2015-03-11

En revolution i det tysta

För några dagar släppte Boverket en rapport med titeln "Nyanländas boendesituation". I denna föreslog de bland annat att man skulle börja uppföra "modulbyggnader" som en "tillfällig" lösning, någonting jag i fredags hävdade i praktiken skulle leda till att Sverige får permanenta slumområden.

I en krönika i Dagens Samhälle skriver idag Peter Santesson om en annan aspekt av Boverkets rapport, nämligen vad Boverket kallar för "aktiv bostadsförmedling". Med detta avses att alla lediga hyresrätter skall rapporteras in till kommunala bostadsförmedlingar, vilka därefter skall åläggas att införa ett "förturssystem" för nyanlända.

Detta kommer leda till att bostadssökande unga får bo kvar hos sina föräldrar ännu längre än idag, att det blir ännu svårare för en växande familj att hitta en ny lägenhet, att de som stått i bostadskö i flera år får finna sig akterseglade av nyanlända – ibland sådana utan någonting som ens liknar asylskäl – utan en endaste bostadspoäng.

Det kommer att leda till att den redan överhettade bostadsmarknaden blir ännu mer överhettad. Det kommer att leda till att föräldrar i praktiken tvingas låna upp ännu högre fantasibelopp än idag för att bekosta bostadsrätter åt sina barn. Sist men inte minst kommer det såklart att leda till irritation, ilska och spänningar i samhället.

Vad regeringen planerar är inte bara en revolution. Vad regeringen planerar är en oönskad och högst impopulär revolution, och de hoppas genomföra denna revolution utan att svenska folket förstår vad det är som sker, åtminstone inte förrän det är för sent att backa utvecklingen.

En sådan revolution genomförs av naturliga skäl inte med buller och brak, en sådan revolution genomförs inte med plakatbudskap, tal och parader. En sådan revolution genomförs i små smygande steg. En sådan revolution genomförs i det tysta, genom rapporter, utredningar, betänkanden och riksdagsbeslut i vilka verkligheten döljs i knastertorra eufemismer inbäddade i ett strikt, akademiskt och lågmält språkbruk. Boverkets rapport är är ett typexempel på detta, det revolutionära budskapet till trots har den knappt gjort något avtryck alls i debatten än så länge

På söndag nästa vecka skulle svenska folket få gå till valurnorna, lovade Stefan Löfven i höstas. Nu ser det tack vare DÖ ut som att vi istället får vänta till 2018, och då lär den revolution som regeringen nu planerar redan vara fullbordad. Det Sverige som går till val 2018 kommer vara på god väg att bli det där landet som politikerna lovade oss att Sverige aldrig skulle bli, och de avgörande besluten kommer att ha tagits under rödgrönt styre.

För övrigt har finansmarknadsminister Per Bolund idag påstått att Sverige "har en fungerande bostadsmarknad".
DN1, DN2, Re1, Ex1, Ab1, Ab2, Ab3, Ab4, SR1

7 kommentarer:

 1. Det är helt uppenbart att revolutionen pågår för fullt och svenska folket har gjorts maktlösa.Ingen bryr sig om vad vi vill eller tycker.

  SvaraRadera
 2. DEn enda rimliga lösningen är marknadshyror och låglönejobb för de som inte kan få höglönejobb
  Alla socialistiska experiment kommer att sluta med katastrof

  SvaraRadera
 3. Från min barndom i Trelleborg minns jag ett "modulbyggområde". I folkmun kallades det Pakistan. Detta syftade på pack-i-stan och var ganska förnedrande för de som bode där. Avser nu boverket att liknande områden skall uppföras runt om i Sverige så kommer säkerligen liknande uttryck att myntas och därefter förfölja de som bott där under decennier. Troligen kommer standarden efter en tid att vara jämförbar med EU-migranternas kåkstäder.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår faktiskt inte vad politikerna håller på med. Det verkar som om de har infört fri invandring (dessutom utan krav på att styrka sin identitet eller varför man är i landet) utan att befolkningen har fått säga sitt. Jag är för att vi ska ha flyktinginvandring, alltså att människor som flyr för att de riskerar exempelvis tortyr eller dödsstraff ska beviljas asyl här, men jag är absolut inte för helt fri invandring.

  Detta med modulbostäder kommer att leda till ännu mer utanförskap och i förlängningen naturligtvis mer sociala problem.

  Att nyanlända ska få gå före i bostadskön är inget annat än en stor orättvisa och kommer att leda till stora sociala motsättningar.

  Jag är rädd för vilket samhälle vi kommer att ha framöver. Jag tror att rasismen kommer att öka när politikerna på detta sätt akterseglar sin egen befolkning.

  SvaraRadera
 5. Det är ett himla tjat om att "rasismen kommer öka". Är det rasism att vara fly förbannad över att politiker i det tysta planerar att öronmärka alla lediga lägenheter för invandrare? Eller vara lika arg över att samma oansvariga politiker är i full färd med att rasera välfärden som våra mor- och farföräldrar kämpade för att bygga upp? Allt är rasism i det här landet nu för tiden.

  SvaraRadera
 6. Svenska folket påminner allt mer om grodan som sakta kokas, för korkad för att förstå vad som händer. Personligen tror jag det är för sent och det bästa vi kan göra är att öka takten så att befolkningen till slut vaknar upp och säger ifrån. Tyvärr kan det bli en ganska otrevlig historia när den dagen kommer.

  /Piney

  SvaraRadera
 7. Varför kan inte Romsons båt bli bostad för ett antal immigranter? Båten ligger väl mest och skrotar vid kaj.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.