2015-03-03

Från borgerliga löntagarfonder till borgerlig identitetspolitik

Igår fick Stefan Löfvens naivistiska dikthyllning till Rättviseförmedlingen stor uppmärksamhet. Löfven var emellertid inte ensam om att hylla Rättviseförmedlingen, på sin Facebooksida valde igår nämligen även Anna Kinberg Batra att framföra en hyllning till den identitetspolitiska organisationen.

Det är smärtsamt att åse hur den svenska högern på detta sätt, likt en oälskad hund som desperat försöker vinna sin mattes eller husses kärlek, krälar i stoftet för den postmoderna nyvänstern. Hur obesvarad Anna Kinberg Batras kärlek egentligen är, illustreras med all önskvärd tydlighet av vad Rättviseförmedlingens Seher Yilmaz skrev i Nyheter24 så sent som för halvannat år sedan.

"Hur kan du välja en abortmotståndare och en smygrasist, Reinfeldt?", frågade Rättviseförmedlingens nuvarande ordförande då Kinberg Batras företrädare. Den avsky och den totala brist på förståelse för Elisabeth Svantesson och Tobias Billströms Yilmaz visar prov på i sin text, gör det pinsamt tydligt att Kinberg Batra talar för döva öron. Kinberg Batras flört med nyvänstern kommer inte förändra bilden av hennes parti inom de kretsar i vilka Yilmaz rör sig. Den postmoderna nyvänstern lär fortsätta att förakta moderater som Kinberg Batra, alldeles oavsett hur nya de blir.

Kinberg Batras hyllning kommer inte att leda till ömsesidig respekt, den kommer inte att leda till att Rättviseförmedlingens adepter börjar överväga att lägga sin röst på högern. Tvärtom, genom att hylla Rättviseförmedlingen legitimerar Kinberg Batra istället identitetspolitiken och dess marxistiska maktanalyser. Genom att hylla Rättviseförmedlingen stärker Kinberg Batra den postmoderna nyvänsterns problemformuleringsmonopol. Genom att hylla Rättviseförmedlingen bidrar Kinberg Batra till att flytta den politiska mitten åt vänster, vilket gör hennes redan begränsade manövreringsutrymme i den smala åsiktskorridoren ännu mer begränsat.

På sjuttiotalet motionerade det förment borgerliga Folkpartiet om löntagarfonder. Lika löjeväckande, lika förvirrat, lika vänsterradikalt som Folkpartiets förslag från sjuttiotalet om ett förstatligande av delar av näringslivet ter sig idag, lika löjeväckande, förvirrat och vänsterradikalt lär allianspartiernas nuvarande flört med nyvänsterns identitetspolitiska tankegods te sig för den som i en inte alltför avlägsen framtid ser tillbaka på den tid i vilken vi idag lever.

En del av oss kommer då kunna säga att vi sade ifrån. Anna Kinberg Batra kommer emellertid inte kunna räkna sig till denna skara.

Relaterat:
Identitetspopulism

Läs även:
Susanna's Crowbar
Motpol


DN1, DN2, Sk1, Dag1, Re1, SvD1, SvD2, SvD3 Ex1, Ex2, Ex3, Ex4, Ex5, Ex6, Ab1, Ab2

14 kommentarer:

 1. God natt, M.

  Annie Lööf hälsade grattis på Facebook också. Men det var väl mindre oväntat.

  SvaraRadera
 2. Såg det också, men som du säger, det var mindre oväntat.

  SvaraRadera
 3. De nya Moderaternas ordförande pratar som Reinfeldts buktalare,inkluderande de nya har företräde framför det äldre,som i generationer byggt upp landet,att äganderätten till landet försnillas av dagens Pk politiker i skön förening med jordens alla friåkare,kaka söker maka!

  SvaraRadera
 4. Sådana är dagens borgerlighet, inkl "moderater". Den positionsförändringen har gått mycket snabbt i retroperspektiv. Kulturmarxisternas makt törs ingen utmana - kanske ingen ens vill. Vi väntar på ett borgerligt parti i vardande -kanske finns embryot?

  SvaraRadera
 5. Och där blev det ännu mer osannolikt att jag kryper tillbaks till den moderata fållan.

  Nej, nu ser jag fram emot att snart hälsa en redigt konservativ partiledare välkommen till kristdemokraterna.

  SvaraRadera
 6. Det är helt förfärligt att moderaterna har köpt den "identitetspolitiska" synen på världen. Om man menar allvar med att det inte ska spela någon roll vad man har för kön eller bakgrund, ja, då kan man inte tycka att det är rätt med identitetspolitik, så enkelt är det, eller borde det vara.

  Förstår inte moderaterna att de kommer att förlora ännu fler röster till Sverigedemokraterna, som folk röstar på för att de inte har något bättre alternativ? Och har man inget bättre alternativ än SD, ja, då har det gått ganska långt...

  Jag hoppas så oerhört mycket på tillnyktring inom alliansen inför nästa riksdagsval!

  SvaraRadera
 7. Vi såg i December att en röst på Alliansen var en röst på Mp. Men att en röst på M skulle vara en röst på F!, det hade i alla fall jag ingen aning om.

  Vindflöjel.

  SvaraRadera
 8. Rättviseförmedlingen verkar verka för att stockholmsfeminister och dito utlänningar skall gå före lantisar i jobbkön. När skall rättvisa betyda att man inte behöver bo i Stockholm för att ha möjlighet till ett bra jobb? Hur kan man bli en kandidat hos rättviseförmedlingen? Kan alla registrera sitt CV hos rättviseförmedlingen eller väljer rättviseförmedlingen bara bland redan utvalda? Ser verkligen rättviseförmedlingen alla eller är de bara ytterligare ett pseudopolitiskt experiment?

  SvaraRadera
 9. Som sagt var, Moderaterna skjuter sig själva i foten när dom accepterar och driver en i det närmaste marxistisk och radikalfeministisk politik. Dom kommer skrämma bort sina kärnväljare men knappast locka till sig någon av vänsterfeministerna.
  Det börjar bli svårt för oss borgerliga att hitta något vettigt parti att rösta på. SD är uteslutet för min del och KD vet man ju inte vart de tar vägen med den nya partiledaren.C och FP är ju också radikalfeminister numera... Pelle2

  SvaraRadera
 10. Förr i tiden brukade man kalla sådan poesi för grötrim.
  Leif

  SvaraRadera
 11. Leif:
  Du är mycket generös!

  Jag skulle kalla det "blöt kräftskiva klockan två på natten."

  SvaraRadera
 12. En randanmärkning: postmodern identitetspolitik är inte marxism. Den är lika främmande från såväl en klassisk vänsterståndpunkt som klassisk liberalism.

  SvaraRadera
 13. En randanmärkning: postmodern identitetspolitik är inte marxism. Den är lika främmande från såväl en klassisk vänsterståndpunkt som klassisk liberalism.
  Erik S

  SvaraRadera

Kommentarsfältet modereras med varierande regelbundenhet och ett stort mått av godtycke. Kommentarer löper stor risk att gå direkt ned i papperskorgen om de är sossiga, progressiva, grötmyndiga, ignoranta, deprimerande förutsägbara, överdrivet långa eller trollande. Blogginnehavaren är fullständigt ointresserad av debatt med personer som förfäktar förkastliga ståndpunkter. Kommentarer i vilka direkta felaktigheter framförs kommer i regel inte publiceras, såvida inte blogginnehavaren råkar ha lust att lägga tid på att skriva ett dräpande svar.