2014-12-04

Vill ni vinna, Alliansen?

Vill ni vinna valet i mars, Alliansen? Ni kanske tycker frågan är dum, men kom ihåg att ni så sent som igår förklarade att ni inte tänker omvärdera er inställning i frågan som ni förlorade valet på.

Vill ni inte anpassa er till Sverigedemokraternas invandringspolitik, moderater? Fine, glöm Sverigedemokraterna, ni har ju trots allt ändå gång på gång förklarat att ni inte kommer att samarbeta med dem. Lyssna istället till en av era vänner, nämligen PJ Anders Linder, när han uppmanar er att gå till val på er egen invandringspolitik. Ni vet, den ni formulerade 2009 och förmodligen hade gjort till Allianspolitik, om det inte vore för att en viss partiledare som inte längre är med i bilden valde att göra upp med Miljöpartiet när valet 2010 inte gick riktigt som ni hade räknat med.

Att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen är inte en anledning till att sluta ha en egen åsikt, att likt barn i trotsåldern vilja göra tvärtom av ren princip. Om ni inte vill "förhålla" er till Sverigedemokraterna, sluta att vara så fixerade vid dem då! Förhåll er istället till kloka och respekterade borgerliga ledarskribenter som Per Gudmundson och Anna Dahlberg.

Givetvis kommer kultursidorna och Aftonbladet att överösa er med en flodvåg av invektiv och anklagelser, men som ni säkert minns från de senaste åtta åren var detta något de gjorde ändå. "Något håller på att gå sönder", hette det. Välfärden hade "demonterats", upprepade de gång på gång på gång. Till slut började folk att tro på det.

Läxan ni har att lära av detta är inte att gå Aftonbladets svartvita världsbild till mötes. Läxan ni har att lära av detta är att ni inte har råd med att överlåta problemformuleringen i viktiga frågor till en allt mer radikaliserad Södermalmsvänster. Det talades som ni säkert minns om en "vänstervåg", men vad valresultatet faktiskt visade var att denna vänstervåg knappt existerade utanför kulturarbetarnas och de högljudda nätaktivisternas huvuden.

Ni misslyckades i september, men genom en ödets nyck har ni nu fått en ny chans. Det vore idiotiskt att försitta en sådan andra chans, i synnerhet nu när Socialdemokraternas makthegemoni och bilden av partiet som regeringsdugligt ligger i spillror, när tre riksdagsval i rad har resulterat i icke-socialistiska majoriteter.

Kämpa för egna egna idéer istället för att reducera er själva till antiteser. Be inte om ursäkt när vänsterdemagoger förtalar er. Gå till offensiv i kampen om problemformuleringarna och försök att bryta det tolkningsföreträde vänstern har lagt beslag på.

Sist, men definitivt inte minst, ta ett djupt andetag och fundera på vad det egentligen är ni vill åstadkomma. Se till att ni, före valrörelsen drar igång på nytt, är på det klara med om det är högerpolitik eller Europas största asylmottagande som ni egentligen slåss för. Var sedan hederliga nog att berätta för väljarna vad det var ni kom fram till.

Läs också:
Kravmaskinen, Motpol
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, DN20, DN21, DN22, DN23, DN24, DN25, DN26, DN27, DN28, DN29, DN30, DN31, SMP1, SMP2, SMP3, SMP4, SMP5, SMP6, Sk1, Sk2, Sk3, Sk4, Sk5, Sk6, NSk1, NSk2, NSk3, NSk4, NSk5, LT1, LT2, LT3, LT4, LT5, LT6, BT1, BT2, BT3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ab1, Ab2

8 kommentarer:

 1. Problemet är att den socialdemokratiska makthegemonin kommer tillbaka om de gör som du skriver.

  Moderaterna kommer inte få mer än 10% då folk kommer tro att de är rasister.
  Folk är inte så kloka som du tror.
  Sedan kommer vi leva i ett socialistiskt mardrömsland resten av vårt liv.

  /henrico

  SvaraRadera
 2. Det är nog första gången i mitt liv jag blivit anklagad för att tro att folk är klokare än de är. :)

  SvaraRadera
 3. :-)

  Hela media är emot din lösning och media styr idag vart makten hamnar, tyvärr.

  Det är därför jag fortfarande är säker på att den bästa hämnden är att alliansen får egen majoritet. Det ser dock helt hopplöst ut.

  SvaraRadera
 4. Du är Sveriges mest välformulerade bloggare. Som alltid en njutning att läsa dina knivskarpa och begåvade analyser. Tack!

  SvaraRadera
 5. Obegripligt att de är så rädda för media. Har media, trots att de hämningslöst använt alla sina till buds stående mobbnings- och förtalmedel, lyckats himdra SD från att växa kraftigt?

  SvaraRadera
 6. Om du tittar på vad Moderaterna gjort varje gång de kommit till makten så kommer du inse att du talar för döva öron. Sossarna införde Luciabeslutet, Bilth avskaffade Luciabeslutet och öppnade gränserna, Sossarna drog ner "volymen", Reinfeldh öppnade hjärtat.
  Nu har Sossarna antagit Moderaternas inställning så att de skulle minska invandringen finns inte på kartan men om man tror att Moderaterna kommer att göra det får man nog tittai i stjärna efter. Moderaterna har en plan och i den planen så ingår det att överbelasta den sociala välfärden.

  SvaraRadera
 7. Jag har ju skisserat en möjlig utväg ur det politiska dödläget på min blogg (tack för länken!), men jag har inga illusioner.

  Borgarna verkar ju inte fattat hur allvarligt läget är för dem. Det minst riskfyllda vore ju att avsätta regeringen med ett misstroendevotum, avlysa extravalet och sedan bilda regering med SD som stödparti. Men de verkar tro att de kommer tjäna på ett extraval - som precis lika gärna skulle kunna leda till att KD trillar ur riksdagen och med ett SD som kanske når 18-20 procent.

  Om de vill behålla blockpolitiken, så handlar det inte _om_ de ska förhandla med SD utan _när_ och hur starka SD då kommer att ha blivit. Det är som om de förlorat förmågan att tänka politiskt.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.