera
 14. Tror inte ett nyval löser grundproblemet i nuläget, även om det borgerliga blocket skulle bli större. Sju partier måste ta tillfället att tänka över sin strategi. Noga.

  SvaraRadera
 15. http://www.dagenssamhalle.se/kronika/naer-blockpolitiken-doer-dansar-alla-efter-sds-pipa-12438

  SvaraRadera
 16. http://www.dagenssamhalle.se/kronika/naer-blockpolitiken-doer-dansar-alla-efter-sds-pipa-12438

  SvaraRadera
 17. Näh, nyval var mer en tanke som passerade då jag läste vad det kostar.

  Har skummat alla favoriter och det är intellektuellt hederliga jag funnit i och utanför alla partier. Jag är ju inte helt bevandrad i alla möjliga vindlingar inom politikerområdet.
  Oavsett position så finner jag dem rörande överens om att SD varit mästerliga och vad som än händer, så vinner partiet något. Vilket ju inget av de sju någonsin velat ska kunna hända.

  Ser att två redan hunnit posta länken till det senaste jag just läste :)

  /Majsan

  SvaraRadera
 18. Vad SD gjort, med stor skicklighet må jag säga, är att i praktiken tvinga fram ett besked från övriga partier på frågan: - Anser ni att ökad invandring (eller MP:s politik om fri invandring), är så viktig för Sverige som nation, att ni är beredda att överge den nuvarande blockpolitiken och bilda en veritabel 7-klöver-regering, innehållande allt från KD till VP oavsett partiernas åsikter i alla andra frågor.

  Svaret på den frågan tycks i skrivande stund vara ja, i alla fall från S.

  Detta är mkt intressant och relevant varudeklaration för väljarna.

  V

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.